Cu aceste jucarii educative de la Fat Brain Toys, “sa fii copil e-un lucru serios!”. Acest aspect nu l-am simtit nicicand mai adevarat ca acum, cand fetita mea e un copil ce isi traieste copilaria gustand din plin din toate. Cand esti copil ai foarte multe indatoriri iar principala “treaba” este sa te joci, deoarece doar prin joc descoperi lucruri noi.
Ii repet deseori copilei mele ca treaba ei e sa se joace, nu sa ma ajute pe mine la gradinarit, la curatenie sau la facut mancare insa deseori si astfel de treburi sunt o joaca pentru ei. Uneori chiar si ustensilele cu care faci treburile zilnice se pot transforma in adevarate jucarii educative.
Cand esti copil toate lucrurile sunt importante: de la buburuza care a zburat din mana, la melcii pe care ii arunci inapoi in apa ca te gandesti sa nu moara de sete, de la punctualitatea antrenamentelor, la pozitionarea corecta a clamelor de par si de la o mica pata de guma pe talpa pana la reusita scrierii corecte a cifrelor si literelor mari de tipar.
Cand esti copil orice obstacol il treci in joaca, incurajat de parinti, sustinut de curiozitate si manat de entuziasm si necunoscut, asadar, joaca e un lucru serios si este o activitate care nu trebuie ingradita niciunui copil. Nu o zic doar eu ci o zic chiar cei de la JouJou, un site pliiiin ochi de jucarii educative inovatoare, remarcabile si adaptate nevoilor copiilor de orice varsta.
Joaca e un lucru esential in dezvoltarea copilului inca de la varste fragede asa ca, pastreaza-ti banii de ursulet de plus anul asta si ofera-i copilului tau jucarii educative cu care sa se joace mai mult de cateva minute, care sa ii solicite atentia, indemanarea, spiritul de echipa, motricitatea fina si imaginatia.
Cei de la JouJou sunt, printre altele, importatori ai brandului de jucarii Fat Brain Toys (traducere mot-a-mot: jucarii pentru creier mare/”gras’). Denumirea brandului tradeaza faptul ca produsele nu sunt doar distractive ci pot fi considerate jucarii educative, unele din ele implicand toata familia.
In aceasta perioada, in care inventivitatea si nervii ne sunt greu puse la incercare, jocurile de logica, indemanare, creativitate sunt o scapare din cotidian pentru multi dintre noi. Chiar daca planurile de concediu s-au anulat si ne autoimpunem restrictii pentru a ne proteja pe noi si pe cei dragi, ne limitam la iesiri in aer liber si nu ne expunem inutil in spatii aglomerate sau inchise, chiar daca ne dorim din tot sufletul sa scapam de situatia nefasta in care multi ne aflam, jocurile indoor se pot dovedi a fi o cale de a ne tine ocupati si “feriti” pana iesitul afara nu va mai fi un pericol iminent.
In cele 3 luni cand copila mea a stat in casa, 2 din ele intr-un apartament fara a iesi decat pe balcon, am incercat sa ii fac sederea cat mai placuta. Astfel, am investit (da, educatia si jucariile educative sunt o investitie in copil nu o cheltuiala!) in multe jucarii de construit, jocuri de cooperare, crafturi pentru copii, fise cu activitati pentru gradinita care sa o faca sa uite macar temporar de stresul la care era supusa si la excesul de energie pe care nu si-l putea elimina ca pana acum, prin antrenamente la sala.
Aceste jocuri ne-au ajutat sa ne reconectam dincolo de nervii ei, dincolo de neintelegerea pe deplin a riscurilor la care s-ar supune iesind si la riscurile la care ma supun eu zilnic pentru noi. Aceste jocuri ne-au ajutat sa redescoperim legatura noastra indestructibila, mai presus de izolarea in casa, epidemie, tantrumuri, plansete si reprosuri ca ii interzic sa iasa afara.
In perioada de izolare copilul meu a invatat sa coopereze, sa fie mai intelegator, sa aprecieze libertatea pe care i-o da statul la curte si a avansat cu vreo 2 ani in materie de jocuri de construit pentru copii. Chiar si dupa izolare, jocurile educative au ramas parte a relatiei noastre mama-fiica, o farama de lucru bun descoperit in timpuri grele, asa ca, am continuat sa cautam jocuri educative care sa ne stimuleze gandirea logica.
Fat Brain Toys mi-a atras atentia in primul rand prin denumire si m-a facut curioasa sa rasfoiesc portofoliul impresionant al celor de la JouJou. Astfel, am gasit un prilej nou sa incercam jocuri si jucarii pe care cea mica le indrageste dar si sa descoperim noi crafturi pentru copii. Astfel, m-am gandit sa abordez problema pe 3 domenii: arta si creatie, crafturi pentru copii si micropuzzle.
Arta si creatie
Incep prin a spune ca nu ma atrag in mod deosebit activitatile de creatie si nici cele de crafturi. Am cautat scuze cum ca imi lipseste imaginatia, priceperea, timpul sau indemanarea dar, adevarul e ca, nu imi place sa le fac. Nu mi-au placut nici cand eu eram copil dar nu am lasat asta sa fie un impediment in a le face cu copilul meu deoarece consider ca trebuie sa il sustin sa descopere singur ce ii place fara sa il incarc cu bagajul meu emotional sau cu preconceptiile mele.
