E prima data cand consum seminte de mei si pot spune ca stiam, vag, ce sunt alea. Cu siguranta nu le-as fi cumparat daca le vedeam in magazine, poate ca as fi ales mai mult seminte de chia, quinoa sau bulgurul, cu care sunt deja familiarizata. Iata insa ca o reteta foarte usoara cu ingrediente la indemana se poate dovedi foarte utila in introducerea meiului in alimentatie.
Stiti deja ca nu ma complic cu preparate sofisticate din doua motive: nu ma pricep si nu vad rostul petrecerii in bucatarie cate 3-4 ore pentru a obtine un preparat gustos pe care l-as putea obtine in 15 min. Cand am primit seminte de mei de la Sano Vita mi-am propus sa fac cea mai simpla reteta pe care o gasesc, ca sa ma familiarizez cu ele si cu gustul lor. Rezultatul? Un preparat foarte gustos, rapid, cu ingrediente care pot suferi modificari in functie de disponibilitatea din frigider si cu foarte multe beneficii pentru sanatate.
Continutul de proteine al meiului este egal cu cel al graului, iar gustul acestuia este mai dulce si mai placut. In plus, semintele de mei nu contin gluten. Are un continut ridicat de acid folic, fiind util femeilor insarcinate si adolescentilor, aflati in perioada de crestere. Reprezinta o sursa buna de vitamina A, fier, magneziu, nutrienti esentiali in vindecarea anemiei sau a afectiunilor dintilor.
Reteta facuta de mine a necesitat 5 min de pregatire, 5 minute de fierbere/sotare si inca 10-15 minute de coacere. Am facut un preparat care se poate consuma ca atare, find sub forma unei budinci. Totodata, acest preparat cu seminte de mei si legume poate fi folosit si ca garnitura pentru peste.
E foarte important de mentionat ca diferite preparate cu seminte de mei se pot include in diversificarea copiilor inca de la varsta de un an. Acestea sunt foarte bogate in acid folic, supliment de mare folos in dezvoltarea copiilor inca din perioada intrauterina cat si pe parcursul dezvoltarii pana la varsta de adult.
Pasii de urmat sunt foarte simpli:
- Intr-o tigaie, cu o lingura de ulei de cocos, se soteaza legumele la alegere. Eu am folosit pe langa cubulete de radacinoase (amestec facut in casa si pastrat la congelator) si fasii de ardei, broccoli si urzici. Am profitat de faptul ca e sezonul urzicilor pentru a culege cateva. Am facut intre timp si urzici la cuptor cu cous-cous, reteta despre care va voi povesti intr-o alta postare.
- Se clatesc in apa rece semintele de mei si apoi se fierb timp de 10-15 minute in apa cu un varf de sare
- Se amesteca legumele si meiul fiert si se lasa sa se raceasca putin. Intre timp, se bat cateva oua intr-un bol si se adauga branza rasa. Am avut un amestec de branzeturi aduse de maica-mea din Italia (mix di formagi), inainte de infestarea cu virusi a peninsulei si, l-am folosit pe acela. Puteti face un amestec si acasa dupa bunul plac, important e sa folositi branzeturi care “leaga” si sunt mai sarate.
- Se amesteca compozitiile de mai sus si se pun in forme de copt. Eu am folosit un bol Ramekin dar si cateva forme de silicon, ca sa vad unde se coace mai bine. Cele in forma de silicon au fost ca niste gustari “bite-size”, aveau si forma de inimioara distorsionata asa ca erau tare simpatice. Budinca facuta in Ramekin a fost mancata si ea imediat pentru ca mirosul din casa a facut-o irezistibila.
Intregul preparat a durat cam 30 min, 40 min daca luam in calcul si mancatul lui, asa ca intr-o ora ai timp si de un desert si de plating mai sofisticat 🙂
Ce m-a surprins a fost ca uleiul de cocos nu se simte absolut deloc ca si gust/miros in preparatul final. Mereu am asociat uleiul de cocos cu preparatele dulci insa este foarte bun si in pregatirea altor tipuri de mancaruri, unele din ele sarate. Budinca din seminte de mei si legume are un gust foarte bun, usor crocant de la legumele sotate in prealabil in tigaie si foarte fin si dulce, dat de amestecul de ou si branza. Cea mica a crezut ca e orez si l-a mancat dupa ce i-am scos bucatile de ardei. Ma gandesc data viitoare sa fac si un preparat dulce cu mei, insa va tin la curent cu noutatile.
Nu uitati ca aveti reducere de 15% la orice comanda Sanovita daca folositi codurile “PAULASOSOI” sau “ANSWEAR”!
Voi cum ati pregatit semintele de mei? Ce alte retete cu seminte de mei cunoasteti? Arunca un ochi si la aceste retete quinoa de post!
O zi minunata!
XOXO
Arata genial