Carti despre sarcina poti gasi in orice librarie fizica sau online insa, abia cand incepi sa o citesti iti dai seama daca este sau nu o “chimie” intre voi. Pentru a nu ajunge sa faci din lectura o corvoada si nici sa regreti ca ai citit o carte care nu ti-a placut, voi face, luna de luna in urmatoarea perioada, cate o scurta descriere a fiecarei carti citite ce contine informatii despre sarcina sau parenting.
Informatiile gasite pe internet sunt trunchiate si nu neaparat atotcuprinzatoare atunci cand vin vorba de o perioada atat de importanta din viata ta, cum e sarcina. Unele carti despre sarcina au o abordare mai tehnica, stiintifica sau pur si simplu apartin altor culturi care parca nu se prea potrivesc cu cea nationala. Unele situatii descrise sau unele obiceiuri parca nu prea isi au rostul si ti se par usor deplasate, insa asta poate fi din cauza faptului ca marea majoritate a cartilor de parenting sau de sarcina sunt scrise de specialisti straini. Ce ai tu nevoie in perioada asta doar tu stii si urmeaza sa descoperi. Ai nevoie de o carte linistitoare, de una foarte detaliata, de una medicala sau de una inspirata de femei cu experienta in cresterea copiilor? Raspunsul poate fi toate cele de mai sus, sau poate te regasesti mai bine printre niste randuri scrise de cineva care chiar are experienta zilnica in cresterea copiilor.
Prima carte pe care am pus-o in cos a fost “Jurnal de gravida” de Carmen Bruma de la Editura Badea & Professional Consulting. Am vazut-o acum ceva timp, inainte sa fiu gravida, intr-o cutie la un targ de binefacere si am rasfoit-o putin. Cartea propune sa te insoteasca in cele 9 luni cu sugestii de meniu sanatos si echilibrat astfel incat tu sa iti pastrezi greutatea corporala iar copilul sa isi primeasca toti nutrientii necesari dezvoltarii armonioase. In concept, cartea e bine structurata, iar intr-o lume ideala in care greturile si aversiunile culinare nu afecteaza majoritatea gravidelor, ar fi cartea perfecta. Acum hai sa revenim la realitate!
Sunt deja in 3 luni si am aceeasi greutate initiala ca inainte de a ramane gravida, ba dimpotriva cred ca pe alocuri am oscilat cu vreo 0.5 kg. Nu am putut sa beau cafea aproape 2 luni, asta dupa mai bine de 20 de ani in care am inclus-o in rutina mea, mi-a fost rau zilnic intre orele 09-11 si ocazional si in afara orarului obisnuit, am avut hipotensiune, imi provoca greata orice era cu carne iar mancarurile preferate de pana atunci mi se pareau ca au gust de nisip si miros de plomba dentara. Am putut in schimb sa ma alimentez din plin cu fructe proaspete, legume proaspete, guacamole, hummus si cateva lactate usoare. Abia daca supravietuiam cu astea, ca sa nu mai vorbim de ingrasare! Nici poftele nocturne nu m-au ajutat sa iau kilograme in plus si nici cea mai delicioasa pizza pe care mi-o puteam imagina. In schimb, am dat gata vreo 8 borcane de castraveti murati! Asadar, nu am respectat nimic din cartea asta dar la acel moment mi s-a parut tentanta.
Un lucru insa am observat: aparitia ceaiului negru in rutina de dimineata, chiar daca unii specialisti nu il recomanda din cauza cantitatii mari de teina, impreuna cu consumul de ficat care la fel, este contraindicat pe alte canale de informare. Important e sa mancati ceea ce va place, in cantitati moderate. De preferat insa ar fi sa poftim numai lucruri sanatoase dar nu e mereu cum ne dorim. Stiu asta din momentul in care stateam cu mana bagata in punga de chipsuri si mi se pareau cele mai bune pe care le-am mancat!
Cartea lui Carmen Bruma contine insa si sugestii bune, poate fi o buna sursa de inspiratie daca nu mai stiti ce sa gatiti pentru voi sau pentru familie. Totusi, are cam multe elemente, care nu sunt mereu la dispozitie, contine o oarecare diversitate dar cel mai important e ceea ce poti tu manca din toate cele descrise in carte!
