Cauti sah pentru copii si nu stii daca cea mai buna varianta e sa incepi acasa primele lectii sau sa inscrii copilul la un curs de sah? Ambele variante sunt bune si se completeaza reciproc. In plus, acasa isi poate exersa deschiderile si atacurile cu unul din membrii familiei.
Micuta mea a participat la cateva lectii de sah pentru copii organizate gratuit la scoala si a fost foarte incantata atat de joc cat si de metoda de predare a profesorului. Asadar, m-am gandit sa ii vin in intampinare cu un set de sah de la Djeco si o carte “croita” parca pentru ea din care va putea afla noi informatii si consolida pe cele deja existente. Iar atunci cand unul dintre noi este ocupat, micuta joaca singura sah pe o aplicatie foarte haioasa.
De cand cu renumitul serial “The Queen’s Gambit”, lumea pare mai interesata de acest joc. Nu o zic eu, ci o zic cautarile Google pe cuvinte cheie precum joc de sah, sah pentru copii, cum sa joci sah si multe altele. Se pare ca acest serial a crescut interesul pentru sah in randul populatiei in acelasi mod in care Simona Halep a reusit sa promoveze sportul alb in Romania, facandu-l sa fie printre primele alegeri ale parintilor atunci cand vine vorba de sport pentru copii.
Am gasit pe Libris un joc sah pentru copii scos pe piata de unul dintre favoritii nostri: Djeco. Nu este unul profesional, tabla fiind din carton, insa piesele sunt sculptate din lemn. Unul dintre motivele pentru care am ales setul de sah pentru copii de la Djeco si nu altele asemanatoare este faptul ca toate materialele din care este facut sunt biodegradabile si de foarte buna calitate: carton gros si elegant decorat pe margini, piese din lemn si experienta exemplelor trecute cu alte produse ale lor.
Ce e si mai interesant este faptul ca am completat jocul de sah cu cea mai interesanta si amuzanta carte de sah pentru copii, care transforma o multime de reguli despre directia fiecarei piese intr-un joc dragut de capturare intre doua armate. Cartea se numeste “Prima mea carte de sah” de Katie Daynes, din colectia Niculescu Kids. Grafica pieselor este una cu totul speciala in care regele este dotat cu monoclu, regina are poseta, pionii sunt soldatei, caii parca stau in doua picioare, nebunii sunt putin hai-hui iar turele sunt adevarate santinele.
Stilul in care este redat sahul pentru copii in aceast carte este unul foarte atragator. Cartea este plina de super-ponturi, de informatii utile la sectiunea “Stiai ca…?”, ilustreaza grafic miscarile pieselor si are cate un “capitol” dedicat fiecarei piese. Cartea ne arata ca pionii, carora nu le place sa fie numiti “minioni” dupa cum ar putea gresi omeneste orice copil incepator in sah, sunt prima linie de aparare si singurele care pot aduce inapoi o alta piesa importanta, iar singurele piese care pot “sari” peste alte piese sunt caii. O lupta acerba se da intre doua armate, cea alba si cea neagra pana cand regele este incoltit. Atunci putem spune ca e “sah mat!”.
Cartea are la sfarsit si sugestii de atacuri sau de deschideri impreuna cu puzzleuri pe care le poti rezolva de unul singur sau ajutat de un adult. Poti afla mai multe despre atacuri si poti descarca mai multe puzzleuri accesand internetul pe pagina www.usborne.com/quicklinks.
Voua cum vi se pare sahul? Ati opta pentru orele de sah pentru copii sau preferati sa puneti de acasa bazele sahului?
O zi minunata va doresc!
XOXO