Era nevoie de un pic de Covid pentru a rupe ciclul?

covidUn pic de Covid era tot de ce avea nevoie planeta asta, noi, stratul de ozon, stilul de viata … 2020 a fost anul nefericit care a rupt ciclul lucrurilor de pana acum.

Covid a setat reguli de minimalism care se cereau impuse, a pus frau circului de doi bani chiar daca asta a insemnat reducerea la zero a unor industrii foarte profitabile. Covid a schimbat prioritatile tuturor si vom vorbi mult timp de perioada de dinainte si dupa el la fel cum vorbesc parintii nostri de perioada de dinainte si de dupa Revolutie. Cum ti-a schimbat tie Covid viata?

Covid a fortat dezvoltarea platformelor online de educatie pe care legislatia le cerea deja de cativa ani si pe care scolile erau obligate sa le implementeze doar ca … nu s-a dorit, sau nu era prioritar. Covid a accentuat diferentele dintre paturile sociale: cei bogati au ramas bogati, speculantii au speculat iar saracii au saracit sub limita supravietuirii.

Covid a mai pus frana cheltuielilor inutile si ne-a facut sa apreciem mai mult viata, ne-a facut sa vedem din nou lucrurile simple, a starnit empatia in nou, ne-a facut sa ii vedem din nou pe cei in nevoie de ajutor, ne-a facut sa vedem cat de fragil este sentimentul de siguranta dar cat este de important pentru fiecare dintre noi. Covid ne-a facut sa traim prezentul pentru ca viitorul este incert si mereu in schimbare asa ca planurile pe termen lung sunt imposibile.

Covid ne-a facut sa reducem balastul din viata noastra si sa vedem lucrurile in esenta, minimalist. Ne-a facut sa vedem cat de importanta este sanatatea si, odata cu declansarea lui, cat de fragil este sistemul de stat pe care ne bazam. Daca ceva scartaia inainte, dupa declansarea pandemiei cu siguranta a cazut daca nu era destul de puternic. Acum e timpul sa numaram prietenii si prioritatile ca dupa un cutremur.

Nimeni nu si-a dorit ca momentele importante din viata sa se desfasoare in plina pandemie. Nu ne-am dorit scoala in pandemie, nunta in pandemie sau nastere in pandemie dar trebuie sa fim constienti ca ceva trebuia sa se schimbe. Suntem doar una dintre generatiile de sacrificiu si trebuie sa gasim puterea de a accepta schimbarile si realitatea ca nimic nu va mai fi ca inainte.

Covid este fara doar si poate o batalie fizica si psihica zilnica pentru fiecare dintre noi. Tine de noi sa vedem asta ca o provocare sau ca o piedica, tine de noi sa evaluam riscurile si importanta oricarei decizii. Tine de fiecare dintre noi sa ne ajutam unii pe altii ca natie prin purtarea mastii, prin dezinfectare si prin evitarea expunerii inutile.

Ce inseamna Covid pentru tine? Ce lucruri importante a schimbat in viata ta?

Leave a Reply