Cuvertura de pat, element modern sau traditional?

cuvertura de patMajoritatea trec cu vederea cuvertura de pat si se limiteaza doar la cumpararea de lenjerii de pat si pilote, deoarece, de multe ori, cuverturile li se par demodate. Insa, oare cuvertura de pat ramane un element arhaic marcat de perioada cand orice element de pat era un bun de lux sau, este insasi simbolul atemporal al unei case ordonate?

Impactul vizual e foarte important, cu atat mai mult in dormitor unde ne petrecem pana la 1/3 din viata. Cuvertura de pat are rolul de a ascunde elementele nedorite, cum ar fi un cearsaf necalcat sau botit, sau faptul ca nu ai facut deloc patul si, de a scoate in evidenta si alte elemente din decorul camerei. Cuvertura de pat este elementul de “fail safe” atunci cand esti pe graba sau cand te trezesti cu soacra intr-o vizita surpriza.

Bunica mea si-a petrecut toata viata la sat, nu a vazut mult din lume, dar stia ca perdelutele de la geam trebuie calcate si apretate, ca peretii trebuie sa fie decorati si ca patul nu trebuie niciodata sa fie dezgolit, mai ales in zi de sarbatoare. Asa ca, toata copilaria mea am crezut ca toate cuverturile de pe pereti si de pe pat erau un semn al unui stil de viata depasit de timpurile noastre. Si, in mare parte erau, doar ca, in fuga catre elementele noi le-am uitat pe cele vechi asa ca acum cautam din nou traditionalul.  Mai vedem cate o cuvertura pe perete la cei batrani care au ramas la sate, care inca se mai pot ingriji de ei si de casa si vedem niste reguli de conduita, vestimentare si decorative care s-au transmis din generatie in generatie.cuvertura de pat

Cuvertura pe care o folosea bunica nu seamana insa cu nimic din ceea ce este pe piata la acest moment. De multe ori, ele sunt confundate cu pilotele si, desi in anumite aspecte se aseamana, au si cateva deosebiri. Sa spui ca o pilota e o cuvertura de pat e ca si cum ai spune ca o plapuma e o cuvertura. Fiecare are o latura comuna dar si diferente de functionalitate si estetica. De exemplu, confort termic obtinem cu ambele dar confort vizual numai cu o cuvertura de pat bine aleasa.

Cuvertura de pat te ajuta atat in zilele in care nu ai chef sa faci patul dar vrei sa ai un look ingrijit al dormitorului dar si in zilele in care vrei ca dormitorul tau sa arate ca intr-o rezista de Home&Deco. Cuvertura de pat poat fi un element pe atat de util in zilele racoroase cat si un element de decor cu un impact vizual foarte puternic iar intretinerea ei nu implica mari sacrificii.

In primul rand, pentru a nu favoriza dezvoltarea acarienilor, cand te trezesti este bine sa lasi patul descoperit pentru a se elimina toata umezeala acumulata de-a lungul noptii. Poti scoate cuvertura de pat la soare/aer in functie de anotimp, poti bate pernele, scutura cearsafurile si poti aranja cearsaful. Ulterior poti face patul si intinde cuvertura, avand in vedere ca macar o data pe luna trebuie spalata.cuvertura de pat

In functie de material, cuverturile pot fi de mai multe feluri, indicat ar fi sa alegi o cuvertura din materiale naturale. Eu am ales o cuvertura din bumbac tip finet de pe Casa Moise, ce are in compozitie 70% bumbac si 30% microfibre, cu imprimeu modern, care se potriveste perfect cu dormitorul meu, care este  o munca in lucru pe partea de elemente de decor. Confortul termic si circulatia aerului pe care o ofera in timpul somnului bumbacul este completata de prezenta microfibrelor care fac mai usoara intretinerea culorilor si a aspectului general al cuverturii. Totodata, ele sunt raspunzatoare si de faptul ca nu va trebui sa calci cuvertura de pat dupa spalarea la masina de calcat.

Majoritatea cuverturilor de pat se pot spala la masina de spalat rufe, la o temperatura de 30 de grade si cu centrifugare 400Rpm. Cuvertura mea de pat s-a uscat intr-o singura zi, pe terasa si am profitat de ea in cateva zile racoroase luna asta pentru ca sunt in continuare friguroasa familiei.

Voi cat de des folosit cuvertura de pat? Este un element de decor sau si util? Considerati ca va ajuta sa fiti mai ordonat?

O zi minunata!

XOXO

2 comments

  1. Livinschi Amalia says:

    Întotdeauna m au fascinat cuverturile, chiar i am facut fetitei mele una din blugii ce i au rams mici

Leave a Reply