Asa cum tot subliniez de fiecare data cand vreau sa scriu o reteta incercata, eu nu sunt bucatareasa. Adica, nu va ganditi ca nu gatesc deloc, insa nu am ajuns la stadiul ala in care mancarea sa imi iasa mereu delicioasa, sa arate bine in farfurie, sa asociez si sa condimentez din mers de gust si sa stiu chimia de baza a ingredientelor, pentru ca da, pana la urma gastronomia e un fel de chimie, magie si necesitate. Gastronomia e alchimie, la fel cum e si ciocolata care nu ingrasa! Pentru mine orice reteta noua trebuie explicata, chiar si cele care le fac frecvent le uit, asa ca mereu ma intorc la unele retete de baza.
Nimic nu imi iese mai bine decat clatitele americane si briosele, tot ce trebuie sa fac e sa plec de la o reteta de baza, simpla, incercata si cu rezultate garantate iar apoi sa adaug si/sau sa inlocuiesc dupa gust si stoc 🙂 Din retetele cele simple, briosele le fac de cam tot atatia ani de cati a inceput cea mica diversificarea (5 ani) si in functie de ce am, le fac simple, cu fructe, cu ciocolata, cu crema, etc.
Briose fara lactoza
De data aceasta am incercat o reteta de briose fara lactoza si fara prea mult zahar deoarece am inlocuit ciocolata clasica cu banutii de ciocolata Sweeteria, cu putin unt de cocos si zahar brut care sedeau prin bucatarie in speranta ca le voi alege pentru o reteta. Ingredientele sunt simple, la fel si reteta:
-180 g faina
-100 g zahar brut
-1 ou
-100 ml lapte Meggle
-50 g unt (eu am folosit 25g unt si 25g unt de cocos)
-1/2 praf de copt
-sare
Oul, untul si zaharul se amesteca pana la omogenizare. Separat se amesteca faina, praful de copt, sarea si apoi se amesteca cele doua. Astfel am obtinut compozitia pentru briose. Intr-o tava de briose se pune compozitia, sau, daca doriti puteti folosi hartii speciale colorate ca suport pentru briose, sau chiar forme siliconice. In functie de preferinte le puteti umple cam cu de toate, asadar, o lingura de compozitie va avea rol de baza in timp ce alta va avea rol de capac. Intre cele doua puneti orice va place, de la fructe proaspete, uscate, ciocolata, etc. Se baga la cuptor la foc mediu si se verifica cu scobitoarea cand sunt gata, in principiu nu ar trebui sa dureze mai mult de 20 de minute.
Tiramisu fara lactoza
Tiramisu nu este unul dintre deserturile mele preferate dar am zis sa ii acord o noua sansa si imi pare bine ca am facut asta mai ales ca este unul dintre acele deserturi simple fara lactoza foarte racoritoare. Doar prin inlocuirea cafelei cu cafea solubila din orz, cacaoa cu praful de karob, laptele cu unul fara lactoza si crema de mascarpone cu varianta ei fara lactoza, am obtinut un desert (asa cum ati ghicit!) FARA LACTOZA, fara cofeina si cu foarte putine calorii.
Ingrediente
– 250 g crema pentru macarpone Meggle
– 200 g piscoturi
– 125 ml orzo dizolvat in lapte fara lactoza Meggle
– esenta de vanilie
– 2 linguri de zahar pudra
– 2 oua mici
– o lingurita karob
Reteta:
Galbenusurile se bat cu zaharul pudra, ulterior se adauga si crema de mascarpone si esenta de vanilie. Rezultatul ar trebui sa fie o crema omogena. Albusurile se bat intr-un bol separat pana devin crema. Cele doua se amesteca usor cu o spatula si se lasa la frigider 30 de minute.
Ia cateva linguri de karob si amesteca-le cu lapte rece astfel incat sa obtii o culoare inchisa, asemenea unei cafele cu putin lapte. Se ia cate un piscot si se inmoaie in solutia de orzo cu lapte si se aseaza unul cate unul intr-un vas usor mai inalt. Dupa fiecare rand complet de piscoturi se adauga un strat generos de crema, continuand astfel pana cand se termina piscoturile, avand in vedere ca ultimul strat sa fie cu crema. Se presara deasupra pudra de karob pentru decor si se lasa la rece. Rezultatul este un tiramisu racoritor, fara cofeina, lactoza si cu putine calorii.
Inghetata cu frisca si lapte de cocos
Inghetata este cu siguranta unul dintre acele deserturi simple fara lactoza foarte usor de facut. Chiar daca am mai facut recent o reteta de inghetata, ma simt inspirata de caldura sa devin inventiva, astfel, am incercat sa adaug in reteta si frisca fara lactoza, obtinand astfel o inghetata fara lactoza.
Se bate frisca cu putin zahar, puteti opta pentru o cantitate mai mare de zahar, eu am pus doar o lingura, cat sa fac frisca, restul compozitiei am indulcit-o cu sirop de agave. Cand e gata frisca se adauga laptele de cocos si se amesteca. Acum e un bun prilej de a adauga ce arome mai doriti sau sa potriviti de dulce. Eu am separat compozitia si am facut inghetata cu frisca si lapte adaugand cateva bombonele M&M’s pe fundul formei de inghetata si din cealalta jumatate am facut inghetata cu putin praf de karob pentru ca e preferata celei mici.
Intreaga compozitie se pune la congelator si se consuma in zilele calduroase.
Iar pentru un plus de energie incearca si cafeaua rece de la Meggle.
Tu ce ai fi pregatit cu produsele Meggle fara lactoza? Lasa-mi mai jos ideile tale si apoi hai pe Facebook pentru ca ti-am pregatit un concurs cu un premiu generos si delicios!
O zi rocoroasa!
XOXO
As pregati inghetata fara lactoza!