Jocuri de Societate Sunny Games – Review “Printesa”

jocuri de societate

Educatia cu blandete se poate face si prin jocuri de societate care simulueaza intr-un fel simplu si distractiv anumite situatii cu care copiii s-ar putea intalni pe parcursul vietii. Unele dintre cele mai bune jocuri de societate sunt cele de colaborare in care intreaga echipa se uneste impotriva jocului. Ori pierd toti ori castiga toti! Nu ramane nimeni in urma si nu se incurajeaza competitivitatea intre jucatori.

Ca mama, esti tentata de multe ori sa iti compari copilul cu cel al altuia. Poate fi subtil sau de-a dreptul pe fata insa asta nu doar ca stirbeste increderea de sine a copilului in fortele proprii dar il face si individualist, mereu competitiv cu ceilalti. In orice aspect al vietii o doza mica de competitivitate este permisa si chiar incurajata. Insa, continuand o educatie care se bazeaza strict pe competitie este gresit pentru multe alte situatii viitoare cu care copilul se va confrunta in viata. Unele jocuri de societate dedicate cooperarii reusesc sa inspire de la o varsta frageda jocul de echipa!

Elinor Ostrom, castigatoarea premiului Nobel in 2009 a impresionat prin munca depusa in scopul conceptului de cooperare. Biologii au confirmat ca ideea de cooperare este imprimata in natura umana mult mai bine decat notiunea de competitie. Conceptul de cooperare a stat la bazele dezvoltarii  si prosperarii diferitelor societati de-a lungul timpului iar, ca sa facem ideea mai actuala, putem sa luam in calcul vechiul proverb “E nevoie de un sat intreg ca sa cresti un copil!”.

Vrand-nevrand, ne nastem intr-o societate in care ulterior ne vom dezvolta iar ideea de cooperare depaseste notiunea de bun vecin si se transpune intr-o buna colectivitate de oameni, un bun cartier. Amplificand fenomenul, dupa parerea mea, am putea crea ulterior un oras mai bun, o tara mai buna, o lume mai buna. Cooperarea sta la baza schimbarii lumii iar situatia actuala a demonstrat ca atunci cand vine vorba de eficientizarea si distribuirea resurselor comune, oamenii sunt solidari, daca de asta depinde supravietuirea lor sau daca prin acest proces ajung la un rezultat mai bun ca si comunitate.

Aceste jocuri de societate concentrate pe cooperare de la Sunny Games sunt varianta perfecta pentru a initia o educatie cu blandete bazata pe cooperare nu pe competitie. S-a constatat ca acolo unde sunt mai multe minti care lucreaza in indeplinirea unui scop comun, rezultatul este unul cel putin surprinzator. Sau dupa cum ar zice americanii: “There is no I in TEAM!”

Cele doua jocuri de societate primite de la Sunny Games: “Printesa” si “Opreste Braconierii”, ne-au tinut companie intr-o zi ploioasa de duminica. Asa am petrecut una dintre acele experiente mama-fiica ce ne-a consolidat legatura: in tihna, prin joaca, fara televizor sau alte gadgeturi, cu glume, imaginatie si muuuulte clatite cu ciocolata.jocuri de societate

Acesta a fost si primul joc de societate cu care am pornit in lungul drum al cooperarii si a fost singurul joc unde cea mica nu a plans. Ea este foarte competitiva, mai ales la tenis si la jocuri, vrea mereu sa fie “fruntasa” chiar si la gradinita si nu suporta sa nu stie sa faca ceva, ceea ce o face ambitioasa, curioasa si perseverenta. Toate aspectele astea sunt bune, nu le descurajez, insa vreau sa ii dezvolt si spiritul de echipa si beneficiile ce pot decurge din cooperare, pe care competitia nu le poate aduce.

“Printesa” este un joc ce poate fi jucat cu minim 2 jucatori si maxim 4, in 4 feluri diferite, in functie de varsta copiilor. Noua ne-a placut cel mai greu nivel pentru ca aveam “intalniri misterioase” cu diferite personaje.

Mod de joc

Indiferent ca joci cu cele 12 piese roz/albastre/mixte cu obiecte utile si ai inclus sau nu cele 12 personaje de pe jetoanele galbene, jocul se desfasoara cam in acelasi fel, insa, cu grad de dificultate diferit pentru piese diferite.

Se aleg jucatorii si se pun pionii in colturile tablei de joc. Se intorc cu fata in jos jetoanele cu care se joaca si se pun in cele 4 colturi (munte, paie, padure, case), distribuite in mod egal. In partea de deasupra castelului sunt puse pe rand obstacolele: sant cu apa, caine, gardian, poarta, tunel si apoi printesa adormita. Langa tabla vom avea un puzzle cu varianta intunecata a castelului cu 6 piese.

Se da cu zarul si se muta pionul cu numarul de locuri echivalent cu numarul de pe zar. Se trage o carte si se incearca sa se incropeasca o poveste despre cum putem trece de obstacolul prezent cu acel item. Daca nu se poate, se lasa cartea jos pe tabla si se continua cu celalalt jucatoar care da cu zarul. Daca pionul cade pe un spatiu cu luna, se adauga pe castel o piesa cu varianta lui intunecata. Daca ajunge pe curcurbeu poate trage o carte din orice colt vrea.

Jocul se termina cand se ajunge la printesa si folosesti un obiect util pentru a o trezi (caz in care a castigat echipa), cand punem toate piesele de puzzle peste castel (caz in care ati pierdut), cand un personaj pe care il tragi dintre carti iti spune ca runda ta s-a terminat (caz in care echipa va fi reprezentata de ceilalti jucatori) sau cand un jucator nu mai are de unde trage carti (jocul se termina pt acel jucator!).

Instructiunile pe indelete sunt expuse in cutie impreuna cu toate piesele de care aveti nevoie pt joc. Fetita mea nu a mai plans, ceea ce e lucru mare pentru ca ea plangea cand nu ii cadea o carte pe care si-o dorea. In schimb, se bucura de reusitele mele si eu de ale ei, pentru ca eram o echipa.

Impreuna am inventat povesti si am ras pe seama lor cateva zile dupa. Una pe seama careia inca mai radem e ca fiica-mea a folosit ochelarii ca sa treaca de caine. Justificarea ei era ca daca isi pune ochelarii si se preface ca nu vede, cainele o va ajuta, asemenea cainilor care ii ajuta pe nevazatori. Iar franghia adevenit un laitmotiv al jocului: a vrut sa lege cainele de un copac pe care il avea in afara castelului, a vrut sa lege gardianul si inclusiv a vrut sa traverseze santul cu apa facand un lasou ca de cowboy cu care sa se prinda de un turn.

Cel putin o data la doua zile jucam impreuna acest joc de societate. Puteti sa va adunati mai multi si sa il jucati si distractia e garantata! In scurt timp vom reveni cu un review si pentru jocul “Prinde braconierii” care ne solicita mai mult capacitatea de organizare si strategie decat imaginatia, asa ca stati pe-aproape!

NU UITATI ca se apropie Ziua Copilului, asa ca daca nu aveti insa “solicitari” precise, acest joc de societate sau niste jocuri de construit pot fi un real succes!

Voi ce jocuri de societate preferati? Ati jucat cu micutii vostri vreun joc de societate pe echipe sau de cooperare?

O zi minunata!

XOXO

Leave a Reply