Prindeti Braconierii – Review joc copii de la SunnyGames

joc copiiAcest joc copii este unul de cooperare si strategrie care, desi este dedicat unui public de peste 8 ani, l-am jucat cu fetita mea de 6 ani. Un joc copii simplu, cu zar, plansa, jetoane si actiune in 4 mutari.

Am fost pusa in destule situatii dificile, ciudate, stanjenitoare, “lipicioase”, de cand sunt parinte incat sa imi dau seama ca atunci cand devii mama totul se desfasoara pe repede inainte. Inveti din mers multe lucruri, cel mai important din ele ar fi sa nu iti compari copilul cu alti copii, sau, cel, putin sa o faci in egala masura si cu copiii buni dar si cu cei mai putin buni. Competitivitatea incepe in familie, iar, un copil care cauta mereu validare din partea celorlalti fiind mereu mai bun decat ei va fi mereu nesigur pe el. Un copil individualist va fi mereu incapabil sa faca parte dintr-o echipa pentru ca acolo va fi in competitie in primul rand cu coechipierii sai. Copiii trebuie sa invete ce inseamna cooperarea, nu doar competitia, de asta acest joc copii este bun nu doar pt copii de 8 ani dar si de 6 ani.

Poate ca de asta mi-au placut atat de mult aceste jocuri de societate primite de la Sunny Games! Mi-a placut sa fiu o echipa cu fiica mea, sa aparam interesele comune ale echipei nu cele individuale. I-am aratat ca prin cooperare se pot rezolva multe probleme, implicit cele cu care ne luptam zilnic si care nu isi doresc solutionare din cauza incapatanarii. Imi doresc un copil care sa vada dincolo de binele individual ci sa stie ca chiar si o picatura de bine intr-un ocean de rau poate face valuri.

Daca la primul joc denumit “Printesa”  din categorie jocuri de societate, am pierdut zile in sir fara sa dam cea mai mica dovada de plictiseala, iata acest joc copii “Prindeti Braconierii” l-am avut in doze mai mici dar constante.

Jocul poate fi jucat cu un numar de jucatori de la 2 la 5, dureaza cam 20 de minute si are ca destinatie un public de peste 8 ani. Novice fiind intr-ale board game-urilor, a durat putin pana sa invat toti pasii si miscarile permise in diferite faze, inclusiv care sunt criteriile dupa care se deplaseaza personajele pe tabla de joc. Intr-un final am nimerit si, am descoperit un joc de copii de strategie, complet opus fata de primul.

Asadar, daca vrei sa joci jocul ai nevoie sa faci urmatoarele pregatiri:

Se pune tabla de joc pe mijloc si se aleg pionii. Se observa 3 locuri: padure, campie si apa, impreuna cu 3 ascunzisuri de animale marcate cu o bulina alba. Punctele negre sunt ascunzatorile braconierilor iar cabana este locul de unde pleaca paznicii padurii. Paznicii se pun la cabana iar braconierii pe una din cele 5 cifre numerotate. Se iau cele 27 de jetoane cu animale si se amesteca cu fata in jos, formand la final 3 turnulete.

De stiut:

Paznicii se pot muta doar de la un spatiu la altul (de la padure la campie si invers dar nu pot circula pe apa).  Prin derogare, daca un spatiu este deja pazit de un alt paznic poti sa treci la altul invecinat sau poti ramane acolo.

Animalele se pot muta doar de la un habitat la altul traversand un spatiu: porcii pot trece de la padure la o alta padure traversand campia, cerbii pot trece de la o campie la alta traversand padurea si ratele pot trece de la o apa la alta peste o campie.

Braconierii urmeaza traseul dat de zar: rosu, albastru sau verde.

Pasii de joc sunt in numar de 4:

1. Mutarea braconierilor. Acestia trec dintr-o ascunzatoare la alta (marcata cu bulina neagra) prin diferite zone. Este treaba paznicului sa ii prinda si sa se asigura ca braconierii nu ajung intr-un loc cu animale. In acest ultim caz, ati pierdut. Daca braconierul traverseaza un spatiu pazit de un paznic, atunci acesta este arestat si va uniti fortele pentru a-i prinde pe toti.

2. Mutarea paznicului. Acesta trebuie sa aiba grija ca niciun spatiu cu animale sa nu fie neprotejat, asadar, o buna cooperare va ajuta sa paziti toata padurea.

3. Trezirea animalelor. Consta in extragerea a doua jetoane/jucator din cele 3 turnuri si amplasarea lui pe unul din cele 3 spatii cu buline, iar de acolo mutarea sa pe spatiul ce reprezinta habitatul lui. Fiecare zona are suficienta hrana pentru un singur animal, daca ai doua animale pe acelasi spatiu, ai pierdut. Paznicul poate fi in aceeasi zona cu animalele pe care le protejeaza.

4. Mutarea animalelor. Mutati animalele astfel incat fiecare zona sa fie protejata si fiecare animal sa aiba suficienta hrana.

Jocul se considera castigat daca ati prins toti braconierii insa, daca un animal este capturat de braconier sau moare de foame, jocul este pierdut.

Comparativ cu primul joc, care facea apel la fantezie si imaginatie, acesta este mult mai realist si solicita mult mai mult spiritul de echipa si cooperarea pentru a proteja toate animalele, indiferent cine le-a mutat in acel loc. O buna cooperare poate duce la un joc foarte placut si la un rezultat castigator.

Pentru un grad de complexitate redus puteti pune cu un braconier mai putin decat numarul de jucatori iar pentru complexitate mai mare puteti pune cu unul in plus.

Voi cu ce jocuri va ocupati timpul? Sunt de competitie sau de cooperare?

O zi minunata!

XOXO

Leave a Reply