Pentru un copil fericit viata e simpla: este iubit, este imbracat, hranit si nu cunoaste abuzurile sau neajunsurile. Totul i se pare mai usor, viata pare lipsita de piedici, isi poate face planuri de viitor si poate visa. Cartile pentru copii incurajeaza o copilarie implinita, plina de jocuri si iubire, de prieteni si provocari, sunt mereu vesele si colorate, finalul e mereu fericit si binele invinge. Pentru un copil care incepe de mic cu neajunsuri, copilaria parca e doar e mare povara, pentru ca este mic, vulnerabil, dependent si tot ce isi doreste este sa fie mare, sa poata sa se apere, sa se poata hrani singur, sa aiba control asupra vietii sale. Pachetul de carti de la Cartemma abordeaza realitati crude, existente, recurente si niciodata pe deplin starpite.
Saracia, foametea, frigul, neajunsurile si abuzurile exista iar drepturile copiilor cad in derizoriu! Nu vorbim de tari din lumea a treia dar de multe ori, la o simpla plimbare prin cartierele marginase sau prin anumite zone rurale, asa pare! Si totusi, opulenta exista in aceeasi masura ca si foametea. Cartea “Foametea si saracia” din pachetul de carti educationale Cartemma explica de ce exista foamete, saracie, de ce exista diferente intre oameni, de ce unii au mai mult sau mai putin, cum supravietuiesc unii cu putin si cum altora nu le mai ajunge ceea ce au. E o carte ce s-a lasat asteptata si a concretizat ceea ce ii tot repet micutei domnisoare rasfatate: nu toata lumea are jucarii, haine, sau chiar un pat unde sa doarma sau cineva care sa ii iubeasca insa ea, le are pe toate acestea si chiar mai mult si totusi mai vrea.
Cred ca schimbarea brusca din registrul optimist cu printese, zane si animale vorbitoare a cam avut un impact asupra ei pentru ca se putea citi tristetea pe fata ei, examina fiecare expresie a personajelor ilustrate si dupa cateva pagini citite si-a dat seama ca ea poate da din propriile jucarii copiilor care nu au. Din acel moment a facut o lista si, acum, trebuie doar sa ne decidem la care casa de copii sa mergem ca sa le impartim mici cadouri.
Refugiatii si emigrantii a fost o carte a explicat, poate prea detaliata, de ce lumea pleaca din tara. Aici au fost explicate diverse scenarii si cauze pentru care o familie sau un individ si-ar parasi casa, printre care, cea mai de interes pentru ea a fost cea a emigrantilor. E oarecum o situatie cu care ea s-a confruntat, fiind diversi membri ai familiei care sunt plecati temporar sau definitiv peste granite. Datorita acestei carti copiii invata cat de important este sa te simti in siguranta in propria casa si tara, sa ai un loc cunoscut de care sa apartii, sa poti comunica in aceeasi limba cu cei din jur si sa ai o siguranta a zilei de maine. Aceste lucruri, chiar daca ne-am obisnuti cu ele pentru altii sunt inca o dorinta.
“Conflictele globale” e o buna modalitate de a explica copiilor de ce exista razboaie, de unii oameni mor aparandu-si tara si credinta, de ce nu poate exista pace, care sunt modalitatile prin care putem ajuta victimele unui conflict si de cate feluri este acesta. Totodata trebuie sa intelegem propria contributie si locul pe care il avem in intregul peisaj conflictual si sa avem in vedere ca uneori un razboi nu porneste din ura ci tocmai din dragoste, pentru a apara ceea ce iubesti: tara si apropiatii. Razboiul este atunci cand nu se folosesc cuvinte in loc de arme pentru remedierea unor neintelegeri iar violenta devine o politica in sine, lucru care poate fi usor transpus in situatiile conflictuale pe care le avem in relatia copil/parinte care are ca punct de plecare o nefolosire eficienta a cuvintelor si o exprimare a opiniilor diferite.
“Rasismul si intoleranta” este o carte ce arata ca este nedrept sa judeci oamenii pentru ca sunt diferiti. Suntem cu totii diferiti si asta-i bine pentru ca altfel lumea ar fi un loc mult prea plictisitor! Aflam ca rasismul functioneaza in ambele sensuri: daca tu esti cel care discrimineaza in alte circumstante tu poti fi cel discriminat. Aud din cand in cand, chiar la gradinita cum unii parinti isi instruiesc copii sa nu se joace cu unul sau altul pe motiv ca e copil de tigan, de evreu, ca e mai bronzat sau ca e prea albicios, ca e sarac, ca e prostut, ca parintii lui sunt persoane importante sau te mai miri din cine stie ce motive! Trebuie sa intelegem ca ar trebui sa le semanam mai mult copiilor nostri: fara prejudecati, fara discriminari, intr-un cadru in care punctul de interes comun este joaca si simpatia personala a fiecaruia dintre ei. Cu o inima curata, deschisa tuturor posibilitatilor, fara prejudecati putem descoperi ca noi, oamenii, ne asemanam unii cu altii mai mult decat credem doar ca uneori venim in forme diferite, cu pasiuni diferite, ceea ce face lumea mai interesanta.
Desi pachetul este unul pentru copii, cred ca parintii au multe de invatat din toata cartile Cartemma! Dincolo de ceea ce ofera cartile de parenting, cartile de copiii, mai ales cele care abordeaza subiecte mereu de actualitate, pline de informatii utile prezentate succint, ofera o alta experienta, una din care au de invatat ambele parti. Se stie ca in primii ani copiii imita comportamentul adultilor dar preiau si din ideile acestora, asa ca o educatie eficienta incepe prin educarea parintelui inainte de cea a copilului.
Credeti ca am ales o lectura utile pentru un copil de 5 ani sau este prematur sa ii introduc astfel de notiuni de la aceasta varsta?
O zi echilibrata!
XOXO
eu nu cred ca e prematur sa stie ce e in lume si cate nedreptati sunt… copiii din ziua de azi se maturizeaza mai repede si au alte concepte fata de cum aveam noi acum 30 de ani. trebuie sa stie ca sunt categorii de oameni si trebuie sa faca tot ce le sta in putere pentru a-i ajuta. de aici incepe voluntariatul sau dorinta de a face bine
Cred ca e important ca cei mici sa afle cu adevarat ce ascunde lumea in care traim. Bineinteles, intr-un mod usor si fara sa ii socam. aceste carti cred ca sunt tare potrivite.
Cred ca este o carte potrivita, nu am vazut-o pana acum, dar as vrea sa o am in biblioteca!
Ca adult, am adorat aceasta serie, am citit-o impreuna cu nepotica mea si a inceput sa inteleaga mai bine cat de norocoasa e.
Nu cred ca este prematur. Copilul meu adora sa citeasca pentru ca de mic a avut astfel de carti la dispozitie.
Camelia, ce cărți de genul acesta sunt pentru cei mici? Mersi.
Pentru cei mici, mai mici de 5 ani, mai sunt si alte titluri pe site, cu povesti mai simple si mai fericite. Noi avem cateva si din acelea insa la 5 ani am considerat ca nu este prea devreme sa incep sa ii explic si cateva dintre situatiile prin care copiii de varsta ei trec: rasism, razboi, imigrare,
O carte educativa care este cu siguranta plina de invataminte pentru cei mici!
Trebuie sa incerc si eu aceasta colectie de carti. Chiar este interesanta