Hrisca, ingredient vedeta in retete vegetariene dar si in cure de slabit

hriscaHrisca vine sub diferite forme de prezentare si a devenit in scurt timp aliatul vedetelor in curele de slabire, unele dintre ele afirmand ca au slabit si pana la 10kg in 10 zile.

Chiar daca hrisca nu mi-a fost un ingredient cunoscut de-a lungul timpului, de fiecare data cand gatesc ceva mai deosebit sau inlocuiesc ingredientele clasice in mancarurile pe care le fac, imi vine in minte un banc.

“Cum descrii unui om al pesterii notiunea de vegetarian si vegan? Vegetarienii sunt aia care nu stiu sa vaneze iar veganii sunt aia care nici macar focul nu stiu sa il aprinda!”. Asadar, iata-ma, turist din nou pe taramul vegetarienilor cu o reteta de ardei umpluti cu hrisca si legume.

Pentru mine, mancarea nu este foarte importanta, nu tin cont de vreun trend insa, trebuie sa fie echilibrata, partial gustoasa si partial nutritiva. Drept urmare anul trecut mi-a facut propriul suc din rosiile din gradina proprie si l-am folosit atat in aceasta reteta cat si in reteta de chiftele cu quinoa.

Hrisca este un aliment extraordinar care contine: 8 aminoacizi esentiali, inclusiv lizina, putine calorii (154 de calorii la 100 de grame), mangan, cupru, calciu, magneziu, fibre, proteine, foarte putine grasimi (1,8-2,7%), fiind buna atat pentru adulti, cat si in alimentatia copilului, incepand chiar de la varsta de 8 luni.

Fiind la prima experienta cu hrisca nu am facut cantitati mari de ardei umpluti, asadar, din cantitatile mentionate mai jos au rezultat 3 jumatati umplute.

Ingrediente:

  • 40g hrisca
  • 2 ardei
  • 1/4 ceapa
  • 1/2 morcov
  • 1/2 telina mica
  • 50ml suc de rosii sau 40g bulion diluat cu putina apa
  • patrunjel
  • marar
  • sare
  • piper

Inainte de a incepe reteta trebuie lasata la inmuiat peste noapte hrisca. Se taie ceapa cubulete si se pune la calit. Pentru asta puteti sa folosi fie ulei fie putina apa. Se adauga apoi morcovul si telina date pe razatoarea mica si se mai lasa 5 minute. La final se adauga hrisca hidratata si strecurata de apa cu celelalte ingrediente si se mai lasa la foc mic inca 2-3 minute.hrisca

Cu compozitia astfel obtinuta se umplu ardeii si se pun la cuptor impreuna cu sucul de rosii si cateva fire de cimbru (optional). Eu i-am acoperit cu o folie de aluminiu ca sa se faca la foc mic mai mult in aburi si astfel timpul de preparare a crescut pana la apx 1 ora.

Ca si concluzie, au un gust bun, au putine calorii si dau senzatia de satietate dupa o portie consumata. Eu am pus si putina smantanica, maica-mea i-a mancat doar cu sos, dar indiferent cum ii preferati au un gust bun, de post, ceea ce  merge dupa excesele de dupa sarbatori.hrisca

Boabe de hrisca se pot gasi pe site-ul Sanovita, iar daca folositi codul “paulsosoi” beneficiati de o reducere suplimentara de 15% la orice comanda.

Ati folosit pana acum hrisca? Pentru mine, la fel ca si in cazul pastelor cu fulgi de drojdie inactiva,  a fost prima reteta incercata cu acest ingredient dar cu siguranta nu va fi si ultima.

O zi minunata va doresc!

XOXO

Leave a Reply