De ce am ales o statie de calcat Tefal? De ce e mai usor acum calcatul rufelor?

O statie de calcat Tefal nu este ieftina dar cu siguranta este foarte de folos la casa omului si, in anumite cazuri, poate injumatati timpul alocat pentru calcatul rufelor. Am ales aceasta statie de calcat Tefal din mai multe motive ce tin de performanta, de buget dar si de necesitatile din acest moment. Hai sa vezi care sunt acestea!

Trecerea de la fier de calcat la statie de calcat Tefal e foarte usoara si te vei intreba cu siguranta de ce nu ai cumparat-o mai devreme. Cel putin, asa a fost pentru mine! Daca in perioada iernii nu mi se aduna foarte multe rufe la calcat pentru ca majoritatea hainelor groase nu se calca, iata ca vara imi aloc destul de mult timp calcatului. Acolo unde mai pot “fenta” calcatul rufelor, pun hainele la uscat direct pe umeras, dar asta e o solutie doar pentru tricourile din fibra sintetica nu si pentru cele din bumbac.

Pana acum 2 luni am folosit doar fierul de calcat insa, mi-am zis ca odata cu mutatul la casa am avut destul loc sa depozitez si o statie de calcat, asa ca am ales o statie de calcat Tefal. Nu m-a dat pe spate cu estetica si nici cu culoarea, insa performantele depasesc aceste aspecte.

Atunci cand planuiesti sa iei o statie de calcat Tefal trebuie sa te gandesti la costurile viitoare si la depozitarea ei. Daca un fier de calcat ocupa foarte putin loc, vei afla ca o statie de calcat iti va ocupa cel putin triplu. Apoi ar mai fi si faptul ca vei avea nevoie sa iti schimbi masa de calcat actuala cu una care sa suporte greutatea statiei de calcat.

In materie de consum, odata cu puterea statiei de calcat va creste si consumul de curent, vei avea nevoie de pastile de curatare si va trebui sa iei apa distiliata. Varianta economica ar fi sa optezi din start pentru apa distilata si sa te orientezi catre un model care are rezervor special de colectare a calcarului pentru a-ti usura treaba. Pana la urma, preturile trec de 500 lei pentru o statie buna si ajung pana in jurul sumei de 2000lei, asa ca, orice aspect trebuie bine luat in calcul la achizitionarea ei.

Statia de calcat nu este foarte diferita de un fier de calcat dar cu siguranta este mai eficienta. Unitatea externa de generare a aburului face toate diferenta atunci cand e vorba de experienta de calcat. Asadar cum am ales in final o statie de calcat Tefal? Iata mai jos criteriile mele!

Debitul de abur si presiunea

Fierul de calcat ofera un debit al aburului de 40-80g/min, o statie de calcat cu uz residential va ajunge pana la 160-200g/min iar o statie de calcat pentru uz industrial va avea un debit de pana la 400g/min. Tocmai de asta, daca vrei o statie de calcat buna, atat debitul de abur dar si presiunea sunt foarte importante. Cutele dificile vor fi mai usor de indepartat si calcatul va decurge mai lin cu cat presiunea si debitul sunt mai mari.

Aceasta statie de calcat Tefal pe care am ales-o eu are o presiune de 7.5bari si un debit de 120g/min pentru aburul continuu si, prin apasarea butonului de sub manerul fierului de calat, elibereaza un jet de pana la 500g/min, aceasta fiind si capacitatea maxima indicate pentru calcarea lenjeriilor.

Recipient de apa cat mai incapator

Recipientul cu apa este si el foarte important, asa ca, pentru o sesiune de calcat eficienta fara opriri pentru realimentare, statia de calcat ar trebui sa aiba un compartiment cu cel putin 1.5l. Pentru a facilita realimentarea cu apa e foarte bine ca el sa fie detasabil. A mea are 1.6 l si am calcat aproape 2 ore cu ea fara sa trebuiasca sa realimentez cu apa si fara sa fac abuz de jetul de abur. Daca rezervorul e transparent e mai bine, astfel veti vedea in timp real cata apa mai este, chiar daca statia nu are aceasta optiune la panoul de control.

Furtun si cablu de alimentare cat mai lungi

Furtunul de abur ar trebui sa fie cat mai mare. Cablul de alimentare la prize poate fi suplimentat cu un prelungitor dar cel care face alimentarea cu abur intre statie si fier nu poate.  Aceasta statia de calcat Tefal are un furtun de 1.8 m si este deocamdata destul, dar se putea si mai bine.

Ajutati-va cu o masa de calcat care are fir de sustinere pentru cablul de abur si prize de alimentare. Eu mi-am schimbat de doua ori masa de calcat pana am gasit-o pe cea perfecta pentru mine si am luat-o dintr-un magazin fizic dupa ce i-am testat stabilitatea. Despre ea, intr-un articol separat saptamana viitoare!

