Carti cu oameni deosebiti de la Cartemma

Din colectia de carti Cartemma am avut prilejul de a rasfoi aproape toate titlurile, de la povesti reale de la Auschwitz pana la drepturile copiilor si mai departe pana la fenomenul crud de bullying cu care cei mici deseori se confrunta in colectivitati. Unele dintre ele spuneau niste adevaruri putin cam brute pentru varsta de 5 ani insa majoritatea au fost astfel “impachetate” in cuvinte incat copilul sa isi dea seama de ceea ce este bine si ce nu. Tot din aceeasi colectie azi va voi prezenta 3 carti care noua ne-au placut foarte mult si pe care le voi numi carti cu oameni deosebiti: Wangari Maathai, Malala si, desigur, cea mai deosebita persoana din viata unui copil, mama.Carti cu oameni deosebiti

Malala, pentru dreptul fetelor la educatie”, o carte de  Raphaele Frier si ilustratii de Aurelia Fronty este o carte bibliografica a fetitei pakistaneze care la 17 ani a castigta premiul Nobel pentru pace devenind vocea tuturor fetelor si baietilor din lume carora le este interzis dreptul la educatie. Ea considera ca “Extremistii se tem de carti si de stilouri” iar daca “un barbat poate distruge totul atunci de ce n-ar putea o fata sa schimbe totul?”. Nascuta in Pakistan, la 12 iulie 1997, de religie musulmana, viitorul si drepturile ii erau in pericol din cauza preluarii regiunii in care locuia de catre talibani. Acestia incearca sa forteze copiii sa nu mai mearga la scoala, fetele sa poarte haine care le acopera cu totul si reneaga orice fel de civilizatie, dorind sa subjuge intreaga regiune si sa o domine.

Malala ia atitudine si incepe sa se razvrateasca atunci cand cartile le sunt arse, scolile distruse si ei sunt prinsi intr-un razboi care face victime colaterale, astfel, vocea ei incepe sa fie auzita tot mai mult, la conferinte, la interviuri si primeste Premiul National de Tineret pentru Pace la doar 14 ani. Cand iesea de la scoala a fost insa impuscata de catre talibani insa asta nu i-a fost fatal, Malala fiind transferata intr-un spital din Marea Britanie unde si-a continuat educatia si viata. Numeroasele premii primite si cauzele pe care Malala le-a adus la masa discutiilor au facut ca numeroase organizatii sa se implice cu fonduri pentru ca fetele din tarile defavorizate sa poata sa isi continue studiile. O carte ce merita citita dupa varsta de 10 ani, eu, celei mici, i-am facut un rezumat, am omis partea cu asasinatul si am insistat asupra lucrurilor care o deosebesc pe Malala de restul copiilor privilegiati care au posibilitatea si nu isi doresc sa isi continue studiile.

Carti cu oameni deosebiti

Wangari Maathai, femeia care a plantat milioane de copaci” de Franck Prevot si ilustratii de Aurelia Fronty este tot o carte bibliografica despre o alta femeie remarcabila. “Un copac valoreaza mai mult decat lemnul lui” crede cu tarie Wangari si, fiind cea mai mare fata din familie credea ca rolul ei e doar sa isi ajute mama la treburile casnice pana cand, mama ei decide sa o trimita la scoala. Acolo se schimba totul, fata ia bacalaureatul si este invitata in America impreuna cu alti 600 de kenyeni sa invete la o universitate. In anii ’60 africanii inca nu isi gaseau locul dar vocea lor de a avea drepturi egale cu ale albilor a devenit din ce in ce mai auzita, astfel, intoarca acasa dupa 5 ani de studiu, Wangari descopera ca Kenya este un stat independent, nu mai era condus de colonisti insa este in continuare macelarit de proprii locuitori. Wangari descopera ca din cauza defrisarilor intensive clima este mai uscata, pamantul nu mai este roditor, femeile nu mai au cu ce sa isi hraneasca familia iar animalele salbatice s-au imputinat.

Wangari isi foloseste studiile superioare pentru a explica tuturor, de la micii agricultori la marii lideri din intreaga lume ca padurea este una dintre cele mai pretioase comori, insa lucrurile se miscau prea incet, ceea ce o face pe Wangari sa creeze Miscarea Centurii Verzi si sa inceapa sa planteze copaci.  In curand, pentru ca nu a plecat capul in fata dictatorului care conducea Kenya de 23 de ani, Wangari devine femeia care trebuie doborata si deseori este obligata sa se ascunda in strainatate pentru a fi in siguranta. In doar cativa ani ea candideaza la alegeri si in 2002 este numita ministra Mediului, continuandu-si lupta pentru dreptate (pentru femei, barbati si pentru copaci) iar Kenya devine o democratie.

Doamnei care a plantat peste 30 milioanee de copaci si datorita careia altii noi sunt plantati zilnic, Wangari primeste premiul Nobel pentru Pace, fiind prima femeie din Africa ce primeste aceasta distinctie.Carti cu oameni deosebiti

Mama“, o carte de Helene Delforge si ilustratii pretioase de Quentin Greban nu face parte din colectia “Oameni ca noi” dar fiecare mama isi merita pe deplin statutul de om special pentru micutul ei. Cartea descrie diferite ipostaze in care se se afla o mama, cate ganduri o macina, cum gandeste in diferite situatii, ce ganduri ii transmite celui mic, este o carte despre ceea ce poate salaslui intr-o inima de mama, iar aici spectrul de sentimente este atat de amplu incat trebuie neaparat sa o cititi si cu siguranta va veti gasi propria situatie expusa in cuvinte alese cu grija. Aceasta carte este pentru mame, femei, bunici.

Ce alte carti bibliografice disponibile pentru copii ati rasfoit impreuna cu micutii vostri?

O zi minunata!

XOXO

Faci un comentariu sau dai un răspuns?