Cadouri romanesti: sanatate!

Cadouri romanesti! Cum aratau ele pe vremuri si ce forma au acest cadouri romanesti acum? Apidava propune cadouri apicole pentru sanatatea, deliciul si surpriza familiei tale! Lasa in urma stresul alegerii cadoului perfect si alege-l pe cel vesnic necesar: sanatatea.

Inainte ca sarbatoarea Craciunului sa fie echivalenta cu o goana dupa cadouri, cumparaturi si credite, Craciunul insemna multa munca. Acum te plangi ca stai ore in sir la coada sa cumperi pe ultima suta de metri cadouri romanesti sau provizii insa pe vremuri munca femeilor si barbatilor nu contenea decat in seara de Ajun. Ne plangem ca e totul scump, lipsit de valoare sentimentala, impersonal, pentru ca nu avem timp sa intram cu adevarat in spiritul Craciunului. Si cum ai putea face asta daca afara nu ninge, bradul e artificial, muncesti inclusiv in Ajun si cumperi toate produsele care le pui pe masa. Nu ai timp sa faci preparatele care se faceau odata, chiar daca electrocasnicele te-ar ajuta mult sa iti duci treaba la bun sfarsit in timp util, abia ai timp sa faci curat, sa te ingrijesti ca femeie, sa te ingrijesti de copii si familie si astepti cu nerabdare acele doua zile libere legale cu speranta ca le vei petrece in tihna in familie si te vei relaxa macar putin. Nu reusesti sa faci nici macar asta! Te simti coplesita de alegerea cadourilor perfecte, de diversitatea din care trebuie sa alegi o jucarie, iar o alegere gresita poate crea impresia ca Mosul nu a citit scrisoarea cu descrierea amanuntita a cadoului perfect si nu ai vrea sa iti dezamagesti copilul!

Craciunul nu a fost insa mereu atat de complicat! Craciunul e simplu, e despre familie si despre apartenenta, caldura, voie buna, colinde si datini transmise din mosi-stramosi. Craciunul nu il sarbatoreste pe Mos Craciun ci nasterea lui Iisus, dar, se pare ca nevoie omului de a compensa lipsa din sanul familiei in restul anului il face sa se simta vinovat, facandu-l sa creada ca totul se rezolva cu cadouri romanesti scumpe si multe.

View this post on Instagram

Hai sa ne aducem aminte de mierea cu nuci, dulcele atat de sofisticat dar atat de simplu, dulcele care imbina trecutul cu prezentul cu o nota suava de nostalgie, de turta dulce pe care o cumparam de la chiosc si era mereu tare ca piatra, de caramelele in care ne rupeam dintii, de bomboanele vrac, de mierea de salcam unsa dimineata pe o felie de paine de casa cu unt, de propolis, laptisor de matca, daruri atat de pretioase din stup incat sunt hrana pentru regina. Hai sa ne aducem aminte de Craciunurile si darurile simple pe cat ne erau sentimentele fata de cei dragi! Craciunul e despre a darui si a primi credinta in suflet. Credinta poate fi religioasa sau spirituala, credinta ca mai este ceva bun in oameni, increderea ca putem face orice atata timp cat credem destul de mult in asta si lucram zi de zi in acest scop. Crede in tine si in cei din jur sau crede in divinitate, asa cum crezi ca te identifici mai bine si crede in Craciunul simplu! #craciunulsimplu #apidava #cadouriromanesti #cadouriapidava #cadouriapicole #miereindar #christmashoney

A post shared by paolaivanro (@paolaivanro) on

Craciunul nu mai e ca altadata pentru ca si noi ne-am schimbat! Daca pe vremuri se dadeau colaci si nuci colindatorilor acum se dau bani (sa isi cumpere ei ce doresc). Daca inainte auzeau o uratura cu o punere in scena convingatoare, acum majoritatea uratorilor se clatina beti si dau din toiege aleatoriu injurand ca niste birjari. Daca inainte se mergea cu steaua, se purtau costume facute minutios ce purtau simboluri inca necunoscute si se respectau traditii, acum, daca nu e un costum transmis din generatie in generatie, e de regula un kitch, o imitatie falsa a unor obiceiuri odinioara frumoase.

La noi in Bucovina traditiile sunt vii si, desi nu sunt din “buricul” Bucovinei, ci mai degraba la periferia ei, le simt mai vii ca niciodata la fiecare Craciun petrecut la tara, unde porcul se taie in ograda, se transeaza, se fac carnati pe un ger care te face sa stai pe langa sticla de tuica de pruna. Slanina se topeste, se fac jumari iar carnea deseori se pune in ulcioare de lut acoperita cu untura. Cozonacul se face la mana, cu nuca sau cu branza, piftia danseaza la fiecare pas pe podeaua din lemn iar lemnele pocnesc in soba. Doar pisica isi permite sa faca un somn de amiaza dupa ce a primit resturi de carne. Treaba in curte dar si in casa se face pana aproape de seara de Ajun, cand toti se aduna la masa si impart ultima masa cu bucate de post din acel an: lipie coapta pe plita si un amestec de nuca rasa, seminte de mac, zahar si apa calda, rezultatul fiind un fel de lapte vegetal delicios.cadouri romanesti

Poate ca n-am o plita sau seminte de mac si, probabil ca daca le-as avea, tot nu ar avea acelasi gust ca altadata, dar am turta dulce cu miere. Mi-e dor de acele timpuri in care cadourile erau simple si date din inima, fiind asteptate tot timpul anului. Acum insa, copilul meu are totul. Va primi, cel mai probabil, tot ce a scris pe lista, fie de la Mosu’, de la parinti sau de la bunici si, ma tem ca odata cu materializarea intregului spirit al Craciunului si asocierea lui cu cadouri ce isi vor pierde din importanta in cateva zile, copilul va perpetua Craciunul comercial fiind prins in transa “cu cat mai mult cu atat mai bine”.

