Advent (eng): sosire, aparitie. In cazul nostru, calendarele advent, cutiile de cadouri advent si mai nou, cartile advent sunt noile traditii inainte de Craciun. Numaratoarea inversa pana la Craciun incepe odata cu 1 Decembrie, citind cate o pagina pe zi din noua carte advent propusa de Cartemma.
Mai traditionalisti sau mai excentrici, dornici de noi traditii sau respectand cutumele…oamenii sunt diferiti, la fel ca si familiile din care fac parte. Insa atunci cand apare un pui de om in viata lor este vremea sa inceapa un nou set de traditii care va duce la consolidarea relatiilor intre membrii ei.
Majoritatea dintre noi are traditii iar acestea isi fac aparitia cu precadere in perioada sarbatorilor pascale sau a celor de iarna. Indiferent ca aceste traditii constau in prepararea unor anumite mancaruri, decorarea intr-un anume fel al casei, mersul ritualnic la biserica, purtarea unor haine mai speciale sau doar masa in familie, ele sunt de mare folos oricarui copil. Cutumele si traditiile familiei sunt parte a magiei sarbatorilor si ajuta copilul sa inteleaga ca este important sa faci parte dintr-o familie in care toti mebrii se iubesc si se respecta, unde esti sustinut si unde poti gasi mereu pe cineva care sa te ajute, chiar si cu o vorba buna.
Familia este primul exemplu de comportament adecvat si acceptat care se asteapta de la cel mic insa este si spatiul sigur si de incredere in care cel mic se poate dezvolta armonios stiind ca este iubit, apreciat si dorit. Fiecare familie are propriile traditii, unele transmise din generatie in generatie, dar sunt si familii care si-au facut propriile traditii. Unele care mi-au placut in mod special au fost cele in care este inclus si copilul.
Desi provenim din familii apropiate ca si traditii, am fost crescuti traditional atat eu cat si sotul meu, in momentul in care am intemeiat o familie am decis ca vrem sa ne facem propriile traditii. Acestea nu s-au concretizat insa pana cand nu a venit pe lume fetita noastra. Mi s-a parut foarte important, chiar daca avea 10 luni la primul ei Craciun, sa faca parte din magia acestei sarbatori si sa vada peste ani cum si l-a petrecut si cum a crescut de la an la an. Acel an a fost primul in care am revenit la traditia bradului impodobit, la decorarea casei in spiritul Craciunului, la prepararea piftiei si a celorlalte mancaruri.
Nu dupa mult timp am inceput sa ii citesc celei mici scurte povesti de noapte buna, iar in perioada sarbatorilor acestea erau concentrate pe tema sarbatorii. Pe la vreo 2 ani deja cititul de seara devenise deja o rutina. Cititul de povesti insa nu a fost niciodata mai magic ca inainte de Craciun. Noi impodobim bradul la 1 Decembrie ca sa avem tip sa ne bucuram de el pana dupa sarbatorile pe vechi. El devine pentru putin timp un nou membru al familiei care asculta povestile de Craciun si intrebarile de baraj care urmeaza dupa. Cu pijamalele groase si papucii pufosi, in fiecare seara alegem o carte si ne bem lapticul de seara langa brad (eu aleg o cana de vin fiert). Apoi, in fiecare dimineata ne uitam ce bunatati contine in buzunar decoratiunea advent prinsa de perete. Astfel, incepe numaratoarea inversa pana la Craciun.
Anul acesta insa o noua traditie si-a facut loc in familia noastra! Cartea Advent “Zile de Craciun” de M.H. Clark si ilustrator: Jessica Phoenix ce face parte din colectia de carti Cartemma se citeste in fiecare seara pana la Craciun. Povestile ei magice ne invata cu ce se deosebeste Craciunul de alte sarbatori si care este conduita pe care trebuie sa o adoptam in aceasta perioada. Ne invata despre pace, caldura, bunatate, multumire, nevoia de a fi impreuna cu cei dragi, de a ne conecta cu cei din jur, speranta, presimtire, si transmite mesajul intregii sarbatori cu fiecare cugetare. La fiecare fila intoarsa, ne apropiem cu inca o zi de Craciunul magic, astfel crescand intensitatea cu care simtim aceasta sarbatoare, intensitatea cu care o asteptam, gasind in noi si in cei din jur ceva mai bun.
Cugetarile din aceste file pot la fel de bine sa fie bazele unei filosofii de viata, ca si asa odata cu Noul An toti facem rezolutii de schimbare in bine! Iata ca de data asta avem schitat un indrumar catre elementele importante din viata noastra, catre sentimentele pe care trebuie sa le simtim mai des, catre o viata mai buna si catre o varianta mai buna a noastra.
Suntem primele exemple ale copiilor nostri, si tipare de comportament pe care le vor cauta in viata. Educa-i cu blandete insufland valori care sa le ghideze pasii atunci cand nu le veti putea fi alaturi, cresteti prin exemplul personal copii cu caracter, cu valori morale, curajosi, increzatori, asa cum sunteti si voi, parintii lor!
O seara plina de magie!
XOXO
Eu tot am auzit de calendarele advent , dar uite , nu stiam exact ce inseamnna “advent ” asta , ..spre rusinea mea 😀 . Ooh , daca toti oamenii ar reusi sa citeasca povesti copiilor lor , poate nu chiar in fiecare seara , dar macar din cand in cand , si mai ales de Craciun , lumea asta ar fi cu siguranta mai buna .