Daca inca nu te-ai confruntat cu pete galbene pe hainele vechi inseamna ca fie nu esti destul de inaintat in varsta fie nu ai avut persoane in etate pe langa tine care sa iti arate “zestrea lor”. Mai jos iti arat cum am scos unele pete galbene de pe fetele de masa si stergarele vechi.
Pline de pete galbene de vechime, cu miros specific de nefolosit, de statut, asemenea unui exponat din muzeu, au ajuns in posesia mea cateva fete de masa si stergare vechi din canepa si bumbac. Cand am aflat ca vroiau sa le dea foc pentru ca nu mai indeplineau nicio utilitate, mi s-a parut o pierdere enorma de amintiri, a unei bucati de trecut reprezentata de propria-mi bunica. Nici acum nu le gasesc o utilitate inafara de cea sufleteasca. Se zice ca regretul e mai puternic decat aprecierea…. Oare asa mi s-a intamplat si mie? Toti anii in care bunica era langa noi si nu am apreciat-o destul, nu am ajutat-o destul, nu am stat mai mult in vizita, nu m-am facut mai disponibila fata de ea, parca se intorc ca niste regrete reci ce ranesc direct in inima. Oare alegerea mea de a pastra o parte din zestrea ei imi va aduce mai des aminte de ea?
Pe timpuri, zestrea era un must have pentru orice domnisoara ce vroia sa se marite, iar daca nu o avea, pretendentii sai ar fi fost mai putini sau, mai saraci. Nu stiu in ce masura se vorbea sau nu pe atunci de casatorie din iubire, dar cert e ca singura varianta in care puteai iesi dintr-o casatorie era decesul unuia dintre soti. Asadar, divortul nu era nici macar discutat la nivel de concept teoretic.
Zestrea venea de multe ori din familia fetei si continea o parte din zestrea mamei, urmand a fi completata cu alte lucruri asemenea stergarelor, pernelor, paturilor, fetelor de masa. Fetele nemaritate invatau de la mame arta lucrului manual si isi faceau diverse lucruri pentru zestre. Asadar, atunci cand am salvat fetele de masa, stergarele si batistele aproape degradate de la inevitabilul foc de tabara pentru care erau planuite, stiam ca vroiam sa imi mai aduc aminte de bunica asa cum era: harnica, iubitoare de frumos, minutioasa.
Din cele doua fete de masa, una s-a curatat impecabil dupa doua spalari la rece si doua capsule de Ariel Oxi Action. Nu am vrut sa incerc o a treia spalare pentru ca imi era frica sa nu degradez mai tare tesatura. Ariel a curatat unele pete galbene dar nu si acele 2 picaturi de ceara si cateva semne de rugina dintr-un colt. Dar ma bucur ca am reusit sa le readuc la gloria lor anterioara si ca pot oricand sa le pun pe masa intr-o zi de melancolie.
A doua fata de masa insa nu s-a comportat la fel de bine la spalare. Cu pete galbene mult mai vechi, alt model decat cel cu dungi si cu o extensie din bumbac rosu in locul dantelei albe, fata de masa a capatat o nuanta de roziu, in ciuda celor 2 fasii de Color Catcher puse in cuva masinii de spalat. Am ales sa pun pe pete, acolo unde tesatura era doar alba, putin suc de lamaie si sare. Alte variante ar mai fi curatarea cu otet, bicarbonat sau apa oxigenata dar lamaia mi s-a parut a fi mai sigura. Un truc batranesc recomanda scoaterea lor la ger sau soare, iar cum in luna februarie a fost o oscilatie intre cele doua, le-am scos si la soare si la ger dar fara niciun folos vizibil.
Mirosul fetelor de masa a fost si el foarte persistent dar capsulele de Ariel Oxi action au facut si treaba unui balsam, lasandu-le frumos parfumate. Cu siguranta dupa ce a scos unele pete galbene de pe zestrea bunicii, Ariel nu ar avea vreo problema in a spala si parfuma o cuva intreaga cu haine uzuale.
Voi cum scoateti acele pete galbene de vechime de pe haine sau stergare vechi care sunt incompatibile cu solutiile puternice de albire?
O zi incantatoare!
XOXO
Să știi că și eu mai experimentez regrete față de bunicii care nu mai sunt, totuși, bunicii mi-au lăsat ceva zestre (veselă + așternuturi + prosoape etc). Eu am ales să spăl lucrurile (+ scap de mirosuri) și să le folosesc, nu îmi place să pierd spațiu pentru a depozita lucruri pe care nu le voi folosi niciodată.
Anda, multumesc pentru mesaj. Ma bucur ca apreciezi lucrurile cu valoare sentimentala, la fel ca mine. Si eu am spalat lucrurile ca sa scap de mirosuri pentru ca erau destul de puternice..fiind nefolosite zeci de ani. Ma gandesc sa nu o privez pe cea mica de astfel de “comori”, iar spatiul de depozitare nu e o problema, tocmai de asta inca sunt in dubii daca sa le folosesc sau nu. Fiind deja vechi ma gandesc ca le deteriorez mai mult din cauza uzurii si spalatului. Probabil voi urma exemplul tau si voi pune o fata de masa la purtat si restul le voi pastra ca amintire 🙂
Ma bucur ca ai reusit sa cureti cat de cat acele lucruri cu valoare sentimentala. Sunt super tentante capsulele Ariel. Trebuie sa le incerc si eu 🙂