Cum poti folosi lintea si ce feluri de paste fara gluten am incercat?

Lintea, este de departe descoperirea anului 2018 in materie de gastronomie. Daca pana atunci nu as fi crezut ca poate fi atat de buna, micuta noastra vacanta in Dubai din luna mai a anului trecut ne-a deschis ochii. Ne place mereu sa experimentam acolo unde ne duc pasii, asa am descoperit ca ne place mancarea asiatica si laptele de cocos acum 2 ani, fructele de mare acum vreo 6 ani si ceaiul de fenicul acum vreo 9 ani, in luna de miere. Fiind bufet suedez am incercat din toate cate un pic, ne-am testam gusturile, nu ar fi avut niciun rost sa nu iesim putin din zona de confort culinar si, cea mica a descoperit ca ii place supa crema de linte, desi toata vacanta nu a mancat decat preparate din carne, fructe, inghetata si clatite americane 🙂 .lintea

Ajunsa acasa am facut pentru prima data supa crema de linte, apoi, paste cu linte si ne-au placut. Am continuat apoi sa o cumparam ori de cate ori simteam nevoia de ceva bun si satios. Ca si sugestie, un gust foarte bun se poate obtine daca se toarna putin ulei de masline inainte de servirea supei crema de linte. Am constatat totusi, ca spre deosebire de supa crema de linte pe care o fac periodic la cerinta specifica a celei mici, ca domeniul pastelor este unul pe care, desi l-am exploatat destul de mult in ultimii ani, am ajuns totusi sa nu il cunosc pe deplin, asadar, am incercat sa includ in retetele de linte si pastele scoici din orez dar si pastele din seminte de dovleac.lintea

Mare atentie la cele doua feluri de paste pentru cei care sunteti obisnuiti cu pastele din grau dur! Acestea au un timp de fierbere mult mai scurt si pot fi gata in cateva minute. Daca in cazul scoicilor din orez am lasat la fiert putin mai mult si au rezultat niste paste prea fierte, la cele din seminte de dovleac am avut grija si am obtinut niste paste care si-au pastrat forma si au fost foarte delicioase. Daca celor din orez le-am adaugat un sos de paste cu linte si rosii cuburi, la cele din seminte de dovleac nu le-am adaugat decat ulei de masline si muuult parmezan pentru ca mi s-au parut delicioase simple.

Pe de alta parte, lintea verde e pentru prima data in bucataria mea si cred ca am gasit modalitatea perfecta de a o prepara: mancare de linte. Fiind putin diferita fata de lintea rosie, lintea verde isi pastreaza forma si poate fi folosita inclusiv in salate. Mancarea de linte verde poate inlocui un fel principal, este foarte satioasa, gustoasa si din 250g, o jumatate de pachet de linte, am hranit intreaga familie de 3. Este nu doar economica, o portie de mancare ajungand sa te coste pana in 10 lei, dar si plina de nutrienti. Eu am folosit lintea rosie si cea verde de la Springmarkt, oferita de Vitamix.

Reteta folosita de mine a fost cea de mai jos iar pentru a o face ai nevoie de urmatoarele:

  • 250 g linte verde
  • 1 morcov mare
  • 2 cepe mici
  • 1 pastranac mic
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 felie de telina
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 1/2 ardei gras galben
  • ulei
  • 2 linguri pasta da tomate
  • 2 foi de dafin
  • verdeata
  • sare si piper dupa gust

Se alege lintea, se spala in mai multe ape reci, apoi se acoperă cu apa rece şi se lasa la inmuiat 2-3 ore. Se scurge apa, se clateste lintea si se pune la fiert in apa rece si un praf de sare. Separat, se curata zarzavaturile, se spala, se taie dupa preferinta si se calesc in ulei bine incins, pana se inmoaie. Se toarna zarzavaturile calite peste linte, foaia de dafin si se lasa sa fiarba impreuna pana cand toate legumele sunt bine patrunse. Se adauga pasta de rosii, verdeata, se potriveste gustul de sare şi piper, se lasa sa mai dea cateva clocote, apoi se ia de pe foc. Se aseaza toti la masa si se ureaza pofta buna!

Voi cum folositi lintea?

Ati incercat pana acum si alte feluri de paste inafara de cele din grau dur?

O zi minunata!

XOXO

12 comments

  1. Bratu Gabriela says:

    nu am mancat linte pana acum, desi ma tot tin sa iau de ceva timp. cred ca voi opta si eu pentru paste din alte componente decat grau… cele din dovleac par wow, si pot spune ca mi-ar placea si cu un sos cu linte, cum am avzut pe insta-ul tau.

  2. Mirela Marin says:

    Am încercat lintea, după alte rețete, chiar mâine am în meniu o rețetă cu linte roșie.
    Folosesc de asemenea paste din orez. le găsesc delicioase 🙂

  3. Lamiita Petre says:

    Arata foarte apetisante si pastele si lintea. Nu am gatit niciodata linte, nici verde, nici rosie, desi am mai citit despre beneficiile aduse de aceasta. Mi-am propus sa o incerc si eu de data cesta.

  4. Urban Story says:

    Am folosit si eu lintea intr-o reteta pe blog. Lintea rosie este preferata mea. Linte verde nu m-a cucerit nici in supa, nici in mancare. Imi place mai mult cea rosie. Este chiar delicioasa si sa incerci si combinatia ei cu naut

Lasă un răspuns