Ingrasamant natural si solutii bio de curatare. Ai o singura planeta, ai grija de ea!

ingrasamant naturalFolosind ingrasamant natural si solutii eco pentru indepartarea daunatorilor iti garantezi o recolta cu adevarat bio! Muta trendul si in casa si hai sa vezi ce solutii bio de curatat le pot inlocui pe cele clasice!

Chiar daca am avut bunici la tara si majoritatea vacantelor de vara mi le petreceam acolo, nu am realizat cat de multa munca, responsabilitate si stres implica o gradina pana nu am avut-o pe a mea. Anul asta a fost marcat, printre altele, de mutatul in casa noua si, odata cu acesta, plantarea primelor seminte acolo unde pamantul era destul de roditor.

Ma gandeam ca in momentul in care ma voi muta la casa imi voi lua de grija cu cumparatul de legume, cel putin pe perioada verii. Voi manca mai bio, mai sanatos, voi transforma din munca silnica pe care o impune gradinaritul la cote inalte, intr-un hobby. Mai mult de atat, voi incerca sa o atrag si pe cea mica in ingrijirea micutei noastre gradini.

Asadar, am gasit o asociatie care trimite mostre de seminte bio impreuna cu un manual plin de informatii utile cum ar fi, perioada de plantare, ce seminte se pun direct in pamant si care trebui facute rasad si care merg puse una langa alta ca sa se apere impreuna de daunatori si sa atraga insectele benefice. Totul mergea struna in teorie, am reusit sa scot cateva rasaduri, am impartit gradinuta pe sectoare si am aplicat acele cateva cunostinte elementare de prasit si de plantat. Restul de seminte le-am procurat de la diversi vecini sau cunoscuti care fac agricultura intensiv si dupa ce totul era pus in pamanat, asteptam ca un copil  mic primele plantute.

Bucuria nu a durat mult pentru ca la scurt timp am avut de-a face cu niste viermi care au mancat 5 din cele 20 de cepe si vreo cativa bulbi de flori a caror lipsa nu m-a afectat profund. Apoi s-au oprit si am crezut ca am scapat pana au poposit pe frunzele vinetelor gandacii de colorado, pe frunzele verzei niste musculite albe si ca sa fie totul in tandem, a dat si mana in cele doua tufe de castraveti. Dupa atata munca, plivit, curatat, udat, priveam cu tanjeala la recolta vecinului de doua ori mai fructuoasa decat a mea si mult mai precoce coapta. Multi m-au sfatuit sa pun ingrasamant ca altfel nu se face nimic si insecticid din plin ca sa nu vina daunatorii dar eu m-am incapatanat sa nu imi “patez” cu chimicale recolta avansata pana atunci doar cu apa si soare.

Am cautat ingrasamant natural iar gura lumii, a se intelege vecinii experimentati in agricultura si rasaduri, recomandau gainatul si balegarul, dar pe mine nu m-a tinut stomacul sa le folosesc, asa ca am apelat la un ingrasamant natural pe care l-am gasit pe Republica Bio. Ingrasamantul Vermicompost este produs in Romania de catre Norofert, singurul producator de ingrasamant natural din Romania si, este facut din viermi, mai exact din râme rosii. Acest ingrasamant natural este dedicat tuturor tipurilor de culturi deoarece contine toate elementele necesare dezvoltarii plantelor, microorganisme benefice, humus si aminoacizi.

In mod normal se amesteca cu substratul de sol si se foloseste la rasaduri sau la replantarea acestora insa, avand in vedere ca rasadurile mele sunt deja plante mature am folosit cate o lingurita mica de ingrasamant amestecat in solul in care este ancorata planta si apoi am udat putin pamantul. Nu stiu daca e datorita faptului ca le cant cand le ud ( 🙂 ) sau e datorita acestui ingrasamant natural, insa cand am revenit din concediu, desi nu au fost udate decat de 3 ori intr-o saptamana, plantele aratau foarte sanatoase, ardeii in special aveau frunzele mai mari si am gasit si primii gogosari ajunsi la maturitate. Rosiile s-au dezvoltat atata cat pot niste rosii cherry sa o faca iar varza si vinetele au cunoscut o adevarata evolutie. Pacat insa de daunatorii care au profitat de cele cateva zile de absenta si au revenit, insa am gasit o solutie si pentru ei, tot de la Republica Bio.

Crop Protect Bio este un biostimulator natural si organic formulat pe baza de microorganisme benefice plantelor care au rol protector si curativ (izoleaza factorii patogeni).

