Cum sa imbratisezi un arici, de Brad Wilcox si Jerrick Robbins

Cum sa imbratisezi un ariciDaca inca nu stii cum sa imbratisezi un arici, iti spun autorii. Chiar daca e ghem, il ridici de sub burtica unde are perisori moi, il lasi sa te adulmece si sa te cunoasca, sa se relaxeze si abia apoi vei vedea ca si aricii pot deveni animale de companie foarte indragite! Dar aici e vorba de adolescenti!

Ce-i drept, daca stii cum sa imbratisezi un arici, cam aceeasi pasi trebuie sa ii urmezi si in cazul adolescentilor. Chiar daca, uitandu-ma in certificatul de nastere, fiica-mea ar mai avea de parcurs drum lung pana la pubertate, eu simt ca traiesc deja de cativa ani cu un mic arici. Intre copiii mici si adolescenti nu e nicio diferenta: ambii iti transmit semnale ca ceva le lipseste, dar unii nu pot iar ceilalti nu vor sa o zica cu voce tare. Astfel, tine de tine, de parintele bun la rebusuri si cuvinte incrucisate sa rastalmacesti ceea ce adolescentul incearca sa iti transmita. Sa nu il intrebi, ca se ghemuieste mai tare, ci doar sa ii oferi, sperand ca oferta ta ii indeplineste nevoile nespuse. Greu nu?

Cand credeai ca va deveni mai usor, ca relatia ta va evolua pe un dialog sincer exprimat, iata ca atunci cand au abilitatea de a vorbi si de a se exprima cat mai fidel fata de simtirile lor,  majoritaea adolescentilor nu o fac. Iar pentru ca tu nu stii sa ii “descifrezi”, se fac ghemotoc de tepi sa te tina la distanta, sa ridice ziduri mai mari decat cel al Berlinului, intre tine si ei. Dar, un lucru este cert, nici macar zidul Berlinului nu a fost vesnic si impenetrabil, asa ca, nici relatia ta cu copilul nu este.Cum sa imbratisezi un arici

Cartea “Cum sa imbratisezi un arici” de Brad Wilcox si Jerrick Robbins de la Meteor Press, ofera 12 tehnici de relationare cu copilul adolescent, izvorate din insusi experientele celor doi autori. Ofera pasi simpli, usor de aplicat cu rezultate care ar trebui sa dea roade in scurt timp. Insa, in relatia cu adolescentul nimic nu e sigur, asa ca si un esec poate fi o sursa de invatare. Tot ceea ce conteaza este pana la urma pretiosul timp petrecut impreuna. Conteaza sa vrei sa fii acolo fizic si sufleteste alaturi de copilul adolescent care trece prin atat de multe schimbari fizice si sociale, care constata pentru prima data cat de rea poate fi lumea cea mare dar si cat de frumoasa daca stii sa te bucuri de viata intr-un mod sanatos si sigur.

Cele 12 tehnici functioneaza si la copiii mai mici care tind sa planga si sa urle atunci cand nu le iese ceva, ceea ce e si cazul micutei mele. Fiind o fetita care isi doreste perfectiunea, se frustreaza rau atunci cand nu ii iese ceva sau nu intelege, iar pana sa apuc eu sa ii explic si sa aplanez starea ei, ma trezesc deja cu caiete aruncate si cu abandon.

O zi minunata dragii mei, fara tepi, doar cu perisori moi numai buni de imbratisat!

XOXO

Leave a Reply