Copiii invata ceea ce traiesc, de Dorothy Law Nolte [Cartea din torpedou]

copiii invata ceea ce traiescCopiii invata ceea ce traiesc” este o carte bazata pe un poem publicat in 1954 intr-un ziar local care, intre timp a capatat o viata proprie in a se propagara pe diferitele mijloace de comunicare existente la acea vreme. “Copiii invata ceea ce traiesc” a devenit de-a lungul timpului cel mai bun ghid de parenting scris vreodata!

“Copiii invata ceea ce traiesc” de Dorothy Law Nolte este un ghid practic si usor de urmat de orice parinte sau pedagog, este succint, la obiect si cuprinde 19 versuri ce explica capcanele in care pot cadea parintii in cresterea copiilor dar si efectele negative pe care anumite conjuncturi le pot avea asupra celor mici.

Dorothy Law Nolte este o specialista in consilierea familiei si a scris aceasta carte in colaborare cu Rachel Harris, psihoterapeut specializata in probleme de familiale. Dupa o cariera lunga cu diferite ocupatii in domen iul cresterii coipiilor, 4 copii si doua casnicii, Dorothy Law Nolte nu a apreciat niciodata pe deplin amploarea pe care a luat-o poemul sau in cate limbi a fost tradus in intreaga lume. Unele versuri au fost adaptete culturii din tara in care au fost traduse, cateodata fiind in contrast cu mesajul poemului in sine insa varianta initiala se regaseste cel mai des.

Dacă trăiesc în critică şi cicăleală, copiii învaţă să condamne.

Dacă trăiesc în ostilitate, copiii învaţă să fie agresivi.

Dacă trăiesc în teamă, copiii învaţă să fie anxioşi.

Dacă trăiesc înconjuraţi de milă, copiii învaţă autocompătimirea.

Dacă trăiesc înconjuraţi de ridicol, copiii învaţă să fie timizi.

Dacă trăiesc în gelozie, copiii învaţă să simtă invidia.

Dacă trăiesc în ruşine, copiii învaţă să se simtă vinovaţi.

Dacă trăiesc în încurajare, copiii învaţă să fie încrezători.

Dacă trăiesc în toleranţă, copiii învaţă răbdarea.

Dacă trăiesc în laudă, copiii învaţă preţuirea.

Dacă trăiesc în acceptare, copiii învaţă să iubească.

Dacă trăiesc în aprobare, copiii învaţă să se placă.

Dacă trăiesc înconjuraţi de recunoaştere, copiii învaţă că este bine să ai un ţel.

Dacă trăiesc împărţind cu ceilalţi, copiii învaţă generozitatea.

Dacă trăiesc în onestitate, copiii învaţă respectul pentru adevăr.

Dacă trăiesc în corectitudine, copiii învaţă să fie drepţi.

Dacă trăiesc în bunăvoinţă şi consideraţie, copiii învaţă respectul.

Dacă trăiesc în siguranţă, copiii învaţă să aibă încredere în ei şi ceilalţi.

Dacă trăiesc în prietenie, copiii învaţă că e plăcut să trăieşti pe lume.

In momentul de fata cel mai semnificativ vers pentru mine a fost “Dacă trăiesc înconjuraţi de recunoaştere, copiii învaţă că este bine să ai un ţel” din prisma faptului ca ma lupt cu neincredrea in sine a celei mici. Caut mereu  modalitati de a o intelege si de a-i spori gradul de incredere in sine pentru ca, pana la urma, ceea ce nu reuseste ea sa vada inca (faptul ca poate sa duca meciurile de tenis la final fara sa mai planga, faptul ca a luat deseori locurile de pe podium in competitii, ca rezolva foarte bine task-urile si  fisele de la gradinita) eu am vazut din prima clipa de cand a venit pe lume: copilul meu are un potential enorm!

Pentru parintii care isi doresc un ghid bun, simplu, succint, fara a discuta profunzimea fiecarui moment vreme de cateva pagini si care cauta o rezolvare usor de inteles si de aplicat, cartea asta, vine cu exemple concrete, fara exces de analogii specifice culturii americane. Pentru mine a devenit cartea din torpedou, pentru ca o citesc in cele 50 de minute libere pe care le am in timpul unui antrenament de-al fetitei. Este o carte universal valabila cu situatii intalnite inca de la varsta de 1-2 ani pana la adolescenta. Costa putin, are doar 170 de pagini iar Libris are mereu promotii!

O zi in tihna va doresc!

XOXO

Faci un comentariu sau dai un răspuns?