Tarta de mere: reteta unei non-gospodine

tarta de mereTarta de mere este unul dintre cele mai bune deserturi pe care le-am facut pana acum insa, e cu atat mai delicioasa cu cat este si sanatoasa. Merele bio de gradina si indulcitorul Edulcorem Stevia au facut echipa buna la cuptor si astfel a iesit un preparat delicios.

Intotdeauna mi-au placut merele si dulciurile numai ca, de fiecare data cand cumparam o placinta cu mere ajungeam sa mananc mai mult aluat decat mere iar, atunci cand degustam vreo prajitura cu foi, era deseori prea dulce pentru mine. Poate ca alegerea marului ca unul dintre fructele mele favorite a fost si rezultatul orasului in care locuiesc: Falticeni, oras situat pe 7 coline, toate inconjurate de livezi cu mere. Falticenenii sarbatoresc marul odata pe an sub forma unui Festival al Marului la care se aduna mesteri populari si vreo 3 producatori de sucuri naturale si mere. Am crescut de mica cu marul pus la pachetul de la scoala, am mancat placinte delicioase cu mere si astfel era normal ca alegerea mea nostalgica sa aiba la baza tot acest fruct.

Asa cum ma laud, sunt o non-gospodina, adica fac mancare atat cat sa supravietuiesc, apelez la junk-food de maxim 4 ori pe an si imi place mancarea foarte putin procesata. Gatesc diferite preparate insa niciodata nu imi ies la fel ca in reviste, dar macar sunt delicioase! Cum nu sunt fan prajit asa nu sunt nici fan al folosirii zaharului pentru indulcire, apelez la miere, stevie sau sirop de agave. Niciunul insa nu a avut o aplicabilitate mai mare decat cel de la Edulcorem: mierea devine toxica atunci cand e gatita, siropul de agave nu rezista foarte bine la prepararea termica foarte bine iar indulcitorii lasau de multe ori un gust amar la coacere. Nu multi inlocuitori ai zaharului se pot lauda ca nu lasa un gust amar atunci cand sunt folositi in mancare si preparati termic, dar iata ca Laboratoarele Remedia au scos pe piata indulcitorul 100% natural din Stevia Rebaudiana si Eritritol.

ZERO calorii si ZERO indice glicemic, este stabil termic si, cel mai important, nu are gustul amarui, specific altor indulcitori.
Edulcorem Stevia poate fi folosit in bauturi, prajituri, creme si alte delicii. Cu un excelent raport calitate-pret, Edulcorem Stevia a fost creat tocmai pentru a raspunde asteptarilor celor care au restrictii alimentare, dar isi doresc dulciuri sanatoase, la pret accesibil

Am raspuns provocarii lansate de Laboratoarele Remedia cu tarta de mere, care nu arata ca in reviste dar e teribil de gustoasa chiar si dupa 5 zile de la preparare. Reteta este foarte simpla, am folosit si mere mai mici dar si cateva mari pentru a decora la final.

Ingrediente pentru aluat: 200g unt la temperatura camerei, 3 linguri ulei, un praf de sare, 500g faina, 100g iaurt (eu am folosit iaurt grecesc).

Pentru umplutura: mere de diverse marimi care sa fie echivalentul a 12 mere mari, 200 g Edulcorem Stevia 1:1 sau 100 g Edulcorem Stevia 1:2, esenta de portocale, esenta de vanilie, 100 g stafide, scortisoara (optional, eu am renuntat la ea pentru ca nu imi place  in mod deosebit).tarta de mere

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un bol, se face o gaura la mijloc si se adauga untul, uleiul, sarea si iaurtul. Se framanta pana se obtine un aluat consistent si apoi se pune in folie de plastic la frigider minim 30 min.

Merele se spala, se curata si se taie felii. Nu va ingrijorati daca unele sunt mai mici si altele mai mari, puteti pune dedesubt bucatile inestetice si deasupra cele mai mari. Se presara Edulcorem Stevia, esenta de vanilie si de portocale si stafidele si se amesteca. Se lasa apx 20 minute pana se formeaza un sirop.

Aluatul racit se scoate de la frigider si se intinde cu sucitorul, dupa care se aseaza intr-o tava pentru copt. Peste aluat se aseaza merele, cele mici sau bucatile inestetice dedesubt si, pastram cele mai aratoase la final pentru decorare. Se stropesc cu siropul de zahar si, optional, scortisoara. Se lasa la racit si apoi se serveste pudrata cu Edulcorem Stevia sau simpla.

Tarta mea a fost foarte gustoasa, mai putin aratoasa, dar a fost de departe una dintre cele mai bune tarte mancate vreodata. Un miros de biscuiti cu unt amestecat cu mere coapte, un gust partial crocant partial moale, devenind mai bun cu fiecare zi ce trecea. Am folosit Edulcorem Stevia 1:2, a fost destul, ba chiar as fi putut reduce inca putin cantitatea pentru a simti gustul mai acru al merelor. Indulcitorul a rezistat exceptional la coacere si nu a lasta un gust amar sau rezidual dupa consum iar la ceai sau cafea nu schimba gustul bauturilor, doar le ‘innobileaza” cu putina savoare dulce.

Mai am ceva mere ramase si cred ca voi face din nou o tarta, nu as schimba cu nimic reteta, poate doar ca voi cauta o varianta ca merele de deasupra sa arate mai bine decat au aratat la varianta tarta de mere 1.0. E timpul pentru un upgrade insa doar la aspect, pentru ca de savoare se ocupa maestrii gustului dulce Edulcorem Stevia. Produsul poate fi gasit la vanzare pe nosugarshop.ro, alaturi de alte sute de produse sanatoase fara zahar.

Voi ce alte preparate ati gati cu acest ingredient si unde credeti ca nu ar face fata?

O seara minunata!

XOXO

12 comments

  1. Simona says:

    Arata delicios tarta ta!! Din fericire am mancat de curand placinta cu mere, asa ca am pofta destul de cumpatata. Momentan! Mai folosesc si eu acest indulcitor natural si e fain. 😘

  2. Secretele frumusetii says:

    Acest tip de tarta franceza îmi place mult, mult alături de un pic de frișcă și înghețată de vaniliei.

  3. Milea Mersinica says:

    Arată delicios si chiar am sa o incerc si eu mai ales ca e cu indulcitor, eu având diabet este minunată. As face, cozonac, chec,plăcintă cu dovleac

  4. Mariana S says:

    Mere: prăjitură, tartă, plăcintă… Nu contează, mere să fie… Îmi plouă în gură. Pare așa de simplu de făcut când citesc și o să încerc si eu rețeta ta.

  5. Gavriloi Adina says:

    Mi se pare un desert simplu de preparat și gustos, mai ales pentru o gospodină fără talent și răbdare, așa ca mine.Mulțumim pentru idee.

Lasă un răspuns