Anul asta vreau sa strecor printre cadourile clasice si un cadou inedit, inspirat din vremurile de alta data, un cadou dulce, romanesc, sanatos si foarte gustos. Apidava propune in acest an cadouri apicole ce poarta cu ele sanatatea din laboratorul naturii si dulceata nectarului albinelor: miere de tei, care sa iti arate cum sa dormi bine si sa nu te lasi prada stresului, esenta de propolis care te ajuta sa ai un sistem imunitar puternic si turta dulce cu miere de albine pentru cei pofticiosi.cadouri romanesti

Oricate cadouri ai cumpara este pana la urma un lucru pe care nu il poti cumpara niciodata: sanatatea! Atunci, de ce nu ai oferi sanatatea in dar, nu doar in urari de bine ci trecand la fapte? Fa primii pasi cu familia ta, fiti excentrici si iesiti din tiparul gustarilor dulci cu turta dulce, oferiti oaspetilor dulciuri sanatoase sub forma de bomboane, jeleuri sau caramele ba chiar miere de albine cu care sa isi indulceasca ceaiul in cele doua zile de Craciun dar si in zilele de vor urma.

Apidava vine cu propuneri apicole si in acesta luna a cadourilor, indiferent ca alegeti singuri produsele ce formeaza pachetul sau vreun pachet din sectiunea cadouri si accesorii, rezultatul va consta intr-un plus de sanatate, in diferite forme. Produsele Apidava se pot cumpara de pe www.honey-land.net dar, bineinteles, ele pot fi achizitionate si din diferite alte magazin online sau fizice, cu produse apicole, naturale (de ex. Farmaciile Bebe Tei, magazinele tip plafar Floare de Colt si RemediaVert).miere de albine cu nuci

Hai sa ne aducem aminte de mierea cu nuci, dulcele atat de sofisticat dar atat de simplu, dulcele care imbina trecutul cu prezentul cu o nota suava de nostalgie, de turta dulce pe care o cumparam de la chiosc si era mereu tare ca piatra, de caramelele in care ne rupeam dintii, de bomboanele vrac, de mierea de salcam unsa dimineata pe o felie de paine de casa cu unt, de propolis, laptisor de matca, daruri atat de pretioase din stup incat sunt hrana pentru regina.

Nu uitati, Craciunul e simplu, darurile ar trebui sa fie tot atat de simple pe cat ne sunt si sentimentele fata de cei iubiti. Craciunul e despre a darui si a primi credinta in suflet. Credinta poate fi religioasa sau spirituala, credinta ca mai este ceva bun in oameni, increderea ca putem face orice atata timp cat credem destul de mult in asta si lucram zi de zi in acest scop. Crede in tine si in cei din jur sau crede in divinitate, asa cum crezi ca te identifici mai bine si crede in Craciunul simplu!

O zi speciala va doresc!

XOXO

14 comments

  1. Gabriela visan says:

    un articol de suflet, bine construit, cu verb in propozitie, aplomb si farmec , incadrat cu migala si stil in farmecul sarbatorilor crestine de sfarsit de an. lectura mi a facut placere si mi a sugerat cateva idei pentru un bun augur . multumesc. sarbatori fericite tuturor concurenti si organizatori !

  2. Trandafir Mihaela Anabela says:

    imi place mierea dar nu o consum cu regularitate, sau cv, plus ca imi e si frica sa cumpar, ca nici nu mai sti care cum ce e bun sice nu din magazine 🙁 am tot cititsi auzit despre acest brand, dar deocamdata nu am folosit nimic de la ei

  3. Anghelina Irina says:

    Nu am incercat niciodata produsele lor până acum, dar pun pariu că sunt minunate

  4. Irina Dragotescu says:

    Lipia coaptă pe plita și nuca rasa cu miere erau și sunt preferatele mele, sunt amintirile dulci din copilărie!

  5. Cristina Popescu says:

    Craciunul e cea mai frumoasa sarbatoare! Ar trebuie sa fim buni, generosi si recunoscatori in fiecare zi, Imi plac mult produsele Apidava: mierea ploriflora, caramelel si sapunul cu laptisor de matca (miroase super si rezista mult)

  6. Marin Theodora says:

    Produsele Apidava nu numai ca sant sanatoase dar sant si sigure pentru consum si clar sant potrivite drept cadouri.

  7. Mirela-Liliana Ion says:

    Îmi place mierea,sunt fan al acesteia;îmi place să o consum pe pâine la micul dejun,indulcesc ceaiul cu ea sau o folosesc la prăjituri!!

Leave a Reply