Cafea Boabe de Origine: Etiopia si Republica Dominicana

cafea boabeCafea de origine, comerciala, robusta, arabica, de specialitate, cafea boabe sau macinata, iced coffee, frappe, capuccino, ristreto si multe altele. Cu siguranta exista un tip de cafea care deserveste fiecare gust, insa, orice cunoscator stie ca nimic nu se compara cu o cafea boabe proaspat rasnita!

Pana acum cateva saptamani nu am cumparat cafea boabe din simplul motiv ca imi beau cafeaua la presa si asta implica folosirea unei cafele macinate. De curand insa mi-am luat o rasnita de cafea Bosch cu lame din otel inoxidabil si m-am gandit sa o pun la incercare facand faina din hrisca, tapioca si astfel am macinat si cafeaua boabe primita de la Arta Ceaiului. Va povesteam zilele trecute despre spectaculoasele ceaiuri pe care le puteti gasi acolo (blooming tea sau ceaiuri care infloresc) insa shop-ul va ofera si o cafea de exceptie, boabe sau macinata, de origine sau blend.

In oricate categorii ar fi impartita cafeaua, o putem clasifica foarte usor dupa doua mari criterii:

Dupa arborele care o produce: cafea arabica (produsa de o specie de arbore din S-V Etiopiei, fiind denumita si cafea montana) si cafea robusta (produsa de o specie de arbore de cafea originar din centrul si vestul sub-Saharei Africane). Dintre cele doua, cafeaua arabica este considerata a fi cea mai gustoasa.

Dupa grupul tinta pentru care este facuta: cafea comerciala (destinata uzului la scara larga, cumparata la un pret decent si consumata de majoritatea populatiei. Aceasta se regaseste cel mai des in magazinele fizice si online. Cafeaua comerciala contine un amestec de cafea robusta si arabica, din diferite regiuni ale globului, prajita mediu sau intens), cafeaua de origine (este cafeaua ce este culeasa dintr-o singura plantatie, regiune, loc, sau chiar tara si se considera a fi una dintre cele mai bune cafele prin care poti simti particularitatile locului. Cele mai cunoscute plantatii pentru cafea boabe de origine sunt in Etiopia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua, Uganda, Burundi, Kenya. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica sau 100% robusta, prajite usor si mediu) si cafeaua de specialitate (aceasta este singura care trece printr-un proces foarte strict de selectie al boabelor in care este punctata. O cafea de specialitate are minim 80 puncte din totalul de 100 si se accepta o deviatie de maxim 5% defecte pentru aspectul sau marimea boabelor).

Am ales de la Arta Ceaiului 3 tipuri de cafea boabe care pur si simplu m-au incatat, fiecare in felul ei. Una a fost dragoste la prima vedere, alta a fost savoare pana la ultima picatura si cealalta m-a facut sa regret ca pana acum nu am incercat cafea boabe de origine.cafea boabe

Primul sortiment incercat a fost o cafea boabe din Republica Dominicana si am ales-o cu gandul la vacanta de acum cativa ani. Este o cafea arabica 100% si este una dintre cele mai rare din lume, fiind considerata de cunoscatori una dintre cele mai bune cafele gourmet din intreaga tara. Aceasta cafea boabe din regiunea Paraiso nu te face sa te simti in paradis dar te trezeste foarte repede, fiind o cafea foarte intensa, cu grad ridicat de aciditate. Indiferent cat de mult iti doretsi prima inghititura de cafea dimineata, aloca-ti cateva minute pentru a savura o cafea cu adevarat buna!

Urmatoarele doua sortimente de cafea boabe sunt din Etiopia: Yirgacheffe si Sidamo. Amandoua sunt 100% arabica si vin din acelasi loc. Am mai gustat cafea din Etiopia acum multi ani. Mi-a ramas in minte de atunci si parca ii simt si acum gustul intens, usor floral, pamantiu, fructe de padure, citrice. Savurand aceste doua tipuri de cafea m-am regasit intr-o stare aparte, cu gandul la concediu, libertate, departe de Covid si igienizarea excesiva, de masti si trafic, de job si alte indatoriri.

Cafeaua provenita din regiunea Sidamo, Etiopia, cultivata la altitudini de la 1700-2000m, este recunoscuta pentru claritatea exceptionala, aciditatea de citrice si aromele de flori. Pentru producerea acestui tip de cafea ciresele sunt culese manual, decorticate, supuse procesului de fermentare umeda si lasate la uscat. Se remarca in special notele florale, de citrice si mar verde.

cafea boabeCafeaua Yirgacheffe este cultivata de altitudini de la 1500-1800m. Altitudinea, locul, procesul de culegere, decorticare, uscare si prajire contribuie insa la gustul sau unic, distinctiv, cu note de fructe de padure, comparativ cu cafeaua boabe Sidamo, provenita din regiunea padurilor Kaffa. Cafeaua 100% arabica Ethiopia Yirgacheffe este cultivata in zonele montane ale Etiopiei si este una dintre cele mai bune cafele. Yirgacheffe este crescuta la o altitudine de 1.500 pana la 1.800 m.

Acest sortiment de cafea provine de la fermele din satul Koke, recunoscute pentru standardele exceptionale pe care le atinge cafeaua produsa aici. Arborii de cafea cresc la umbra si sunt hraniti de un sol fertil.

Notele predominante ale cafelei de origine Yirgacheffe sunt de fructe de padure, in special de zmeura si capsuni. Prezinta si note secundare de citrice. Aciditatea este destul de ridicata, o caracteristica specifica sortimentelor de cafea de origine Etiopia. Este o cafea 100% arabica, de care cu siguranta te vei indragosti de la prima degustare.

Pe site-ul Arta Ceaiului veti putea gasi nu doar cafea boabe de origine dar si diferite blenduri de cafea, cafea cu arome, capsule de cafea pentru espressor sau cafea verde. Tot acolo sunt si cateva sugestii despre cum puteti asocia diferitele tipuri de cafele cu gustari dulci sau sarate, cum trebuie sa prepari o cafea pentru a-i savura gusstul pe deplin dar si reduceri actuale de 20% care vor dura toata luna Iunie.

Voi cum savurati aceasta licoare ce ne-a facut sclavii gustului si ne-a patruns adanc in inima? Preferati cafea boabe sau cafea macinata?

O zi minunata!

XOXO

Leave a Reply