Flaconul are 250ml si este mai mult decat necesar intretinerii unei gradini mici asa cum este a mea. Se foloseste in concentratie de 1% (100ml la 10l apa) sau de 2% (100 ml la 5l de apa). Prin metoda de trei simpla am dedus cantitatea necesara pentru un recipient cu pulverizator de 1l si am pulverizat folicular varza, vinetele si castravetii. Problema e ca acest fungicid ofera protectie plantei pana la 10 zile daca reusim sa acoperim toata frunza cu substanta insa devine inutil daca boala este deja instalata, asa cum credeam eu ca e in cazul castravetilor. Am observat la varza o usoara schimbare de culoare acolo unde am pulverizat si pe acele frunze nu au poposit insectele care se regaseau pe frunzele vecine, concluzia fiind ca chiar si dupa ploaie, protectia oferita de Crop Protect frunzelor, inca este eficienta.ingrasamant natural

Consistenta lichidului este una uleioasa, acesta fiind compus din ingrediente provenite din materii prime de origine vegetala si animala, componente bacteriene si microorganisme. Inca o data, imi pare bine ca nu am urmat sfatul vecinilor si am recurs la o varianta bio.

Odata ce treaba in gradina a inceput sa revina pe fagasul normal folosind ingrasamant natural si solutii naturale de indepartare a daunatorilor, m-am gandit ca trebuie sa mut toata treaba asta cu bio si in casa, prin inlocuirea anumitor produse chimice puternice cu omoloagele lor mai putin poluante dar la fel de eficiente.

Nu te gandesti niciodata ce ramane in urma folosirii produselor de curatenie, nu ma refer doar la curatenie ci la compusii chimici care raman pe suprafete. Nu te-ai gandit pentru ca, probabil, inca nu ai avut un copil care sa se tarasca si sa pune manutele in gura la fiecare secunda. Munca sisifica de a spala manutele care au atins pamantul se dovedeste a fi in van, pentru ca oricat ai incerca nu iti poti pazi copilul in fiecare secunda si nici nu il poti incorpora intr-o bula unde sa nu il atinga niciun microb. Varianta de a face curat superficial nu cred ca face nimanui niciun bine pentru ca se poate dovedi ca in final casa sa fie cea care sa te imbolnaveasca. Exista insa si varianta bio pe care cei mai multi ajung sa o foloseasca mai ales atunci cand devin parinti sau devin constienti de propria amprenta de carbon si efectele pe termen lung ale unor obiceiuri proaste.

Asadar, vin in intampinarea vostra cu doua sugestii pe cat de eficiente pe atat de bio, amandoua la un pret pana in 20 de lei: solutia eco de sters geamuri de la Ekos si solutia anticalcar de la acelasi brand. Recunosc ca daca in materie de produs de curatenie pentru geamuri nu am fost fidela unei singure marci, in materie de produs anticalcar am recomandat mereu solutia de la Sano care insa vine la pachet cu o exfoliere completa a palmelor daca nu folositi manusi de cauciuc. Stiu, curatenia trebuie sa ne rapeasca putin timp pentru ca sa putem folosi restul facand activitati care chiar ne plac. Ceea ce propun cele doua solutii nu ne rapeste mai mult timp decat produsele clasice ci doar ne asigura ca maine vom mai avea o planeta cu parcuri unde sa ne plimbam in timpul liber.

Ultimul produs este nou pentru mine pentru ca pana de curand nu am avut masina de spalat vase insa, odata cu ea au venit si consumabilele: detergentul de vase, solutia de clatire si sarea. Unul dintre produsele cu care ma mandresc in alegeri este un detergent masina de spalat vase ecologic, la fel de bun ca cel clasic in indepartarea murdariei doar ca apa menajera provenita in urma ciclului de spalare este libera de chimicale. Sarea are si ea rolul ei in ciclul de spalare si protejeaza masina de spalat vase impotriva depunerilor de calcar “prinzand” ionii de magneziu si calciu (cauza apei dure) si transformand apa dura intr-o apa “moale”. Ea este un consumabil foarte util, ajutand la eliminarea petelor albe de pe vesela. De fapt, prezenta petelor albe pe tacamuri sau farfurii indica lipsa sarii si prezenta calcarului in masina de spalat. Pentru o viata lunga a masinii de spalat, sarea, tablete si solutia de clatire trebuie folosite la orice ciclu de spalare.

Ai o singura planeta, nu fi egoist si lasa-i si pe copiii tai sa se bucure de ceea ce te-ai bucurat tu! Ofera-le cel mai pretios cadou: aer curat, ape curate si natura!

Voi ce solutii ecologice ati folosit in ultima perioada si de care ati fost multumite?

O zi eco!

XOXO

Leave a Reply