Cartemma: povesti despre ce inseamna sa fii liber

CartemmaCartemma este o editura care ofera altfel de carti. O editura reinventata in jurul unor concepte foarte clare pentru unii dar greu de atins pentru altii, o editura orientata catre copii si parinti deopotriva, care explica cele mai fundamentale notiuni in cele mai frumoase povesti.

De data aceasta, cartile primite de la Cartemma dezbat aceeasi notiune filozofica pe care Baruch Spinoza incerca sa o explice: libertatea. Tot el, a definit libertatea ca fiind un concept corelativ, adica el nu poate exista fara reversul sau. Asadar libertatea, in conceptia lui Spinoza, era lipsa limitelor. Cele doua povesti, cea a caprioarei care scapa de la zoo si cea a unei colivii ramase fara pasari, redau problema libertatii din doua unghiuri diferite, insa toate converg catre acelasi punct.

Povestea unei colivii” este una dintre cele mai profunde si simplist redate povesti despre libertate. Desi la inceput mi se parea usor absurda, dupa cateva pagini a inceput sa devina cu adevarat profunda. Pe scurt, o colivie, se simtea singura pentru ca nu avea nicio pasare care sa traiasca in ea in ciuda faptului ca avea mereu seminte proaspete si apa curata. Ea pleaca in cautarea unei pasari care sa locuiasca in ea, asadar, de la randunica si vrabiuta pana la privighetoare, paun si bufnita, toate o refuza si nu intelegea de ce. In cele din urma, bufnita ii da o sugestie care ii va remodela coliviei intreaga existenta si o va face nemasurat de fericita. Oare ce sa fie?Cartemma

Povestea unei colivii este despre valoarea libertatii, despre cate neajunsuri poate ea aduce si daca esti dispus sa renunti la ea pentru a nu mai suferi niciodata de foame, sete, soare sau frig.

Pe de alta parte, “Povestea unei micuta caprioare“, scrisa de acceasi autori, reda problema libertatii vazuta de animalele deja inchise. Lor nu le lipseste nimic, au mereu hrana, adapost si conditii ce simuleaza habitatul natural dar, sunt inchise. Unele din ele nu cunosc libertatea, s-au nascut in captivitate. Ele doar asta stiu si nu vor sa riste nimic pentru ca le este teama de necunoscut. Ele nu vor sa renunte la privilegiul de a li se oferi totul pe tava. In schimb, o caprioara care reuseste sa scape de la zoo, ce gusta pentru prima data libertatea, se intoarce la prietenii ei si doreste sa le faca si lor acest cadou. Doreste sa ii ajute sa scape de la Zoo.Cartemma

Caprioara se intrista cand, rand pe rand, de la maimuta, crocodil, pinguin, paun, iepure si chiar magar ii cereau conditii de trai iesite din comun daca decid sa vina cu ea in libertate, ceea ce era peste puterea caprioarei sa asigure. Cu alte cuvinte, necunoscand conceptul de libertate ei doar credeau ca schimba un loc cu altul unde au totul asigurat, unde nu vor trebui sa lupte pentru nimic.

Doar ursoaica accepta sa vina cu caprioara inapoi in padure deoarece, ea a cunoscut adevarata libertate, cunoaste riscurile, stie ca poate intr-o zi nu va manca niciun peste, ca intr-o zi va suferi de frig sau ca poate intr-o alta zi nu se va mai intoarce deloc in barlogul ei din cauza braconierilor. Insa asta e viata, o parte din libertate vine din asumarea riscurilor, din lupta zilnica de supravietuire iar ea considera ca asta nu poate fi inlocuit cu nimic, nici de tot confortul de la zoo.

Doua povesti foarte profunde, cu tenta filozofica dar care vor face serile mult mai interesante.

Voi ce carti de la Cartemma sau ce carti povesti pentru copii ati dori sa cititi?

O zi minunata!

Leave a Reply