Vrei jocuri educative pentru a-l invata pe copil, intr-un mod distractiv, structura anului calendaristic? Cele mai importante evenimente de peste an, zilele de nastere, vremea de afara, ziua din saptamana, data si anul, sunt doar cateva dintre cartonasele pe care le poti alege pentru a diferentia si marca fiecare zi din viata copilului.
Multe jocuri educative se folosesc de cartonase pentru a veni in ajutorul copiilor dar si al parintilor. Cartonasele sunt mici precum cele ale cartilor de joc, numai bune de tinut cu manutele lor si de asezat pe tabla cartonata sau pe calendarul extins pe toate cele 12 luni. “Calendarul altfel” este unul dintre acele jocuri educative care ofera o viziune macro asupra intregului an dar care se focuseaza si pe importanta fiecarei zile in parte. Copilul va cunoaste mai bine structura anului si va astepta cu nerabdare urmatoarele evenimente festive! Hai sa vezi despre ce este vorba!
Noi avem acasa, pe usa frigiderului unde stau agatate si desenele, o harta rutiera mica a Romaniei, pe care o schimbam lunar. Evidentiate pe harta se afla principalele orase unde se organizeaza concursuri de tenis in luna urmatoare dar si datele la care acestea se desfasoara. Despre importanta cunoasterii formelor de relief, a atractiilor turistice si a organizarii administrativ teritoriale a Romaniei va voi vorbi intr-un articol urmator ce are la baza tot un joc marca Titia pe nume “Construieste Romania“. De data aceasta voi aborda importanta evenimentelor ce urmeaza sa se intample si cum ajuta asta la pregatirea copilului.
Stim cu totii ca majoritatii copiilor nu le plac surprizele, uneori fie ele si fericite. Ca de exemplu nu te poti duce la el sa ii spui direct “Hai sa facem acum teme”. Cu ei trebuie lucrat din aproape in aproape, trebuie sa le dai sansa ca ei sa se pregateasca si sa astepte. In momentul in care te duci la un copil si ii spui, in timp ce el se joaca cu Lego sau se uita la desenele sau preferat, ca in acel moment trebuie sa faca teme sau sa vina la masa, de regula ies scantei, crize si indispozitie pentru fiecare. Cel mai bine il atentionezi cu 10 minute inainte, apoi cu 5 minute si abia apoi il chemi sa faca ce are de facut. Copiilor le place sa se simta in control, le place sa stie ce ii asteapta si nu le place neprevazutul.
Asadar, cu aceasta filosofie in minte facem planificari lunare dupa harta agatata de frigider. Ea alege localitatea si apoi decidem asupra datelor. Chiar si asa, nu prea are notiunea timpului, pentru ea sunt doar niste cifre, inca nu constientizeaza pe deplin cat timp este pana atunci si cat timp are ea nevoie sa se pregateasca dar retine datele de nastere ale colegilor de la scoala pentru ca sunt grupati pe anotimpuri. Memoria vizuala a copiilor este foarte dezvoltata, tocmai de asta, cele mai bune jocuri educative se folosesc de acest lucru pentru a ajuta copiii sa inteleaga notiuni abstracte cum ar fi cea a timpului, sau notiuni repetitive cum sunt: succesiunea anotimpurilor, a zilelor de nastere, a inceputului si sfarsitului scolii.
Unul dintre acele jocuri educative foarte bine concepute pentru intelegerea si plasarea in timp a diferitelor evenimente este “Calendarul altfel”, joc unic produs in Romania de o echipa din Romania si testat de minunatii copii din Romania.
Jocul propune doua feluri de a invata calendarul:
- Sub forma unui calendar zilnic. Copiii pot schimba data, ziua, luna, anul, daca e zi de vacanta sau de scoala, vremea, pot marca urmatoarea zi de nastere pe care o asteapta sau orice alt eveniment important pentru ei. In acest sens, avem la dispozitie: 1 cutie ce se formeaza precum un calendar de birou, 94 de cartonase ( 7 zile din saptamana, 31 zile din luna, 12 luni, 5 ani, 5 cu vremea, 3 cu zile de scoala, vacanta sau weekend, 7-aniversari personalizabile, 24 evenimente din timpul anului). Asemenea unui calendar de birou in care ne notam diverse evenimente viitoare, calendarul pentru copii are scopul de a pregati copiii pentru evenimentele ce urmeaza, din aproape in aproape. Noi am marcat zilele de concurs cu o medalie, asa micuta stie ca in acea saptamana urmeaza si un concurs de tenis.
- Sub forma de plansa mare, asemenea unui poster, cu lunile anului si 24 de spatii pregatite pentru a primi cartonasele corespunzatoare. Aceasta forma ajuta copiii sa aiba o perspectiva macro asupra intregului an calendaristic, sa invete succesiunea evenimentelor de la inceputul anului si pana la sfarsitul lui. Asadar, in Ianuarie e plugusorul si Ziua Tatalui, in Februarie e ziua ei, in Martie e inceputul primaverii, Martisorul, Ziua Mamei si ziua mea si tot asa pana se termina anul.
Cele doua forme de joc se completeaza intr-o simbioza perfecta venind una in sprijinul celeilalte. Una propune perspectiva micro, a zilei de azi, a saptamanii in curs, a termenului scurt iar cealalta ajuta la fixarea datelor la nivel macro, anual.
De cate ori nu v-au intrebat copiii: “Cat mai este pana la ziua mea?”, “Cat mai este pana la vacanta?” sau “Asta e mult sau putin? Cat inseamna in zile?”. Iata ca acum puteti ajuta copilul sa inteleaga relativitatea timpului, cat de repede poate trece o zi desi este asteptata cu multe luni inainte, cat de repede se succed zilele, lunile, cat de repede se schimba vremea si cat de multe evenimente importante avem in fiecare luna!
Iar daca sunteti in pana de idei pentru 1 Iunie, va invit sa consultati cateva dintre jocurile care noua ne-au placut in mod deosebit in ultima perioada la rubrica “Lumea Copilariei“.
O zi minunata tuturor!
XOXO