Carti pentru copii: imbina distractia cu educatia. Toleranta si bullying

Cartile Cartemma sunt mereu o revelatie si, spun asta, in ciuda sutelor de carti pentru copii citite impreuna cu micuta domnisoara de la varsta de aproape 2 anisori. Daca data trecuta am aflat ce inseamna si ce forma au fericirea si prietenia, iata ca de data asta am trecut in revista doua povesti amuzante despre prietenie si comportamentul pe care trebuie sa il avem cu cei care ne sunt dragi. Totodata, sunt evidentiate comportamentele nedorite si vatamatoare care pot respinge prietenii, intr-o forma simpla, astfel incat cei mici sa constientizeze consecintele unor astfel de atitudini.bullying

Prima carte citita a fost “Ratoiul interzice” scrisa de Alison Ritchie si ilustrata foarte amuzant de Hannah George, care insumeaza in cele 32 de pagini viu colorate o mica povestioara despre un ratoi care s-a vazut sef peste noapte. Cand Gâsca pleaca in vacanta Ratoiul este responsabil de mentinerea ordinii in iaz doar ca, impulsul sau de a controla totul duce in final in interzicerea distractiei de la iaz, ceea ce face ca prietenii sa il paraseasca. Acesta gaseste insa o modalitate de a-si cere iertare si de a-si readuce prietenii inapoi pana sa ajunga Gâsca din concediu. Cartea ne invata despre toleranta, intelegere si prietenie si cum putem toti coexista in ciuda diferentelor dintre noi prin acceptarea intocmai a acestor diferente.

“Ratoiul interzice” poate fi gasita pe site-ul Editurii Cartemma la pretul redus de 18 lei.bullying

A doua carte aleasa de cea mica a fost tot in sfera povestilor cu morala si vine cu un titlu interogativ: “Cine se teme de Iepuroiul cel Rau?“. Scrisa de Steve Smallman cu ilustratii de Caroline Pedler, in cele  32 de pagini cartea abordeaza un subiect actual si persistent al  hartuirii, fenomen denumit ca si bullying.

O familie de iepurasi constata ca nu mai au morcovi, asa ca decid, precum in clasicele basme, sa se duca unul cate unul sa fara rost de mancare insa, pe rand, se intorc acasa fara mancare si foarte suparati. Intr-un final cea mai mica iepurica decide sa se duca toti impreuna dupa morcovi si asa descopera motivul pentru care predecesorii ei au venit acasa cu traista goala: un iepuroi mare si rau le-a furat morcovii, i-a jignit si apoi i-a amenintat ca ii face “una cu pamantul” daca spun cuiva intamplarea. Micuta iepurica il infrunta pe agresor si impreuna cu ceilalti frati ai sai rastoarna carul cu morcovi peste acesta, astfel incat in acel moment el era “una cu pamantul”.bullying

Morala povestii este ca in fata agresorilor trebuie sa fim uniti cu cei asemenea noua pentru ca, cei care au un comportament ostil fata de altii sunt de regula niste lasi care nu pot face fata unor probleme personale si se manifesta violent cu cei din jurul lor. Totodata, ne invata sa fim curajosi, sa ne infruntam temerile si sa luptam pentru ceea ce este al nostru.

Cartea poate fi gasita acum cu reducere de 40% la pretul de 18 lei, pe site-ul Editurii Cartemma.

Voi ce alte carti pentru copii ati citit cu cei mici in ultima perioada?

O zi plina de voiosie!

XOXO

7 comments

Lasă un răspuns