Ne plac mult cartile din colectia Usborne, asa ca de data acesta ne-am indreptat atentia catre trecut. “Mituri si legende din intreaga lume” este o carte numai buna pentru copiii fascinati de mitologie.
Am vazut ca toti mai multi dintre voi cititi mai des in ultima perioada. Chiar nu mai conteaza ce anume! Noi am ales mituri si legende din colectia Usborne pentru ca e destul de lunga cat sa ne tina interesati mai mult timp.Fiecare dintre noi avem pasiuni si interese diferite, insa e foarte bine ca am gasit o cale de a face timpul sa treaca mai usor in perioada urmatoare fara sa cadem in plasa teoriilor conspirationiste sau a panicii in masa pe care restrictiile de circulatie o pot crea. Sper sa ne tina pe toti, naravul, cat mai mult si dupa depasirea pandemiei!
Cartea “Mituri si legend din intreaga lume (Usborne)” este o carte dedicate copiilor chiar si pana la varsta de 9 ani. Desi cartea precizeaza ca se poate citi intre 3-7 ani, consider ca anumite cuvinte sau situatii descrise, sunt destul de greu de explicat unui copil de 3 ani dar pot fi intelese mult mai bine de copiii peste 5 ani si pana la 10 ani.
La momentul lecturarii acestei carti, micuta mea implinea 6 ani. Cele 256 de pagini pot fi usor descurajante pentru o carte de copii dar va asigur ca povestile, insotite de ilustratii, merita pe deplin.
Cartea are coperti groase, cartonate iar culorile folosite in ilustratiile facute de Anja Klauss sunt cu adevarat desavarsite. Nu am apucat sa citim inca toata cartea, dar am parcurs mai bine de jumatate din povestile cuprinse in ea. Nicio poveste nu depaseste un numar mediu de 10 pagini cu ilustratii incluse.
Cuprinsul este urmat de o scurta descriere a ceea ce inseamna povestile si care este scopul lor. Asadar, copii vor afla ca pe vremuri, cand nu erau cercetatori care sa explice diferitele fenomene, oamenii au creat povestile. Acestea aveau rolul de a explica ceea ce pe atunci era inexplicabil, o versiune a fenomenelor care pentru oamenii din acea vreme sa aiba sens.
Miturile si legendele continute intre copertile acestei carti din colectia Usborne sunt urmatoarele: Demeter si Persefona, Broscoiul cel lacom, Intrecerea intre animale, Tunetul si Fulgerul, Focul Jaguarului, Ladita cu povesti, Finn MacCool, Soarele si Luna, Zeita disparuta, Vacarul si printesa, Demonul care s-a luptat cu o zeita, Darul Spiritului apei, Fata-vulpe, Originea vanturilor, Copiii lui Lir, Ishtar si taramul mortilor, Zidul Asgardului, Pestele lui Maui.
Nu am putea alege o poveste favorita pentru ca in ansamblu toate ne-au placut, cateodata mai mult personajele, cateodata mai mult ilustratiile si uneori doar a venit in completarea povestilor de pe youtube. Indiferent de mit sau legenda, ele si-au indeplinit scopul primar prin faptul ca paveaza copilaria celei mici cu posibilitatea existentei unor creaturi magice, induc un somn usor si garanteaza cele mai inspirate vise.
Voi ce carti pentru copii mai cititi celor mici?
Vezi si cele mai frumoase povesti scurte de fratii Grimm!
O seara minunata!
XOXO
Buna, Paola.
Ma numesc Ilinca si iti scriu pentru aceasta carte. Este in lista de lecturi obligatorii pentru scoala fiului meu si nu se mai gaseste nicaieri. (Internet, librarii, anticariat, pe grupuri de facebook, okazii, olx, prieteni, nimeni, nimic 🙂
Ti-as fi extrem de recunoscatoare daca ai putea sa ma ajuti imprumutand-o ca sa ii fac o copie xerox.
In speranta ca vei citi acest mesaj, iti multumesc si o zi faina 🙌🏻