Detesc catina dar iubesc siropurile naturale! Si totusi, acum cateva saptamani am baut mai multe bauturi cu sirop de catina decat am baut intreaga viata pana acum. Hai sa vezi ce alte siropuri naturale au ajuns in camara mea!
De cateva ori pe an, Falticeniul prinde viata: de zilele orasului, de Ziua Recoltei, in luna august cand vin “stranierii” acasa si, picteaza un oras mai excentric si mai “insufletit” decat este el de fapt. Falticeniul este un oras cu populatie mica, majoritatea batrani sau familii tinere, adolescentii pleaca repede cu prima ocazie la studii si deseori prind radacini in alte locuri, lasand orasul linistit si corupt in urma. Lasand latura politica pentru alta data, la una dintre aceste ocazii am baut si prima mea bautura din catina si am atras-o si pe cea mica spunandu-i initial ca e fresh de citrice. In cele cateva zile cat a durat intreaga desfasurare de muzica, lumini si betie, prima oprire era standul cu bauturi dinEden care faceau pe loc si wafe delicioase, nu doar le incalzeau pe cele gata facute (asa cum faceau aproape toti!).
Sucul de catina @din.eden este cu adevarat revelatia anului, avand in vedere ca e singurul produs din catina pe care atat eu cat si cea mica l-am savurat #sucdecatina #dineden
Publicată de Not another beauty blog pe Miercuri, 7 august 2019
O bauturica sanatoasa, un plus de imunitate si o wafa cu nuci si miere faceau intregul circ folclorico-etno-3SE-ic mai usor de suportat. Experienta anterioara cu sirop de catina, atunci cand am incercat sa dau un ajutor sistemului imunitar, parca fadea, devenea translucida si disparea cu totul pentru ca, o alta ii lua locul. Una placuta de aceasta data!
In incercarea de a consuma bautura pe termen lung, fiind si singura modalitate prin care putea include catina si efectele ei in rutina zilnica, am luat legatura cu cei de la dinEden.ro. Am primit un pachet cu 5 sticle de sirop natural de 250ml, doua sparte si 3 intregi. Livrate, cu placere, de Fan Courier, taxand si expeditorul si destinatarul.
Poate ca de data asta nu a fost sa fie, insa asta nu ma impiedica sa fructific din plin efectele siropului de brad, a florilor de soc si a florilor de galbenele, cu atat mai mult cu cat sunt culese manual din imprejurimile Muntilor Parang si facute dupa retete vechi in inima Gorjului, la Polovragi.
Siropul de brad e imperativ sa existe in casa, atat pentru parinti cat si pentru copii. Cu o gama larga de afectiuni carora le este destinat: amigdalite, boli de rinichi, boli de nervi, pulmonare, bronsite, colite, enterocolite, gripa, guturai, infectii ale pielii si infectii urinare, tuse, o iarna fara sirop de brad in casa e o iarna plina de viroze! Siropul de brad se poate consuma fie ca bautura, diluat in proportie de 1:5 (250ml sirop si 1.25l apa) sau se poate folosi in scop medicinal inaintea meselor, 2-3 linguri de sirop nediluat. Noi inca asteptam sa il supunem la test cand va veni frigul dar nu e niciodata prea devreme sa ne facem stocuri, mai ales ca virozele sunt singura certitudine a sezonului de iarna si a reintrarii in colectivitate.
Folosite intensiv au fost insa celelalte doua siropuri naturale: din flori de papadie si flori de soc, ambele numai bune pentru o cura de detoxifiere dupa o vara haotica. la fel ca si precedentul, ambele siropuri pot fi folosite si diluate in apa, in procent de 1:5, sau dupa gust, in apa plata sau carbogazoasa. Totodata, amandoua pot fi folosite ca si medicament pentru diferite afectiuni insa, cel mai important, fac minuni folosite impreuna intr-o cura de detoxifiere.
Ultimul detox pe care l-am facut s-a dovedit a fi destul de scump, continea niste shake-uri ce nu m-au incantat foarte tare, fibre la plic si desigur vreo 3 zile de regim alimentar foarte strict, insa regimul asta cu siropuri este cat se poate de dulce si ieftin, o sticluta de 250ml costand cam 20 de lei.
Siropul de flori de papadie imi era oarecum cunoscut, aducandu-mi aminte ca mama il folosea destul de des in tinerete, dar cel mai cunoscut imi era infuzia de flori uscate de papadie pe care bunica-mea o bea si acum. Infuzia este usor mai amara, se bea calda dar daca vrei sa iti curmi repede “suferinta” si sa apelezi la o varianta mai lejera siropurile sunt cea mai buna mai dulce varianta.
Printre altele, florile de papadie sunt recunoscute pentru rolul lor in actiunea depurativa si detoxifianta a sangelui si a ficatului, purificarea sangelui, detoxifiere, scaderea colesterolului, reglarea tranzitului intestinal, buna functionare a sistemului urinar si varice (cu cele din urma ma lupt de pe la vreo 19 ani si prima operatie la 20). Genetica, bat-o vina!
Florile de soc, pe langa deliciosul ceai, socata sau migaloasa dulceata din fructe de soc, sunt recunoscute si ele pentru efectul detoxifiant si stimularea sistemului urinar. Insa, cel mai important, florile de soc ajuta la eliminarea apei din tesuturi, au efecte laxative, combat constipatia si sustin curele de slabire. Noi folosim inca florile de soc sub forma de socata atunci cand ele infloresc insa pe timp de iarna socata nu mai are acelasi gust din fllori uscate asa ca facem infuzie. Imaginati-va daca in loc de zahar ati pune in infuzia de flori de soc o lingurita de sirop de flori de soc! Asa-i ca efectele sunt amplificate?
Imi doream mult sa incerc siropul de catina DinEden cu vodca, asa cum am vazut ca au sugerat la standul de la Targul Borsului de Peste de la Jurilovca, insa poate vor veni cu sugestia asta si in Falticeni :). DinEden nu produc insa doar siropuri naturale ci si sare de baie, dulceata si multe altele. Camara lor este mereu plina cu siropuri naturale diverse, in functie de sezon!
Voi ce siropuri naturale consumati in mod frecvent? Ati simtit efectele in urma folosirii lor?
O zi minunata!
XOXO
Copil de 2 ani di 8 luni, care dintre siropuri ii putem da? Multumesc !
Cred ca e putin devreme la 2 ani sa ii dati astfel de siropuri, au prea mult zahar. Cereti mai intai sfatul medicului, fetita mea e mai mare, are aproape 6 ani.