Nivelul de zgomot, timpul de incalzire si greutatea nu mi se par criterii dupa care sa alegi o statie de calcat si deseori sunt doar niste detalii. Nivelul de zgomot nu este mare la o statie de calcat, cel putin nu este deranjant pentru cei mai sensibili, timpul de incalzire creste de la 2 min la 7-8 minute in functie de cat de mare este rezervorul de apa iar greutatea este de luat in calcul doar daca nu ai o masa solida de calcat facuta special pentru statiile de calcat.

Talpa din ceramic, varf ascutit pentru zone dificile si multe gaurele mici pe talpa

Aluminiul se zgarie usor, inoxul tinde sa se lipeasca de haine, alte talpi cum ar fi cea din teflon, se zgarie foarte usor si au aderenta scazuta, asa ca in final o talpa din ceramica e cea mai buna alegere. In plus, un varf ascutit pentru calcarea zonelor dificile de la gulere ajuta extraordinar de mult la calcat.

Pe talpa ar trebui sa se regaseasca un numar cat mai mare de gauri cat mai mici pentru o dispersie a aerului cat mai uniforma si pentru un rezultat bun din prima.

Puterea mare garanteaza un rezultat mai bun intr-un timp mai scurt. Asadar o statie de calcat foarte buna ar trebui sa aiba cam 2400-2600W. Cea de la Tefal are 2400W.

Prevenirea depunerilor de calcar si a acumularilor acestora in interiorul statiei de calcat

Pentru a proteja statia de calcat de apa calcaroasa puteti folosi apa distilata. In variant “home-made” puteti fierbe apa foarte bine, raci si apoi o folositi pentru calcat. Mai sunt si pastille pe care le puteti folosi periodic pentru a curata intregul circuit intern al statiei de calcat dar eu deocamdata nu le-am folosit.

O statie de calcat ar trebui sa aiba un colector de calcar ce va va ajuta in mentinerea statiei in conditii bune mai mult timp. Majoritatea au un loc special in care se aduna calcarul, acesta este detasabil si se poate curata usor.

Totodata, statia de calcat Tefal GV9080E0 Pro Express X-Pert Care, aduce utilizatorilor tehnologia exclusiva Protect System  ce transforma in abur picaturile de apa ce raman in fier, prevening scurgerea acestora si formarea petelor pe haine pentru o ingrijire completa a tesaturilor.

Alte accesorii sunt mereu binevenite iar daca ai o perie, te poti ajuta de statie ca sa reimprospatezi jaluzelele, perdelele si diverse materiale textile ce nu trebuie sau nu pot fi spalate. Totodata e buna si pentru calcat vertical.

Ca si optiuni, statia de calcat Tefal are o carcasa cu blocare ce o acopera aproape complet. Am considerat ca e mai bine asa pentru a o proteja impotriva prafului si sa nu trebuiasca sa o tin in cutie. Iar cablul retractabil e mereu binevenit din motive evidente de depozitare.

Concluzii finale si recomandari

Trecerea de la fier la statie de calcat Tefal ofera o alta experienta de calcat, mai usoara si mai comoda. Nu te mai lupti cu cutele dificile si nici cu imprimarea pe haine a modelului de grilaj al mesei de calcat. Uneori nici macar nu trebuie sa calc pe ambele parti tricourile pentru ca jetul trece prin tesatura. Ce mi-ar fi placut ar fi fost sa aiba o optiune pentru jet de apa simpla pentru ca daca apuci sa calci stramb ceva, asa ramane pana la urmatoarea spalare! Nu as avea altceva de reprosat statiei de calcat, iar detaliile foarte tehnice le puteti gasi pe site-ul Tefal.

Costul statiei de calcat Tefal GV9080E0 Pro X-pert Care a fost de 1200 lei pe Emag.

Ca si recomandari mai ieftine sau mai scumpe as putea sa sugerez doua modele:

  • Tefal Effectis GV6721E0, Talpa Durilium, 2200 W, 1.4 l, 5 bar, 100 g/min, 260 g/min, 1,7 m, Verde/Alb la 600 lei
  • Statie de calcat Philips PerfectCare Elite Plus GC9682/80, 2700 W, Talpa T-ionicGlide, 165 g/min, Jet de abur vertical, Tehnologie OptimalTEMP, Negru/Auriu la 1800 lei

O comparatie foarte buna a tuturor modelelor statiilor de calcat Tefal puteti gasi pe site-ul official, impreuna cu expunerea simplificata a caracteristilor principale.

Voi ce folosit pentru calcatul hainelor? Nu stiu daca e cineva caruia sa ii placa aceasta activitate in mod deosebit, dar ce ati schimbat la ea ca s ao faceti mai acceptabila?

O zi usoara!

XOXO

Leave a Reply