5 caiete speciale gradinita pentru o tranzitie usoara in grupa zero

caiete speciale gradinitaAvand in vedere nesiguranta inceperii scolii din toamna m-am gandit sa fac o selectie de 5 caiete speciale gradinita pe care sa lucrez cu micuta mea. Astfel, chiar daca metoda de desfasurare a cursurilor va fi una hibrid, macar vom avea o buna parte din materie deja parcursa. Hai sa vezi cele 5 caiete speciale gradinita pe care noi le-am ales pentru a “fura” startul in grupa zero.

Traim in vremuri incerte si trebuie sa recunoastem ca nimic nu va mai fi la fel ca inainte, cel putin, nu in timpul vietii noastre. Generatii intregi vor ramane marcate de pandemia actuala si printre ele si mii de copii carora le este restrictionat accesul la invatamant. Asteptam cu drag cursurile si poza cu prima zi de scola, iar ceea ce parea acum un an ceva usor realizabil, conjunctura actuala aduce un nor de suspiciune si nesiguranta asupra tuturor. Noi am acceptat faptul ca e posibil sa nu facem scoala din toamna, sau daca o vom face va fi o iluzie a invatamantului ca un copil prescolar poate invata sa scrie urmand cursuri online, asa ca am facut o selectie de 5 caiete speciale gradinita care sa nu faca materia atat de greu digerabila.

Unul dintre primele caiete speciale gradinita devorat intr-o singura zi a fost “Prima mea carte de limba romana” de la Editura Litera, Colectia Academia Copiilor Isteti. Cartea este dedicata copiilor peste 5 ani, asadar s-ar incadra numai bine in activitatile unei grupe mari de gradinita.caiete speciale gradinita

Caietul contine exercitii de citire si scriere si ajuta copiii sa invete alfabetul. Noua ni s-a parut chiar simpla si, inafara de cele cateva pagini in care copilul trebuia sa scrie cate un rand cu litere mari de tipar, procesul de scriere este destul de usor, fiind ajutati de linii discontinue. Totodata, gasim aici si activitati de colorat pe numere, copierea cuvintelor si scrierea lor cu litere mari de tipar, insa ce face interesanta cartea este prezenta personajelor din desenele animate “Printesa Sofia” si diploma de la final care atesta cunostintele obtinute dupa parcurgerea intrehului caiet.

De la Editura Girasol, renumita la noi pentru cele doua carti ale sale “Super Deseneaza si Coloreaza” vol 1 si 2 pe care le-am avut atunci cand am lucrat si cateva fise prescolari, vin de aceasta data doua carti educative menite sa ajute copilul sa scrie.

Prima carte,  “Invat sa scriu” propune invatarea literelor mici de tipar si scrierea unor propozitii prin trasarea pe linii discontinue. Ulterior, in randul de mai jos este redat doar primul cuvant urmand ca celelalte sa fie scrie de copil.

Mie mi-a placut cum este structurata cartea: in prima parte sunt cateva semne grafice si apoi se trece la literele mari si mici de tipar. Dupa ce se scriu literele urmand linia punctata se lasa copilul sa le scrie singur. In a doua parte sunt incluse aceleasi imagini macro specifice editurii si se cere din nou scrierea propozitiilor in cele doua feluri: cu ajutor si fara, urmand ca apoi sa faca o trecere fireasca la cifre, scrierea de propozitii ce implica cifrele si la cateva notiuni de adunare. Ce mi-a placut e ca nu are prefata si nici cuprins, se face foloseste de fiecare pagina in cel mai bun mod posibil, nu este greoaie, ingramadita si ofera copiilor ocazia de a se relaxa colorand la fiecare pagina.caiete speciale gradinita

Cea de-a doua carte de la Editura Girasol, “Invat sa scriu cu abtibilduri“, aduce ceva nou. Comparativ cu cea anterioara, aici invatam scrisul de mana.  Nu am insistat foarte mult asupra aspectului pentru ca nu vreau sa o derutez atunci cand va invata literele de mana la scoala, asa ca am lasat-o pe ea sa le traseze pe linia punctata cum a crezut de cuviinta. Mie imi pare bine ca stie sa fac diferenta intre literele de mana si literele de tipar si ca pe unele din ele le recunoaste, ceea ce consider ca este destul pentru un copil care nu este inca in clasa zero.

