Desert fara zahar, cu Dulcisor – Prajitura pufoasa cu mere

desert fara zaharO atentie tot mai crescuta in ultima perioada a fost pusa pe consumul de alimente fara zahar. Nu renuntam la desert dar orice desert fara zahar ne ajuta sa avem o viata mai sanatoasa. Conform American Heart Association (AHA), cantitatea maxima de zahar adaugat pe care o putem consuma zilnic este (7). Barbatii pot consuma pana la 150 de calorii, echivalent cu 9 lingurite, in timp ce femeilor le este permis maxim 100 de calorii pe zi, adica 6 lingurite, pentru o viata sanatoasa si fara a adauga un plus de kilograme.

Pentru o analogie cat mai precisa cu ceea ce gasim des in jurul nostru, o cutie de cola de 330 ml contine 140 calorii din zahar, in timp ce un baton de ciocolata Snickers 120 calorii din zahar. Unde mai pui ca daca adaugam zahar in cafea si bem cel putin 2 cafele pe zi, consumul creste exponential. Sa nu uitam de un pahar de suc, un ceai indulcit cu zahar pentru cine nu prefera mierea, o gustare dulce, o placere (ne)vinovata constand in ciocolata, sau o savarina delicioasa aduc un aport considerabil de calorii din zahar care duc cu siguranta la probleme de sanatate pe termen lung dar si la cresterea in greutate. Tocmai de asta, Sweeteria a inventat nu doar dulciuri fara zahar dar si ingrediente pentru orice desert fara zahar. Pentru ca uneori o patratica de ciocolata e ca un alint, o napolitana fara zahar te ajuta sa tii foamea in frau pana la amiaza si deseori cele mai bune clatite sunt cele cu dulceata fara zahar.

Noi incercam sa evitam, pe cat se poate cu o micuta domnisoara care vrea sa isi diversifice gusturile in materie de dulciuri, consumul de zahar in exces. Asa ca atunci cand se poate, facem un desert fara zahar, sau cel putin cu mai putin zahar decat preparatul clasic. Am profitat de faptul ca ne-a ramas inca o cutie mare de mere bio in beci si am inceput sesiunea de gatit cu mere. De la mere coapte, la tarta cu mere si branza si chiar compot de mere, am gasit si o reteta de cea mai simpla prajitura cu mere: doar iei ingredientele, le amesteci si le pui la cuptor.

Reteta pentru o tava mica:

  • 1 cana apa (zeama de la comport sau chiar suc de fructe)
  • 1 cana faina
  • 1/2 cana de ulei (se poate opta pentru includerea partiala a uleiului de cocos)
  • 1/2 praf de sare
  • 4 lingurite Dulcisor
  • 4 mere curatate si taiate Julienne
  • 1 varf de lingurita de bicarbonat stins cu putin otet/lamaie
  • 1 lingurita karob
  • 1 lingurita mix de seminte

Se iau merele si se spala bine in apa cu putin bicarbonat. Chiar daca nu au fost stropite de niciun fel, am curatat merele de coaja pentru ca altfel nu ar da bine in tarta. Preferam sa le consumam cu coaja atunci cand sunt crude. Se ia o cana ca etalon si cu aceeasi cana masuram toate cantitatile de apa, faina si ulei. Se amesteca toate ingredientele si pe alocuri se poate imbunatati prajitura cu ce aveti prin casa: bucati mici din boabe de cacao, bucati uscate de coaja de portocale, mix de seminte, praf de karob, asa cum am folosit eu, sau orice altceva.desert fara zahar

Am facut initial o cantitate mica, sa vedem daca ne iese reteta. Cantitatea de mai sus ajunge la fix pentru o tava de copt mica (sub forma de brad, pentru ca… asa a vrut Bianca). Am lasat totul la 180 grade timp de max 20-30 minute. Am crescut focul treptat ca sa ma asigur ca nu se arde. Nu am presarat cu zahar pudra, desi poate ca ar fi aratat mai aspectuos. Daca tot am folosit Dulcisor in compozitie nu am vrut sa adaug un plus de calorii presarand pudra alba doar pentru aspect.

Prajitura a fost foarte festiva, in forma ei de brad, dar si un desert fara zahar, moderat de dulce, cred ca ar fi mers si mai putin Dulcisor. Sper ca data viitoare sa nu vrea asistentul meu in bucatarie sa imi aleaga o tava cu Mos Craciun sau forme de prajituri cu reni 🙂

Voi cum faceti prajitura cu mere de post? Ati folosit pana acum Dulcisor sau alt inlocuitor pentru zahar?

O zi minunata!

XOXO

Leave a Reply