“De ce nu slabesc?”. “De ce ma ingras chiar daca tin o dieta echilibrata si fac sport?”. Uneori e de-a dreptul frustrant sa joci dupa regulile nutritionistului sau ale antrenorului de fitness si sa nu obtii rezultatele dorite. Insa, daca problema nu e in ceea ce faci ci in ceea ce nu faci?
“De ce nu slabesc daca ma infometez?”. Deoarece corpul tau nu stie ca tu ai mancare dar nu vrei sa mananci! El crede ca nu mai sunt resurse pe care sa le consume si asadar isi regleaza celelalte functii pentru a consuma mai putin si pentru a-ti asigura supravietuirea. Dar de ce nu slabesc in ciuda faptului ca urmez o dieta echilibrata, fac sport si am grija de corpul meu? Uneori cresterile in greutate, scaderea excesiva sau lipsa scaderii greutatii in ciuda eforturilor personale poate fi datorata unor disfunctii endocrine sau afectiuni ginecologice.
Endocrinologia nu a avut mare sens cand eram pe bancile scolii. Mi se parea un sistem gandit sa faca o treaba mica si neimportanta. Odata cu inaintarea in varsta si, as crede eu si “iluminarea” mea in mai multe domenii, as zice ca este unul dintre cele mai importante sisteme, capabil sa faca diferenta intre sexe, capabil sa schimbe chimic un barbat intr-o femeie si viceversa. Hormonoterapia este piatra de baza in toate operatiile transgender dar si tratament eficient cu foarte multe aplicabilitati in domeniul medicinei.
Sistemul endocrin are rolul de crestere si dezvoltare a organismului, reglarea metabolismului si aportului nutritiv, diferentierea sexuala si reproducerea. El este prezent in corp prin glande localizate in creier, la baza gatului, deasupra rinichilor, in pancreas, ovare si testicule. Statistica spune ca 1 din 5 locuitori ai planetei sufera de o afectiune endocrina, asadar, sansele ca si tu sa fii unul dintre ei sunt foarte mari. Totodata, principalul factor de risc care conduce la aparitia afectiunilor endocrine este genul. Femeile, in special cele aflate la varste mature sunt mai expuse riscului de a dezvolta afectiunea decat barbatii (1 din 8 femei cu varsta cuprinsa intre 35 si 65 ani; dupa 65 de ani, incidenta creste la 1 din 5 femei);
Pentru femeile care isi doresc un copil, glanda tiroida este foarte importanta pentru ca poate produce infertilitate. Atat in hipotiroidism, cand glanda secreta mai putini hormoni decat trebuie, cat si in hipertiroidism, sansele de a obtine o sarcina fara a efectua un tratament hormonal sunt minine.
Hipotiroidismul si hipertiroidismul pot duce la pierderi foarte mari in greutate, la fluctuatii de greutate sau la cresterea peste masura in greutate. Insa, nu este singura cauza. Un control amanuntit si un set de analize la o clinica endocrinologie iti poate oferi raspunsul la intrebarea “De ce nu slabesc?”.
Insa, disfunctiile glandei endocrine nu sunt singurele cauze ale problemelor de greutate. Anumite afectiuni ginecologice pot sta la baza luarii in greutate la femei. Excluzand sarcina, care nu poate fi considerata o afectiune ci mai degraba o bucurie, fibromul si ovarele polichistice sunt doua dintre cele mai des intalnite afectiuni la femeile care se lupta cu kilogramele in plus acumulate din cauze necunoscute. O clinica ginecologie iti poate da raspunsurile cautate daca ai eliminat deja potentialele afectiuni produse de glanda endocrina.
Cresterea inexplicabila in greutate nu este doar frustranta, atunci cand urmezi un stil de viata sanatos, dar este si un semnal de alarma daca inca nu o faci. Corpurile noastre nu intineresc! Ele poarta dupa sine toate “cicatricile” si daunele pe care i le-am adus in anii in care ne-am neglijat voit. Asa ca, fa-ti un bine! Ai grija de tine, de corpul tau! E singurul pe care il ai in aceasta viata!
O zi minunata!
XOXO