Luna asta am facut un pas inapoi. Asadar, am ales cate un caiet de vacanta pentru grupa de varsta 3-6 ani in completarea celor 5 caiete speciale gradinita de luna trecuta si a celor catorva fise prescolari de la inceputul verii.
Cu acest caiet de vacanta nu consider ca am facut un pas inapoi si am regresat in vreun fel ci mai degraba am “batatorit pamantul”. Am suspendat acumularea de multe informatii noi si am recapitulat cunostintele pe care deja le aveam. Stiu ca suna ca un speech facut de orice invatoare la inceputul fiecarui an scolar insa ne aflam in vremuri destul de incerte.
Indiferent ca o fi sau nu o fi scoala, online sau fizic, eu ca parinte trebuie sa imi asum educatia copilului meu. In ce masura insa, ramane de vazut. Am parcurs cam jumatate din materia de matematica si cea de comunicare in limba romana, asa ca ramane de vazut ce facem cu a doua jumatate in functie de evolutia situatiei fara precedent cu care ne confruntam in invatamantul romanesc.
Intre timp, noi am ajuns la nivelul de “initiati” intr-ale cifrelor si literelor, asa ca unele carti au fost cam usurele dar au servit unui scop maret: acela de a reda incredere unui copil care explora mereu necunoscutul. Uneori confunda literele, alteori mai greseste la scaderi si apeleaza la “smecherii” care in mintea ei sunt rationate corect dar nu au si aplicabilitate, uneori ne pierdem in glume, amintiri, vorbe si planuri incat chiar si cele mai banale cerinte sunt facute neatent. Scopul acestor caiete de vacanta e de a ajuta copilul sa isi asume calitatea si cantitatea cunostintelor acumulate pana acum, sa devina sigur pe ceea ce deja stie ca sa poate “cladi” o temelie sigura pentru viitoarele informatii.
Asadar, cele mai relaxante si placute activitati le-am gasit in “Primul meu caiet de vacanta. Montessori. La mare” si in “Primul meu caiet de vacanta. Montessori. La tara“. Ambele caiete de vacanta au acelasi autor (Laurie Dauba) si sunt oferite de Editura Litera Mica.
Mi-au placut deseori propunerile de activitati Montessori si cele din acest caiet de vacanta imi plac cu atat mai mult cu cat au si o sectiune pentru parinti. La fiecare activitate propusa copiilor, parintii au un indrumar in care se explica scopul activitatii si in care li se sugereaza sa vina cu diferite completari la cerinta initiala.
Astfel, cele 50 de activitati continute in fiecare caiet de vacanta ajuta copii sa se familiarizeze cu literele si sa exerseze scrisul, sa coloreze, deseneze si sa decupeze. Prin aceste activitati copiii isi vor dezvolta cunostintele fonologice (vor recunoaste nu doar litera ci si sunetul), isi vor imbogati vocabularul prin recunoasterea si numirea diferitelor elemente din caiet, isi vor imbogati gandirea logica, motricitatea fina, compararea, observarea si concentrarea.
Copiii adora sa lipeasca, cel putin copilul meu adora asta, asa ca aceste activitati au fost numai bune de facut in zilele ploioase, ne-am relaxat, am mai sorbit o gura de ceai sau ciocolata calda si ne-am distrat impreuna. Ma rog, eu nu prea, ca pe mine cadea de fiecare data “magareata” sa decupez ca sunt mai rapida. Inca nu am lasat-o sa decupeze cu foarfeca din metal de frica sa nu “faca numai degete prin casa” (joke) asa ca are o foarfeca din plastic cu care se cam chinuie dar care isi indeplineste scopul si nu taie in carne oricat te-ai chinui.
Cele mai distractive activitati din aceste caiete de vacanta au fost activitatile de DIY (doar stiti cat de mare “drag” mi-e sa le fac de fiecare data). Asa ca distractia a fost ca o strada cu sens unic: adica doar din partea ei, iar eu alaturi de ea mimand distractia cu o schimonoseala de Mr. Bean. In orice caz, am incurajat-o, am ajutat-o, i-am adus “la mana” tot ce a cerut, orice pentru ca ea sa fie fericita.
Desi credeam ca incadrarea destul de generoasa la categoria varsta a acestor caiete de vacanta ar putea fi o piedica pentru cei mai mici sa duca la bun sfarsit activitatile sau chiar ar fi plictisoare pentru cei mai mari, iata ca pe undeva caietul asta le-a nimerit bine la ambele capete.
Urmatoarea alegere a fost una cu dedicatie pentru micuta mea fan Frozen. Cartea “Dincolo de mari” inspirata din Regatul de Gheata este o semi-carte sau un semi-caiet de activitati si reuseste sa fie amandoua in acelasi timp. Caietul face parte din Biblioteca Magica Disney si este publicata de Editura Litera Educational, colectia Disney Educational. Acest caiet de vacanta prezinta o poveste captivanta in prima jumatate apoi o completeaza cu activitati educative in a doua jumatate, asemenea unui text la prima vedere cu cerinte in josul paginii.
Punctele forte e ca imbina o poveste de seara cu activitatile care pot fi facute numai dupa ce citetesti povestea care dureaza cam 5 minute. Punctele mai putin bune e ca pare incompleta: incepe direct cu povestea si se termina direct cu o activitate, fara nicio pagina dupa si inainte de coperta. Activitatile propuse sunt uneori dubioase si cerintele neclare, iar daca nu te duci direct la imaginile din poveste nu le poti rezolva. Calificativul pentru activitati si cum se rezinta cartea ar fi unul slab, dar castiga puncte in ochii copiilor pentru poveste, personaje, tematica si faptul ca are putine pagini.
Cel mai bun caiet de vacanta de la Libris, special pentru copiii care se pregatesc de grupa zero vine de la Booklet, intitulat “Caiet de vacanta pentru grupa pregatitoare” si conceput de Mirela Ilie si Marilena Nedelcu.
Din start pot spune ca este poate cel mai bun caiet de vacanta sau de activitati de pana acum prin faptul ca este foarte asemanator ca si structura cu caietele pe care lucra Bianca la gradinita in grupa mare. Fara pagini inutile sau hartie prea groasa, cuprinsul ne arata ca sunt un numar de 61 de pagini de activitati cu diferite tematici: anotimpuri, flori, gaze, animale, fructe, legume, dulciuri, povesti, meserii, rechizite si jucarii.
Acest caiet de vacanta imbina foarte frumos o grafica placuta, linistita si bine definita cu activitati de matematica, scriere, vocabular, colorat,etc. Unele din ele solicita scrierea de propozitii cu omonime sau antonime, ceea ce pentru noi era teren nou, asa ca putin cate putin inca mai facem din ea si probabil o vom finaliza cu totul pana la scoala.
Acest caiet de activitati a fost preferatul meu: destul de multe informatii, frumos organizat, activitati diverse, unele noi chiar si pentru micuta mea si cred ca este un caiet perfect pentru copiii care incep grupa pregatitoare dar si pentru cei care o termina si vor sa isi consolideze informatiile pe timpul verii.
Ce parere aveti de alegerile mele? Ce alte recomandari aveti pentru un copil ce va incepe scoala din toamna?
O zi minunata!
XOXO