Cu Clara suntem sase, de Peter Hartling

Cu Clara suntem sase“Cu Clara suntem sase” iar noi, cu Sebi, vom fi 4. Diferenta e de 2 la numar dar sigur recuperam la nazbatii. Cum se schimba dinamica familiei atunci cand apare un nou membru si cat e de greu sa fii o familie?

“Cu Clara suntem sase” mi-a atrasa atentia pentru ca in curand si noi, vom fi 4. Titlul este foarte sugestiv in ceea ce priveste subiectul si am sperat sa completez serile de lectura cu o povestire cu “talc” din care cea mica ar putea vedea cum se schimba dinamica unei familii atunci cand in peisaj apare un nou membru care are parte (aparent) de toata dragostea si atentia cunoscutilor, inclusiv a parintilor. Totodata, invata ca in viata lucrurile nu sunt mereu roz, insa indiferent de situatie, o familie trebuie sa fie unita si sa aiba grija de membrii ei.

“Cu Clara suntem sase” este o carte a unui renumit si medaliat autor german Peter Hartling, pentru care a primit numeroase premii, printre care si Premiul Cartii Germane. Cartea a aparut in 2021 la Editura Meteor Press si contine un numar de 208 pagini, fiind destinata publicului tanar, anume copiilor din clasele primare.

Abia dupa ce am terminat de citit cartea, am constatat ca intreaga poveste a fost inspirata din experianta autorului. Acest lucru m-a facut sa empatizez cu povestea micutei Clara si mai ales a mamei sale.

Pe scurt, familia are 3 copii, 2 baieti si o fetita, cel mai mare e in clasa a 6-a, fetita cu un an mai mica iar cel de-al treilea copil are exact 7 ani, ca si fetita mea. In timp ce fiecare are camera lui, atunci cand se anunta venirea pe lume a unui nou copil, cei doi baieti vor trebui sa imparta camera, lucru neplacut pentru ei, care aveau necesitati diferite. Unul era un izvor de energie, in timp ce celalalt avea nevoie de liniste pentru studiu. Dorind sa se relaxeze putin, parintii isi iau cateva zile de concediu, timp in care copiii sunt lasati in grija matusilor. Aceasta scurta convietuire duce la zeci de intamplari haioase, ceea ce ii face pe copii sa le duca dorul mai putin parintilor.

La intoarcere, mama afla ca are toxoplasmoza, un parazit provenit din contactul cu pisicile, care nu e deloc daunator pentru ea dar poate crea probleme de dezvoltare copilului. In timp ce mama traieste drama bolii, a neputintei de a-si exersa meseria, fiind zilnic in casa doar cu copiii, fara tatal ziarist care calatorea foarte des, cel din urma este readus cu picioarele pe pamant de unul dintre copii care ii spune de boala mamei, reamintindu-i de adevaratele prioritati.Cu Clara suntem sase

Povestea continua sa fie emotionanta atunci cand Clara se naste si are nevoie de ingrijiri medicale in spital, acestea continuand si acasa sub supravegherea inclusiv a copiilor. Dupa cativa ani, cartea ne-o prezinta pe Clara, vesela si sanatoasa dar cu un ochisor ramas afectat in proportie foarte mare, tot atunci dezvaluind faptul ca povestea este inspirata din trairile personale ale autorului.

Desi publicul tinta este unul cu mult mai mic, eu m-am regasit in aceasta carte in drama mamei si trairile mixte asupra unei sarcini su probleme, in trairile usor depresive, in lipsa partenerului pe perioada indelungata dar si in iubirea si grija fraterna fata de un bebe inca nenascut dar care este iubit si giugiulit de la prima bataie a inimii.

Desi pentru un copil de 7 ani ar fi cam greu de citit din cauza numelor si a unelor denumiri, cred ca e mai adecvata unor copii care au cunostinte minime de engleza si/sau germana, in jurul varstei de 9-10 ani, astfel incat sa inteleaga profunzimea povestii si importanta iubirii in familie.

O zinunata dragii mei si multa iubire in familie!

XOXO

Leave a Reply