Nu e usor, mai ales pentru un copil, dar daca alegi inspirat niste activitati copii de stat in casa, izolarea poate deveni putin mai suportabila. “Balconiada”, tableta si gadgeturile nu sunt destule pentru a tine ocupat un copil ci ai nevoie de activitati de stat in casa, diferite si distractive.
Nimanui nu ii este usor, nici celor care stau acasa, nici celor care lucreaza si cu atat mai mult celor care lupta in prima linie cu virusul. Putem insa gasi alinare ca macar avem confortul casei noastre, suntem sanatosi si avem macar o parte din familie cu noi. Daca deseori e sanatos sa fii aproape de cei dragi, acum distanta e cea mai buna forma de iubire si respect. Trebuie sa stam acasa si asta implica noi activitati copii de stat in casa sau cel putin redescoperirea si/sau adaptarea celor de dinainte.
Suntem in perioada Lego. Legi in sus, Lego in jos, asa ca, data trecuta am primit un Lego Friends de la Libris. De data asta mi-am zis sa trecem si la activitati copii de stat in casa apropiate activitatilor de gradinita, mai educative, cu atat mai mult cu cat situatia o cerea deoarece a doua parte din cartea de activitati a fost finalizata aproape in timp record (vedeti aici varianta avuta de fise de lucru grupa mare). Dupa terminarea fiselor, cea mica a trecut la cartea de colorat, ajung la un record de 16 desene pe zi si si-a exprimat dorinta pentru varianta a doua a cartii de colorat dar si pentru o noua carte de activitati ca sa fie pregatita cand se intoarce la gradinita. Dedicarea ei m-a facut sa ii caut o carte asemanatoare celor de la Larousse insa niciuna nu parea ca se ridica la asteptarile noastre. Am ales in final “Cea mai buna carte de activitati din lume ” de Andy Peters de la Editura Litera.
La prima vedere parea o carte complexa, diversa, numai buna pentru un copil de peste 6 ani, asa cum spune si pe coperta. In realitate insa am avut destul de multe dificultati in a rezolva majoritatea activitatitilor. Un lucru care nu imi place este ca majoritatea labirinturilor sunt su mult peste nivelul de intelegere al unui copil de 6 ani, pana si eu ca adult am avut de furca la un labirint cu tema de ocean si pirati sa imi dau seama pe unde pot trece si pe unde nu, intreg labirintul fiind facut sub forma de valuri. Asadar, trebuia sa intuiesti care sunt culoarele pe unde poti trece. La fel s-a intamplat si cu urmatoarele labirinturi, cu alte tematice insa la fel de dificile.
Un alt aspect care nu i-a placut micutei este ca are mult de desenat. Una e cand pui un copil sa faca un personaj simplu, mare, dupa o imagine ghid, alta e cand il pui sa faca hamsteri, pisici, caini, iuepurasi, papagali si pesti intr-un sudoku cu animale. Pe bune? Alte imagini mai simple nu ar fi putut gasi? Nu va imaginati chinul prin care am trecut cand au apucat-o pe cea mica pandaliile ca ea nu poate sa faca exact ca in poza, ca e prea greu, ca nu intelege jocul, ca in final printre lacrimi sa reuseasaca sa faca niste schimonoseli ale variantelor originale.
Activitatile de gasit diferenta sunt si ele destul de grele pentru un copil de 6 ani, trebuie sa studiezi in profunzime fiecare detaliu ca sa iti dai seama, recunosc ca eu nu am atata rabdare! Dar ceea ce a pus capac au fost inmultirile si impartirile de ordinul sutelor si miilor, lucruri care ar pune in dificultate si un copil de clasa a III-a. Nu ajuta cu nimic faptul ca e o carte groasa si ca prezinta raspunsurile la final, o carte pentru 6 ani nu ar trebui sa fie atat de complicata! Ceea ce ar trebui sa fie una dintre acele activitati de stat in casa ce face izolarea mai usoara s-a dovedit de fapt un chin pentru amandoua dintre noi!
In final, lucrul care a facut-o pe cea mica sa declare ca este cea mai “proasta” carte de activitati este faptul ca are numai elemenente baietesti in ea. NU gasesti nicio printesa, nimic roz, niciun unicorn si niciun element “girly”, deci, este o carte de baieti. Sa isi bata baietii capul cu ea zic! 🙂 . Suntem in cautarea unei noi carti de activitati (de fete!) in cazul in care aveti ceva sugestii in acest sens!
La categoria activitati de stat in casa am avut insa mare noroc de Lego-urile din dotare si cele primite de Iepuras, in care am implicat toate familia dar si de jocurile clasice. Unul din acele jocuri este si aceasta Colectie de Jocuri (35 posibilitati de joc) ce ne-a implicat pe toti.
Componentele jocului sunt: 3 table cu 6 fete de joc ilustrate cu personaje din basme, 16 pioni, un zar, 16 piese rotunde cu stea, 8 piese patrate rosii, instructiuni de joc.
Recunosc ca nu am mai jucat un board game de mult timp, asta in primul rand ca am avut destule alte activitati de stat in casa, atunci cand nu eram ocupate cu activitatile extracurriculare, incat sa nu simtim plictiseala daca le jucam de mai multe ori intr-o perioada mai lunga de timp. Acum insa, cand activitatile outdoor nu mai fac parte din program, orice joc jucat de mai multe ori in cateva zile devine anost. Asa ca, e nevoie mereu de un refresh la sectiunea activitati de stat in casa, cu precadere la cea de jocuri.
Jocurile in sine sunt foarte usoare, distractive si fiecare din ele poate fi jucat in mai multe variante insa noi ne confruntam cu un copil care pur si simplu detesta sa piarda. Uneori mai bat pasul pe loc cu pionii, sau dau zarul sa cada un numar mic pentru a-i da ei sansa sa se simta bine ca iese castigatoare in fata unui adult, insa de multe ori jocul pur si simplu nu vrea decat un joc cinstit. Putin cate putin cea mica invata ca e ok sa mai si pierzi, facem progrese serioase la sectiunea plans si oftica dar inca mai avem de lucru asa ca exersam cu acest jocuri. Se pot juca in mai multi jucatori, numarul acestora este diferit de la joc la joc dar sunt lejere, cu reguli simple si fac izolarea sa treaca mai repede.
Voi la ce activitati copii de stat in casa faceti apel pe timp de izolare?
Stay safe!
XOXO