Aici am regasit aceleasi abitbilduri haioase si pline de veselie ca si la cartile de colorat iar fiecare pagina implica atat coloratul cat si lipitul de abtibilde si scrierea de mana. Copilul are timp sa invete dar se si distreaza in acelasi timp. Caietul este facut sub forma unui caiet tip de scriere, cu linii oblice paralele si linii orizontale pentru a delimita spatiul dedicat fiecarei litere dar include si activitati recreative. Noi am parcurs caietul in diferitele ocazii in care cea mica avea dispozitia necesara sa iasa din bula ei de siguranta si sa incerce ceva nou.

Cartile de la Editura Litera, Colectia Academia Copiilor Isteti sunt foarte atractive pentru cei mici pentru sunt bazate pe personaje din desene animate si, eu as mai adauga, faptul ca sunt concepute ca o mica poveste, exercitiile sunt rasfirate si nu sunt inghesuite iar diploma de la final bucura orice copil.

Invatam adunarea si scaderea” imbina frumos cele doua carti separate facute in acest sens doar cu adunarea si doar cu scaderea pe care le-am avut acum cateva luni in urma. Micuta mea nu a fost prea atrasa de scadere ci mai mult de adunare asa ca odata inceputa aceasta carte nu prea a avut de ales decat sa le rezolve pe ambele. Stiu ca atunci cand incepe ceva nu concepe sa treaca mai departe ca sa lase pagina nelucrata asa ca in alegerea acestei carti am facut eu putina specula.

Cartea ii ajuta sa gandeasca logic cele doua operatiuni si sa faca mintal adunarile si scaderile. Totodata le ofera context acestor probleme si astfel ei trebuie sa scrie operatiunea matematica ce descrie acea situatie. Putin cate putin, micuta mea si-a consolidat notiunile deja existente si s-a specializat pe adunari si scaderi pana la 20. In grupa zero invata pana la 31, asa ca o buna parte din materie este continuta de acest caiet.

Ce ar fi matematica daca nu am putea sa o aplicam si in practica? Editura Gama propune sa invete copiii sa masoare timpul si banii cu ajutorul matematicilor aplicate. Acest caiet este dedicat copiilor intre 6-8 ani si ii poate ajuta in diferite situatii cum ar fi cumparaturile unde trebuie sa primeasca rest, sa cunoasca ora, lunile anului, zilele saptamanii si mai ales banii.

Cu ajutorul cartii  “Matematica practica: masurarea timpului si banii” invata ca nu toti banii au aceeasi valoare, ca timpul poate fi redat corect pe mai multe tipuri de ceas, invata sa faca comparatii intre cifre, respectiv sume de bani, invata sa asocieze ora redata de ceasul electronic cu ora redata de ceasul mecanic si multe altele. Pentru lenesi, la final sunt raspunsurile dar deocamdata cea mica nu stie ce reprezinta desenele de la final si planuiesc sa ramana asa inca o perioada.

Exercitiile sunt simple si interesante mai ales sa au aplicabilitate in viata de zi cu zi. Cea mica a fost incantata ca a putut sa isi numere singura banutii din pusculita si apoi sa ii adune si sa scada  valoarea rolelor ca sa afle cat ii mai trebuie.

Voi la ce caiete speciale gradinita ati apelat in perioada vacantei pentru pregatirea celor mici? Ce alte carti va fac cu ochiul de pe Libris?

O zi minunata!

XOXO

Leave a Reply