Am vazut cat de mult i-a placut micutei tricoul de colorat primit de la Printado asa ca i-am ales inca 4 articole pe care le poate personaliza dupa bunul plac cu cariocile de textile din dotare. Ar fi putut la fel de bine sa imi “infrumuseteze” peretii, tapetul sau fata de masa insa am considerat ca mai bine o las sa isi exprime talentul artistic pe un loc considerat permis decat sa i-l ingradesc si sa ii impun sa coloreze doar pe foi de hartie.
Astfel, pe rand, penarul si rucsacul au capatat culoare in interiorul conturului negru, ba chiar modelele au fost completate cu alte elemente de care cea mica este mandra ca ii ies foarte bine. Numele ei scris cu majuscule apare in majoritatea acestor fel de scenarii, precum si nelipsitul curcubeu si stampilele cu inimioare sau fulgi de zapada. Si-ar fi dorit si niste sclipici dar, pana nu imi iau un aspirator robot care sa il stranga de prin toata casa, deocamdata accesul la el e limitat.
Boneta si sortul de bucatarie au transformat-o intr-un mic master chef asa ca am adus-o la bord ca ajutor de bucatar la facut clatite (desertul ei preferat de cand m-a santajat emotional sa ii iau din nou Nutella). Toate articolele colorate sunt facute din fibre naturale, mai anume sunt 100% bumbac si se pot spala in masina de spalat ori de cate ori este nevoie.
Crafturi pentru copii
Am incercat in ultima perioada sa extind orizontul de activitati posibile varstei de 6 ani, asa ca am luat de la Kaufland un set ce trebuia sa fie o bufnita de cusut pentru copii. M-am gandit ca ar fi fost un lucru bun, mai ales ca cea mica a inceput sa fie pasionata de cusut diferite carpe si prosoape de prin casa. Setul a fost un esec total, mai ales ca a trebuit sa il fac eu pentru ca nu era deloc de copii. Si doar ati citit mai sus cat de iubitoare de crafturi sunt! Am ajuns la jumatate si am abandonat cu succes, apoi ne-am mutat la casa si am ascuns saraca bufnita undeva unde sa nu isi mai aduca aminte Bianca de ea si sa ma puna iar sa o cos.
Am incercat din nou cu un set de la JouJou. Alta viata! Setul vine cu tot ce ii trebuie, cu gauri deja marcate pe material, cu fir gros, ac din plastic, instructiuni usoare si personaje dragalase. Totusi, nu poti lasa un copil sa il faca singur, trebuie sa ii dai la mana piesele, sa ii arati din ce parte se baga acul, cum se pune ata, sa il ajuti la umplutura, insa, cand in final se termina (cam 1 ora cu leneveala cu tot) bucuria e cu atat mai mare cu cat il fac mai mult singuri. Bianca a fost foarte incantata ca a cusut si ca din calitatile ei de croitoreasa a facut o jucarie cu care poate dormi noaptea. Bine, a dormit o noapte cu ea, dar mi-a zis ca ii place sa coase, ceea ce e bine!
Un alt proiect dragut a constat in niste monstruleti simpatici facut din spuma modelatoare. Nu am mai lucrat niciodata cu spuma, dar e o activitate tare relaxanta, chiar si pentru adulti! Plecand de la modelele sugerate se pot face alte modele, pe alte forme si se pot completa cu alte culori fara sa se amestece intre ele.
Micro-puzzle cu unicorn, Jixelz de la Fat Brain Toys
Cand credeam ca am aprofundat destul domeniul, avand bifate zeci de tipuri de puzzle normale, din lemn, de podea, cu forme atipice, de dimensiuni mici, de dimensiuni macro, cu poveste sau educative, iata ca apare micro-puzzle-ul.
Micro puzzle-ul este un teren de mijloc intre puzzle si Lego, dupa cum vad eu lucrurile. Poti sa creezi pe cele doua sabloane dar poti sa iti faci si tu un model anume din cele 700 de piese din plastic. Atunci cand incepi sa construiesti trebuie sa alegi una din cele doua parti ale pieselor (o parte lisa si una cu coduri inscriptionate) pentru o mai buna potrivire a pieselor. Ce e foarte distractiv la acest puzzle e ca devin si jucarii, nu se strica daca vrei sa te joci cu ele, ba chiar sunt destul de rezistente. Partea mai grea e la desfacut piesele dupa construirea modelului, unde manutele mici ar fi de mai mare ajutor daca nu ar transmite sarcina asta manutelor mari!
Jucarii clasice gasesti in orice magazin, dar alegerea lor trebuie sa tina de un adult. Copilaria e o perioada critica in care creierul copilului se dezvolta pe zi ce trece, el trebuie antrenat cu jocuri specifice varstei. Tocmai de asta joaca e un lucru pe cat de distractiv pe atat de serios! Hai pe site sa vezi oferta!
O zi minunata!
XOXO