Imi plac salatele (stiu ca nu se vede!) insa ma strica dulcele! Daca nu ar fi acea posta de dulce cred ca as putea mentine un stil alimentar destul de sanatos dar si plin de nutrienti. Iar daca ati citit articolul anterior ati vazut ca am gasit o modalitate de a incorpora ciocolata de casa printre preparatele dulci permise datorita adaugarii a catorva lingurite de pudra matcha. De data aceasta insa m-am gandit sa revin la traiectoria mea gastronomica normala si sa fac ceea ce stiu mai bine: salate aperitiv.
Desi pot parea simplu de facut, unele din ele sunt chiar destul de incurcate, dar nu este si cazul acesta! Cele doua retete pe care le voi prezenta mai jos sunt foarte usor de facut mai ales in perioada urmatoare cand va fi probabil cald si nu veti dori sa stati nici macar la 2 metri de plita.
Salata cu quinoa si rosii uscate. Timp de preparare 20min cu tot cu fierbere.
Daca nu ati incercat niciuna din cele doua sa stiti ca ati pierdut ceva foarte gustos si satios! Pe langa multiplele beneficii pe care le are quinoa si zecile de modalitati de preparare, salata este una dintre cele mai simple, asigurand atat un aperitiv cat si o cina nutritiva cu putine calorii.
Tot ce ai nevoie este sa te asiguri ca ai spalat foarte bine quinoa deoarece este acoperita de o substanta amara care prin spalare se duce si apoi sa o fierbi timp de 15 minute. Cand boabele devin translucide inseamna ca sunt fierte, ele semanand cu niste icre. Se lasa la racit cateva minute si apoi sa pune intr-un bol mare. Cat timp fierbe quinoa poti toca restul de ingrediente.
Rosiile uscate ti le recomand sa le cumperi la borcan, in ulei, vor fi mult mai gustoase, in plus vei putea folosi si uleiul pentru dressingul salatei. Acestea se taie feliute subtitiri sau cubulete, au un gust dulce, usor aromat, seamana la gust cu “prajeala” pe care o facea bunica din ceapa si bulion.
Acum ca avem ceva dulce (rosii uscate) si ceva moale si satios (quinoa) nu trebuie decat sa completam cu ceva crocant si amarui, cum ar fi salata verde, baby spanac, masline verzi (eu am folosit masline verzi luate de la un paesano autentic, aduse din Italia, care se diferentiaza prin mai mult miez si mai putina pulpa), 1/2 morcov ras mare, ceapa rosie taiata julienne.
Pentru dressing nu am folosit decat ulei de masline, otet balsamic de Modena, sare roz de Himalaya, piper si doar putin oregano. Puteti opta pentru mustar Dijon sau doi catei de usturoi pentru incorporarea in dressing insa pe mine ma incanta mai mult varianta mediteraneana. Se amesteca toate si se mananca cu nesat, insotite optional de o foccacia!
Salata de cuscus si ruccola. Timp de preparare 15 minute.
Imi aduc aminte ca am mancat cuscus pentru prima data acum exact 10 ani. O masa servita in avion in drum spre luna de miere a fost una dintre cele mai savuroase experiente culinare si asta zice multe daca stiti ce gust are in general mancarea din avion. Nu stiam exact ce era, o cereala, un micro-orez, paste mici, dar in final l-am devorat impreuna cu rulada de pui care il insotea. Poate o fi fost foamea sau chiar preparatul insa imi aduc aminte clar ca avea un gust bun.
Nu am sa va plictisesc cu detaliile nutritive pe care acesta le are insa pentru mine un avantaj enorm il reprezinta faptul ca nu imi ocupa mult timp prepararea lui. Proportia de apa si cuscus este de 2:1, adica cu aceeasi cana cu care masurati cuscusul veti masura 2 cani de apa fiarta. Puneti cele doua intr-un bol impreuna cu putin unt sau ulei de masline, amestecati si acoperiti. Cand toata apa este absorbita, cuscusul este gata de servit. Daca optati pentru o garnitura puteti pune si mixul de legume uscate de la Sanovita, rezultatul fiind mai aromat.
Eu am optat sa fac o salata si astfel am lasat cuscusul sa se raceasca. Intr-un bol mare am pus ceapa rosie taiata julienne (puteti profita de sezon si folosi in locul ei ceapa verde), putina rucolla (am folosit cu mandrie cea din productie proprie), maslinele verzi si negre (de care va ziceam mai sus dar le puteti inlocui cu masline rondele sau fara sambure), branza feta si o lingurita de mix de seminte.
Pentru dressing am folosit un amestec de ulei de masline, otet balsamic de Modena, putin oregano, sare roz de Himalaya, piper si cativa fulgi de ardei iute.
Se savureaza ca salata aperitiv sau chiar ca o cina cu putine calorii.
Variatiile de salate ce au la baza cuscusul si quinoa sunt infinite! Folositi ce va place, incercati gusturi noi, experimentati si veti fi uimiti sa vedeti cate preparate sunt sanatoase si satioase.
Pentru cele doua salate am folosit in proportie mare ingrediente marca Sanovita pe care le puteti comanda de pe site-ul oficial. In plus, la folosirea codului “paulasosoi” ai reducere de 15% la orice comanda plasata indiferent de valoare.
Voi ce salate aperitiv mai faceti si care este preferata voastra?
O zi minunata!
XOXO