Salate – Top 3 retete de salate racoritoare de vara

salateCate salate atatea retete si cate retete atatea gusturi. Cert e ca retetele de salate sunt atat de simplu de conceput si atat de versatile incat chiar si daca ai doua maini stangi ai putea sa obtii un rezultat foarte gustos. Hai sa vezi topul meu de salate racoritoare de vara.

Odata cu venirea caldurii parca imi scade dramatic si pofta de mancare calda, cu precadere ciorbele si carnea iau un loc codas in preferintele mele, iar desertul meu preferat devine rapid inghetata (daca e facuta in casa cu lapte de cocos, cu atat mai bine!). Totodata, verdele crud din gradina si din piete face ca diferitele tipuri de salate sa fie consumate aproape zilnic la mine in casa.

Garantia unei retete gustoase pleaca de la ingredientele folosite, tocmai din acest motiv incerc sa mananc cat de mult se poate legume si fructe de sezon, iar daca nu exista, le procur din surse cat mai sigure. Unul dintre magazinele online care imi usureaza mult situatia in materie de cumparaturi este RepublicaBio. Iar primavara este cu adevarat sezon deschis la salate! Desi sunt multe tipuri de salate pe care le mananc destul de des, nu toate asezate frumos in farfurie sau chiar cu denumire, am reusit sa fac un top 3 al celor mai consumate salate in aceasta perioada.

         1. Salata de Fasole Neagra

Cand faci o salata trebuie sa ai o proportie echilibrata de fibre si proteina/carbohidrati pentru ca doar prezenta fibrelor nu ar avea un grad prea mare de satietate. Fasolea are un continut mare de proteine, 12-14 g de proteine/cana fiind una dintre cele mai ieftine surse de proteine. Nutritionistii recomanda consumul de proteine din surse vegetale si animale pentru mentinerea sanatatii organismului dar si pentru o greutate optima. Salata de fasole neagra este foarte usor de facut si este foarte satioasa, putand inlocui o masa de seara.salate

Ingrediente:

  • 100 gr fasole neagra la conserva
  • 100 gr porumb dulce
  • cateva fire ceapa verde
  • 100 gr rosii cherry
  • sare cu ierburi aromatice
  • piper
  • ulei de masline
  • otet balsamic (optional)

Fasolea neagra din conserva se trece prin cateva jeturi de apa rece, in acest fel veti elimina pana la 40% din continutul acestora de sodiu si veti reduce din nivelul de bisfenol A (o substanta chimica ce se gaseste in unele conserve de metal). Se pune intr-un bol incapator si apoi se adauga restul ingredientelor: ceapa verde, rosiile cherry taiate in sferturi si porumbul (procedati la fel ca si la fasole, trecandu-l prin jet de apa rece). Se asezoneaza cu ulei de masline extravirgin, sare cu ierburi aromatice (noi am folosit-o pe cea de la Rapunzel ce poate fi gasita pe RepublicaBio), piper si otet balsamic de Modena. Nu luati variantele mai ieftine ale uleiului de masline si nici a otetului balsamic, credeti-ma este o investitie buna pentru obtinerea unui gust autentic, sublim.

2. Salate Caprese

De origine italiana, din insula Capri, aceasta salata italiana este foarte gustoasa si satioasa. Poate inlocui cu spor o cina sau un pranz varatic si imi aduce mereu aminte de vacantele din Italia, mai ales cand folosesc rosiile Monterossa. Acum am gasit rosiile cherry, mi se par cele mai dulci in aceasta perioada, pana cand vor rasari si la mine in gradina. Am profitat de oferta XXL de la Lidl si am luat mozzarella cat sa imi ajunga si din piata am luat busuioc proaspat verde si parfumat. Abia astept sa vina vara si sa mi le pot lua pe toate din gradina!

