De-a lungul timpului, Editura Cartemma a adus in portofoliul sau o multime de carti, de interese, de ilustratii, de aprecieri, de critici insa mereu un lucru a fost constant: calitatea cuvantului, a textului, a substratului si a prezentei produsului final. Asadar, cu timpul s-a schitat o colectie de carti care se cer a fi rasfoite, citite, studiate, arhivate si apoi impartasite cu altii. Timpul pe care il petrec cu micuta domnisoara si detaliile care ii atrag atentia studiind ilustratiile foarte explicite, participand la activitatile de recunoastere si identificare la care textul insusi ne imbie, contribuie la o calitate crescuta a timpului petrecut impreuna pentru ca simt ca ne conectam la un alt nivel fata de cel fizic. Desigur, fiind mama as putea vorbi ore in sir despre copilul meu insa eu zic sa trecem in revista titlurile dintr-o colectie de carti Cartemma.
“Prietena mea albina” , scrisa de Alison Jay, este o alta carte despre prietenie insa, nu e doar asta ci ne vorbeste despre diferentele dintre urban si rural, dintre orasul prafuit si natura parfumata, dintre peisajul urban si campurile cu flori de pe campie. Prietenia legata intre o albina si o fetita, prima venind de pe pajistile verzi pline cu flori si a doua fiind obisnuita cu blocurile gri care o inconjoara, afla ca pot fi bune prietene daca omul invata sa imbratiseze natura si nu sa o elimine. Astfel, fetita nu foloseste pliciul pentru a scapa de albina ci o ia in adapostul casei sale. In cateva luni, albina creste foarte mare si se duce cu Daisy (fetita) sa culeaga multe flori de pe pajistea dinafara orasului. In drumul lor inapoi seamana seminte peste tot orasul, astfel, in primavara urmatoare vor avea un minunat peisaj urban presarat cu flori si verdeata.
Morala povestii este ca cele doua pot coexista: urbanul si rurarul, natura si orasul, fara sa se elimine reciproc. Mi-a placut enorm si ultima pagina a cartii unde sunt informatii despre importanta albinelor si cum putem face sa sustinem cresterea populatiei de albine.
Daca in prima carte, Alison Jay a fost autorul, iata ca in urmatoarele doua isi etaleaza talentul specific de ilustrator. Astfel, “Asculta in jur” si “Am scos luna la plimbare” sunt martore tacute ale specificului ilustratiilor intocmite de acesta.
“Am scos luna la plimbare” de Carolyn Curtis ni-l afiseaza pe acelasi baietel caruia bunicul ii explica notiunea de timp in articolul cu drepturile copiilor. In aceasta carte baiatului i se pare ca Luna il urmareste, se afiseaza in spatele sau ca un zmeu, se oglindeste in apa si se ia la intrecere cu el pana la leagan, urmand ca pe timpul noptii sa il incalzeasca cu lumina-i difuza. Povestea in sine este spusa in rime, simpla, insa ce e important este abia la sfarsit cand sunt explicate cateva notiuni de astronomie si despre viata nosturna a vietuitoarelor.
“Asculta in jur” , scrisa de Phillis Gershator, dupa parerea mea duce la o constientizare a imprejurimilor si a sunetelor pe care natura le scoate in orice anotimp, o calatorie senzoriala in schimbarile petrecute in natura in oricare din cele 4 anotimpuri. Cartea este plina de onomatopee pentru o mai buna redare a peisajului descris iar textul este foarte simplu. In plus, la final este un mic joc de recunoastere si identificare a anumitor elemente, cu precizarea ca la primavara s-au uitat sa se includa doua item-uri: ghiocelul si puiul de gaina.
Ultima carte din aceasta colectie de carti Cartemma consta intr-un titlu si un format neobisnuit dar in acelasi timp educativ. Continuand cu notiunile invatate din “Am scos luna la plimbare”, “In cautarea zilei de ieri” si “Copiii lumii”, cartea “In acelasi timp in jurul lumii” de Clotilde Perrin explica foarte bine diferenta de fus orar si de ce nu este aceeasi parte a zilei pe tot globul pamantesc.
Cu bazele unor notiuni discrete de astronomie plasate in centrul atentiei celei mici cu prima enciclopedie Larousse luata cu un an in urma, cartea actuala a avut un bun loc de plecare in intelegerea si interpretarea ei. Cartea trece in revista ce se intampla si ce ora este pe glob la un anumit moment, de ce nu este aceeasi ora peste tot in lume si ce face unii si altii atunci cand noi poate abia ne trezim. Povestioara in sine este usor de parcurs, prezista doar niste momente din diferite zone ale globului pamantesc iar in ultimele doua pagini sta de fapt lectia finala: cum se masura timpul in trecut, cum se masoara acum timpul si cum au aparut fusurile orare.
Voi ce alte carti interesante si educative ati descoperit in ultima perioada?
O zi plina de soare!
XOXO
Am citit cateva carti de la Cartemma si pot sa spun ca au cele mai minunate carti, mă relaxeaza și mă ajută să văd viața cu ochi de copil, mult mai simplu.
Foarte dragute si educative cartile astea pentru copii. II luam si eu copilului cand era mai mic
Aceste cărți sunt bune de salvat pentru când voi avea copil.
Ma bucur sa descopar aceste carti. Nu stiam nimic despre ele. Eu am luat JUP si ii place maxim Cristinutei
O sa ma uit pe site sa caut si eu cartile, mi-a placut cum ai vorbit despre ele.