Cartea mea preferata este insa una foarte joviala, scrisa intr-un stil prietenesc, usor de citit, inspirata din fapte si intamplari reale, ce cuprinde experienta unei femei care a crescut 4 copii. Cu putin umor si autoironie poti depasi aproape orice situatie! “Cel mai simpatic ghid de sarcina” de Vicki Iovine, de la Editura Humanitas sectiunea de parenting este exact ceea ce trebuie sa fie: experienta cumulata a mai multor persoane din viata reala, pareri proprii, situatii personale, ca un grup de suport intre mamici. Cartea nu se doreste a fi una rigida, greu de citit, ba dimpotriva, e ca si cum ai avea o discutie nesfarsita cu prietena ta si cu celelalte prietene ale ei in care vorbiti “de-a dreptul si fara ocolisuri” despre toate aspectele si miturile legate de sarcina si parenting.
Mi-a placut foarte mult afirmatia ca “9 luni te ingrasi si 9 luni slabesti”, referitor la mitul conform caruia trebuie sa reintri in cel mai scurt timp inapoi in forma, ca trebuie sa te apuci de sport, dieta si sa iti sochezi corpul care tocmai ce a adapostit 9 luni de zile o fiinta umana. Am inteles ca nu poti grabi natura indiferent ce ai face si ca nu conteaza ce mijloace abordezi pentru a reintra in forma, ca tot 9 luni va dura.
La fiecare pas, afirmatiile tin sa ne reaminteasca faptul ca ele nu sunt pareri medicale sau autorizate ci sunt doar pareri personale in urma experientelor proprii. Cartea nu isi doreste sa tina locul unei pareri medicale specializate ci doar sa aduca un confort mamicilor, aducand exemple din viata reala despre toate aspectele sarcinii si cresterii unui copil mic. Este una dintre cartile mele preferate, e undeva sus de tot in categoria cartilor despre sarcina si v-o recomand cu mare drag si cu inima deschisa ca va fi pe placul vostru. O gasiti pe Libris si costa insuficient de mult la cata alinare si liniste aduce sufletelor noastre de gravide afectate de hormoni mult prea sensibili.
“A doua sarcina. Ghidul gravidei” de Penny Preston este o carte scrisa de un medic. Iar asta “se citeste”. Informatiile oferite sunt relevante, actuale, ofera informatii noi pe care la prima sarcina inca nu le stiam sau nu erau inca descoperite, practici si tehnologii de ultima generatie (care probabil la noi vor aparea peste un deceniu) si isi doreste sa acopere o lacuna pe piata de carti despre sarcina. Cum majoritarea cartilor sunt dedicate primei sarcini, cea care vorbeste de o a doua sarcina schimba un pic optica prin care vedeai totul roz odata ce bebelusul va veni pe lume.
Rivalitatea intre frati, crearea de legaturi afective cu noul nascut si ceilalti membri sau ingrijirea copilului mai mare in timp ce ai grija si de un bebelus sunt situatii ce vor aparea cu siguranta la a doua sarcina. In plus, informatiile medicale suplimentare cum ar fi nasterea vaginala dupa cezariana, noi riscuri la care te supui cu a doua sarcina si cele mai noi proceduri prenatale, toate isi gasesc locul foarte detaliat in aceasta carte.
Am ales aceasta carte din curiozitate, stiind ca nicio sarcina nu seamana cu alta si eram pregatita sa aflu cu ce situatii noi ma voi confrunta odata ce bebelusul ajunge sanatos in sanul familiei insa am dat de o carte foarte bine informata, cu opinii medicale pertinente si autorizate. Cartea este un ghid complet ce poate fi folosit inca din prima sarcina, doar cateva capitole fiind dedicate exclusiv celei de-a doua sarcini. In plus, te va face sa te intrebi, cum ai putea iubi la fel de mult un alt copil, asa cum l-ai iubit pe primul. Te va face sa te intrebi cat de diferita va fi legatura voastra, iubirea, interactiunea si cat de bine va intelege primul copil ca iubirea nu se imparte ci se inmulteste atunci cand vine un nou membru al familiei?
Acestea au fost cele 3 carti pentru sarcina de luna asta, sper sa intrati si luna viitoare pe blog pentru o alta serie de carti.
O zi minunata si numai bine!
XOXO