Ziua Pamantului tocmai ce a trecut, pe 22 aprilie! Desi planuiam acest articol inainte, din pacate un eveniment tragic m-a pus in incapacitatea de a mai scrie. Totusi, Ziua Pamantului trebuie celebrata nu prin festivitati ci prin trezirea la realitate!
Ziua Pamantului a fost sarbatorita pentru prima data in anul 1970, insa abia in 2009 ONU a declarat o zi speciala in care sa sarbatorim aceasta zi. 22 Aprilie al fiecarui an reprezinta expresia comuna a dorintei tuturor pentru a contribui la o societate stabila, un viitor mai verde, un aer mai curat. Astfel, milioane de oameni s-au alaturat miscarii si au incercat sa isi reduca amprenta de carbon apeland la mersul pe jos, cheltuind mai putin, cumparand vrac, recicland ambalaje sau apeland la cele din materiale reciclabile. Indiferent cum o faci, planeta iti multumeste. Si nu doar atat! Copiii tai se vor putea bucura de natura pe care tu ai luat-o de buna atatia ani!
Daca pana de curand poluarea cu gaz si fum era unul dintre semnele prosperitatii, iata ca odata cu trendul ascendent al natalitatii, trendul descendent al zonelor fertile ce pot produce hrana, grija pentru mediu a crescut. In plus, hiar si cele mai indepartate zone sunt poluate cu fibre din plastic, care, urmand lantul trofic, ajunge tot la noi in farfurie. Trebuie sa constientizam ca grija pentru mediu este grija pentru supravietuirea noastra, ca rasa, insa, in societatea bazata pe consum in care ne petrecem existenta, daca nu cumperi nu traiesti.
Unul dintre cei mai mari poluatori este industria modei. Aceasta contribuie anual la poluarea oceanelor cu 0.5 milioane de tone de fibre din plastic. Asadar, presiunea pe aceasta industrie pentru invovatie si sustenabilitate a crescut masiv. O parte din braduri au apelat insa la o strategie pe termen lung (foresight) care le este benefica din doua puncte de vedere: isi prezinta colectiile, ofera o cale sustenabila de a le produce si ghideaza cumparatorul catre varianta corecta de consum.
Multe programe ale marilor retailer au avut un succes rasunator. #rethinkfashion este unul din ele. Designerii de top au ales sa puna pe primul loc excelenta si pe locul doi lansarea de noi produse, contribuind efectiv la reducerea consumului de haine si, implicit la fast fashion. Acestia schimba gandirea pe care o avem despre haine. Desi unii dintre ei precum Zara, prefera sa produca haine multe la pret mic pentru a creste vanzarile, designerii de top produc putin si bun. Unui lucru pe care cheltui mult ii oferi o valoare anume si esti reticent in a te debarasa de el dupa cateva purtari. In schimb, daca platesti putin, perceptia ta este ca hainele sunt un lucru ieftin si vrei mereu ceva nou, tocmai pentru ca nu costa mult. Alti retaileri si branduri high end si-au asumat o politica de sustenabilitate iar acum a venit timpul sa o facem si noi prin schimbarea obiceiurilor de consum.
Decat sa cumparam, desi shoppingul ne este vandut ca o adevarata terapie, ca un semn al propriei prosperitati, mai bine reinventam ceea ce avem deja, le valorificam in alte combinatii, le purtam mai mult. Chiar daca ne place sa fim in pas cu moda, ganditi-va cate haine am aruncat in ultimii ani! Datele Programului Natiunilor Unite pentru Mediu dar si instrumentul principal de statistica al EU (Eurostat) arata ca purtam mai putin hainele decat o faceam acum 15 ani. Asadar am cumparat mai mult, am consumat mai mult si am purtat mai putin.
In 2016, deseurile provenite din industria modei, in principal haine, au ajuns la 800.000 de tone. Asadar, industria modei este a doua ca poluare, dupa industria petroliera. Lacuri secatuite, zone desertificate, nave care polueaza cat 50 de milioane de masini intr-un an, pesticide si insecticide pentru tratarea plantatiilor de bumbac si multe altele. Daca pentru un tricou se folosesc peste 800 de litri de apa, ganditi-va cat se consuma pentru o colectie!
Ce putem face noi pentru a sarbatori Ziua Pamantului in fiecare zi, nu doar odata pe an?
Simplu, poarta mai mult! Cumpara haine de calitate pentru a nu le arunca dupa cateva purtari pentru ca s-au deteriorat. Constientizeaza trendurile si cumpara haine care isi vor gasi mereu un loc in garderoba ta: trendurile cele mai intens promovate sunt si cele care dispar cel mai repede. Cumpara haine second hand daca iti plac hainele vintage. Tranforma hainele deja existente in noi piese. In acest sens sunt mii de tutoriale pe Youtube la care poti apela. Designul inteligent si creativ ar trebui sa ne permita sa avem mai putine piese in garderoba dar pe care sa le putem asocia si purta in fel si chip.
Sustenabilitatea va fi trendul “must have” al urmatorilor ani iar cel mai important motor de cautare in domeniul fashion, GLAMI, stie asta, la fel ca si celelalte branduri care si-au asumat politici de sustenabilitate. Sute de mii de produse de la mii de branduri sunt listate pe site nu pentru a sustine consumerismul ci pentru a sustine conceptul de fashion creativ, de a cumpara putin si mai bun, de a polua mai putin si de a purta o haina de calitate mai mult timp!
Cum va aduceti contributia la diminuarea poluarii din industria fashion? Credeti ca doar politicile adoptate de designeri sunt suficiente sau trebuie schimbate mentalitatea impreuna cu obiceiul cumparatorului? Cum ai sarbatorit tu Ziua Planetei Pamant? Citeste si despre industria frumusetii la bio sau natural!
O zi minunata!
XOXO