Culegere cu 500 fise de lucru gradinita. Cum exersezi motricitatea fina a prescolarului?

fise de lucru gradinitaAm primit ca si ocupatie pe timp de vara si de ploaie, doua noi culegeri cu fise de lucru gradinita. De aceasta data ele vin de la Laralu, in doua volume generoase, structurate conform programei scolare.

Pentru a nu ne “iesi din mana” vara asta ne-am propus sa includem activitatile de scriere, colorat si desen in rutina zilnica. Cu ajutorul acestor fise de lucru gradinita ne-am propus sa exersam muschii mainii pentru a tine mai bine in mana stiloul atunci cand vom incepe grupa zero din toamna. Iar cum fiecare culegere are 500 de fise de lucru, munca este din plin, atat la colorat cat  si la unit punctele, facut labirinturi si invatat noi cuvinte in engleza.

Exersarea muschilor mainii este foarte importanta la copiii mici, incepand chiar cu varsta de 2-3 ani. Indiferent ca vorbim de imbracat si/sau dezbracat, scris, incheierea nasturilor sau a sireturilor, cercetatorii au descoperit ca exersarea motricitatii fine este strans legata de dezvoltarea cerebrala a copilului si poate duce la o dezvoltare mai rapida a creierului. S-a dovedit ca majoritatea copiilor care au fost sustinuti in dezvoltarea acestor miscari fine au avut o dezvoltare mai rapida a limbajului, gandirii si a vorbirii, au putut retine mai usor diferite elemente si s-au putut concentra mai usor. Concluziile psihologilor sunt de fapt simple adevaruri: cu cat copilul isi foloseste mai mult muschii mici ai mainii, cu atat va deveni mai indemanatic!

Asta ne-am dorit si noi sa facem parcurgand cele doua culegeri cu fise de lucru gradinita: sa exersam motricitatea fina si sa ne mentinem ocupate atunci cand vremea de afara sau programul nu tine cu noi. Ce nu am gasit pana acum este o culegere cu fise de lucru gradinita care sa echivaleze culegerea de la Editura Rao cu fise de lucru grupa mare insa, vom continua cautarile.

Cele doua volume de la laRalu.ro vin intr-o forma destul de simpla, inafara de coperta nu este nicio alta pata de culoare, asadar lasa loc imaginatiei fiecarui copil sa coloreze imaginile dupa bunul plac. La prima “rasfoiala” am constatat cateva imagini foarte pixelate, iar, in masura in care activitatea presupune unirea unor puncte, aceasta este o cerinta imposibila de la inceput. S-au strecurat si cateva greseli gramaticale in ambele volume si nu am inteles rostul mentionarii datelor firmei la fiecare pagina.fise de lucru gradinita

Primul volum cu “fise educative pentru copii” nu este mai mult decat o carte de colorat cu diferite personaje din desene animate. Si aici am gasit cateva imagini destul de blurate si pixelate care se pare ca nu au deranjat-o atat de mult pe micuta mea care adora sa coloreze. In ciuda acestui fapt, nu a fost insa prea incantata de cele doua culegeri si nu stiu daca au contribuit la asta calitatea imaginilor, grosimea culegerii sau faptul ca nu se diferentiaza cu nimic acest fise educative de orice fisa de colorat pe care o poti printa gratis de pe internet.fise de lucru gradinita

Al doilea volum al culegerii completeaza activitatea de colorat cu alte cateva activitati usoare pentru un copil de 6 ani. Aici se repeta imaginile pixelate, greselile gramaticale si o greseala de tipar chiar la prima pagina de colorat. Se dorea a fi o continuare a anotimpurilor de la primul volum doar ca in schimb s-a printat o pagina goala cu 2.2 vara. Daca nu ai avea si primul volum nu ai sti de ce e asa. Ma incomodeaza din nou prezenta antetului firmei si mentiunea “Coloreaza desenul alegand propriile culori”, cand, e de la sine inteles ca e o imagine ce trebuie colorata.fise de lucru gradinita

Ca o a 3-a parte a celui de-al doilea volum, apare activitatea de “Uneste puncte, deseneaza si coloreaza” unde anumite imagini de o calitate joasa ne-au facut treaba putin cam grea dar  nu imposibila. In plus, daca e vorba de unirea cifrelor, acestea nu au cum sa urmeze o anumita ordine daca nu se vad iar rezultatul poate fi dezastruos. A 4-a parte a cartii are drept scop cunoasterea diferitelor necuvantatoare, a fructelor, legumelor a cifrelor de la 1 la 10 si a literelor din alfabet. Ele trebuie recunoscute si colorate. Ca activitati educative, inafara de colorat si unit puncte, la capitolul 8 al cartii avem diferite labirinturi unde se cere ca din punctul A sa se ajunga in punctul B, apoi se cere din senin sa coloram dupa codul culorilor, fara a se preciza ca este o alta activitate care ar trebui sa fie separata de labirinturi.

Cea mai educativa parte a fost cu matematica distractiva de la capitolul 9. Ar fi fost mai usor ca in loc de antet sa puna paginatie sau sa faca un cuprins al cartii in loc de prefata de 2 pagini. La final, sunt cuprinse mici notiuni de engleza impreuna cu prezentarea literelor mici si mari de tipar si a cifrelor, ceea ce mi se pare ca se doreste a impusca doi iepuri dintr-o lovitura. Eu, personal, am considerat ca este confuza, ori inveti literele mici si mari de tipar si le asociezi cu cuvinte simple in romana, ori inveti o limba noua si iti imbogatesti vocabularul? Cuvintele sunt oricum prea complicate pentru un incepator de limba engleza, adica eu nu imi aduc aminte sa fi folosit vreodata cuvantul “nightingale” si nici nu stiam ce inseamna pana in acest moment.

La capitolul 11, ca sa completam “lectia de engleza” apar trei noi capitole cu mijloace de transport, instrumente muzicale si meserii care nu par sa aiba vreun sens aici. Poate incluse in alta parte, inainte de cifre, litere, labirinturi, in orice caz, incadrate cumva in partea de colorat nu in a doua parte unde catusi de putin apar cateva activitati educative.

Cartile costa apx 89 lei fiecare, la reducere si pot fi gasite pe siteul laRalu.ro sau pe Isabelda.ro. Noi am reusit doar sa ne exersam muschii mainii prin colorarea imaginilor din diferite filme animate, insa cred ca e cam mult spus ca este o culegere cu fise educative sau cu fise de lucru gradinita deoarece primul volum nu isi depaseste conditia de carte de colorat iar al doilea volum cu greu a inclus cateva pagini cu activitati printre cele 500 de fise.

Voi cu ce carti va ocupati timpul si ajutati copiii sa isi exerseze motricitatea fina?

O zi minunata va doresc!

XOXO

Leave a Reply