Ingrediente:

  • 250 g mozzarella proaspata din lapte de vaca sau bivolita
  • 3-4 rosii mari sau mai multe rosii mici
  • 40 g frunze busuioc
  • 20 g seminte pin/nuci
  • 1 catel mic usturoi
  • 50 g parmezan
  • 50 ml ulei de masline extravirgin
  • otet balsamic sau, mai bine, crema de otet balsamic

Varianta clasica era sa se aseze pe un platou, alternand feliile de rosii cu cele de mozzarella si picurand pe ele ulei din plin. Varianta cu rosii cherry nu difera foarte mult, doar ca am pus rosiile taiate in 4 si feliile de mozzarella la un loc, le-am amestecat si apoi am pus sosul de pesto facut in casa.

Sosul de pesto (sau sosul verde) se face adaugand busuiocul verde, usturoiul, parmezanul, uleiul si nucile intr-un blender pana se omogenizeaza ca si sosul cumparat la borcan. Rezultatul: o bunatate sa te lingi pe degete, mai ales daca alegi sa o mananci cu o felie de toast cu seminte si presari putina sare neagra de Himalaya.

Sarea de Himalaya este de culoare neagra si este considerata ceda mai sanatoasa sare din lume datorita nivelului crescut de fier, de unde isi capata si culoarea. Are un gust specific, usor pamantiu dar in cantitati mici aduce o tenta interesanta oricarui preparat.

3. Salata cu Paste

Mie imi plac pastele sub orice forma mi le dai si oricum le-ai prepara. Nu cred ca am mancat vreodata paste care sa nu imi placa iar deliciul suprem il consider atunci cand mananc paste bune, cu ulei de masline si parmezan proaspat ras. Pe cuvant va spun ca trebuie neaparat sa il radeti proaspat!salate

Cum doar cu salate nu putem trai ci corpul mai are nevoie si de carbohidrati si proteina, asta e una din acele salate de vara la fel de satioasa ca si primele doua. In plus, am gasit cea mai simpla varianta sa o fac si pe cea mica sa manance cateva rosii si castraveti.

Ingrediente:

  • 2 cani paste fierte
  • 2 castraveti – feliati
  • 1 ardei gras – taiat cubulete
  • 1 cana rosii cherry – taiate in patru
  • 3/4 cana masline naturale
  • 1/2 cana parmezan – ras
  • 1/2 legatura mica de busuioc proaspat
  • cateva frunzulite de baby spanac
  • ulei de masline – extra virgin
  • otet balsamic
  • sare si piper

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti e sa puneti la fiert pastele ca sa aiba timp sa se raceasca. Intre timp, spalati restul legumelor si taiati castravetii, ardeiul si rosiile. Cand sunt fierte pastele le treceti prin jet de apa rece, lasati sa se scurga de apa si apoi le puneti intr-un bol. Deasupra puneti legumele taiate anterior, adaugati maslinele, frunzele de busuioc, spanacul, parmezanul, uleiul si otetul. Amestecati si savurati fie simple fie alaturi de o bucata de carne facuta pe gratar.

Pentru micuta mea am folosit paste speciale pentru copii, cu modele Disney: printese si Minnie Mouse pe care le-am gasit pe site-ul RepublicaBio. Tot acolo am gasit si gustarile nevinovate de seara. Pentru ca mereu ne vine pofta de ceva dulce dupa masa de seara, am ales pentru cea mica jeleuri bio fara zahar de la Organix si BioBon dar si bombonele cu ghimbir, portocale si lime de la BioMe.

In plus, am gasit una dintre cele mai spicy bauturi nonalcoolice cu ghimbir, ciocolata calda ce nu contribuie la hiperactivitate daca e bauta seara dar si un minunat ceai de noapte buna ce m-a facut sa dorm dusa inca din prima zi de mutare in casa noua!

Voua ce salate va plac pe timp de vara? Ati gasit preferata voastra in topul meu? Care ar fi top 3 salate preferate de tine?

O zi delicioasa!

XOXO

Lasă un răspuns