Povesti de copii si lectie de viata pentru adulti, de la Cartemma

povesti de copiiCei care cred ca citim povesti de copii doar pentru copii, se inseala. Orice carte pentru copii este si o lectie de rabdare,curaj, perseverenta si iubire pentru adulti.

Cele doua carti de mai jos, cu povesti de copii de la Editura  Cartemma sunt mai mult de-atat, ele sunt chiar si o lectie de economie si dezvoltare regionala. Cele doua povesti spun o realitate cruda pe care multi copii de pe continentul african o traiesc zilnic: lipsa apei, a mancarii, a educatiei si lupta lor zilnica pentru supravietuire. Insa, oamenii cu suflet bun se descurca si gasesc partea buna in orice situatie, fara a uita sa acorde la randul lor ajutor si celorlalti.Iata mai jos doua povesti de copii despre solidaritate si supravietuire.

Capra lui Beatrice” de Page McBrier si ilustratii de Lori Lohstoeter este o poveste pe cat de indepartata, undeva in Uganda,  pe atat de actuala in ultima perioada cand scoala a devenit un lucru imposibil pentru majoritatea copiilor saraci.

Povestea incepe undeva in Uganda, intr-un satuc mic si o casa din chirpici unde locuieste Beatrice impreuna cu mama ei si cei 5 frati mai mici. Ilustratiile arata ca micuta nu ar avea mai mult de 10 ani dar este deja un copil de nadejde in familia  sa, ajutandu-si mama la toate treburile si avand grije de fratiorii ei mai mici. In drumul sau catre parau pentru a aduce apa, Beatrice trece pe langa o clasa de copii care asista la o ora in aer liber la umbra copacilor si isi imagineaza ca si ea este acolo, rasfoind o carte si scriind cu creta pe tabla. Realitatea insa, este ca ea nu va avea niciodata destui bani pentru rechizite si haine ca sa poata merge la scoala.povesti de copii

Intr-una din zile primesc printr-un program de ajutor umanitar o capra. Desi nu realiza inca ce noroc ii va aduce capra, Beatrice priveste cu reticenta cadoul primit. Cele doua insa prind drag una de cealalata aproape imediat si, in curand caprita ii fata si doi iezi. Beatrice isi dedica tot timpul pentru a-i oferi capritei destul nutret si apa astfel incat sa poata produce lapte celor doi iezi. In curand insa, laptele dat de capra este prea mult pentru familia lor si aceasta incepe sa il vanda. Putin cate putin, zi dupa zi, in tolba ei tesuta se aduna tot mai multi bani. Beatrice planuieste sa cumpere o patura noua sau o camasa fratiorului sau insa mama ei considera ca scoala este mai importanta.

A doua zi Beatrice se imbraca in hainute noi de scoala si intelesese ce a spus mama ei ca aceasta capra va fi o minune pentru familia lor. Acum realiza cu adevarat ca poti face cu putina multa si multa rabdare. Cu pasi mici Beatrice si-a indeplinit visul de a merge la scoala, lucrul care si-l dorea cel mai mult pe lume.

Ilustratiile cartii sunt pline de culoare, foarte realiste, de parca ti s-ar derula un film in fata ochilor iar povestea este pe alocuri haioasa, ceea ce i-a placut micutei mele.

A doua carte primita luna aceasta de la Cartemma este intitulata “O singura gaina“, scrisa de Katie Smith Milway, cu ilustratii de Eugenie Fernandes.

Actiunea se desfasoara tot pe continentul african, de aceasta data in Ghana. Incep prin a spune ca nu este o poveste oarecare, nu e vreo poveste nemuritoare cu zane si zmei ci este o lectie de viata si de economie, despre cum un lucru mic sustinut de rabdare si perseverenta, poate avea un impact global.

Kojo este un baiat care a trebuit sa renunte la scoala pentru a-si ajuta mama dupa moartea tatalui care intr-o zi se foloseste de o parte din banii imprumutati de mama sa pentru a cumpara o gaina cafenie. Nimeni nu stia ca acea gaina ii va schimba viata! Initial mancau cate 1 ou fiecare, el si mama lui, o data pe saptamana si pe celelalte le vindeau la piata. In cateva luni, cu banutii stransi, au mai cumparat o gaina, apoi, inca una si unca una pana au ajuns la 25 de gaini si isi permiteau sa manance zilnic oua.

Cu banii obtinuti din vanzarea oualor, Kojo are destul pentru a-si permite sa mearga la scoala, acolo unde invata lucruri pretioase despre cum poate avea mai bine grija de gainile lui: sa filtreze apa, sa faca compost din gainatul de gaina, sa planteze cereale, etc. Kojo se dovedeste a fi un baiat inteligent asa ca pleaca la facultate cu bursa pentru a invata avicultura. Cu banii stransi de la vanzarea oualor si noile cunostinte acumulate, Kojo reuseste sa obtina un imprumut bancar pentru a-si deschide o ferma. Cumpara pamant, construieste cotete si angajeaza pana la 120 de oameni din satul sau, carora le plateste salarii bune.povesti de copii

Cu timpul, ferma lui aduce o imbunatatire stilului de viata: familiile au destui bani de mancare si copiii au destui bani pentru a merge la scoala. Apar alte afaceri noi si din impozitele si taxele platite, statul construieste strazi si porturi. In curand, ferma lui Kojo ajunge sa fie cea mai dezvoltata din toata Africa de Vest.

Kojo este cel mai bun exemplu de reusita al proverbului chinezesc “Da-i unui om un peste si il vei hrani pentru o zi, Invata-l sa pescuiasca si il vei hrani pentru toata viata!”.

O poveste minunata despre munca, reusita, rabdare, perseverenta si despre cum micile decizii  iti pot schimba viitorul. O poveste despre succesul impartit, despre dezvoltarea durabila zonala si despre cum un lucru bun atrage intotdeauna pe altul.

Ce parere aveti despre cele doua povesti de copii? Ilustratiile sunt absolut incantatoare, pline de culoare, specifice culturii zonei. Incearca si povesti de noapte buna de la Cartemma!

Leave a Reply