Jurnal de sarcina – 9 luni in care se formeaza un bebe dar si o mama

jurnal de sarcinaUn jurnal de sarcina e bine primit, mai ales la cate ganduri au gravidele! Chiar daca nu ai timp sa scrii in el inca de la inceput, poti recupera pe drum!

Daca nu ai inca un jurnal de sarcina, sa stii ca nici eu nu am avut la prima sarcina. Adica, am avut unul mic, primit cadou in zilele de dupa nastere impreuna cu alte cateva produse, dar, sa fim seriosi, cine isi mai aduce aminte chiar fiecare detaliu de la inceputul sarcinii ca sa il poata asterne pe hartie? La a doua sarcina vreau sa ma bucur mai mult pentru ca deja misterul nasterii s-a ridicat si majoritatea cunostintelor generale despre implicatiile medicale si puericultura le am. Insa, chiar si asa, asta nu inseamna ca a doua sarcina este in vreun fel scutita de ganduri, griji si nopti nedormite in care te intrebi daca vei face fata sa cresti 2 copii cu nevoi si doleante diferite!

Am inceput sa completez in acest jurnal de sarcina, intitulat pe site-ul LibrisJurnal de mamica. 9 luni de neuitat“, dupa 20 de saptamani. La jumatatea sarcinii inca aveam proaspete amintirile de la inceput si aveam si destule cunostinte din cartile deja citite ca sa nu scriu in necunostinta de cauza.

Cartea m-a surprins in mod placut! Nu doar ca ofera informatii relevante medicale in timp ce iti lasa imaginatia sa zburde pe campul fanteziei dar este si foarte dragut ilustrata. Uneori, se mai cere sa desenezi, spatiu in care o las pe Bianca sa se desfasoare pentru ca abia asteapta sa il cunoasca pe Sebi si sa ii faca primul TikTok in prima zi de viata (spusele ei!). Desi e inca nenascut, el face parte din familie, e inca tacut dar nicidecum in stare latenta! E vioi, se trezeste de fiecare data la auzul vocii surorii lui iar micuta nu se satura sa imi mangaie si pupe burta ca si cum ar fi chiar el si nu burta in sine! Peste ani, cartea va deveni foarte valoroasa, mai ales ca o vom reciti cand micutul Sebi va fi la varsta in care va intelege unele dintre misterele vietii.

A doua carte de pe noptiera este o carte psihologica, insa transcrisa in asa fel incat sa o poata intelege orice muritor. E scrisa de un barbat, medic psiholog cu zeci de ani de experienta in domeniu, in urma sutelor de cazuri in care a lucrat indeaproape cu mamici in devenire, sau proaspete mamici, inclusiv sotia lui care este co-autoare a cartii.jurnal de sarcina

Nasterea unei mame” de Daniel N. Stern si Nadia Bruschweiler-Stern este o carte despre cum te schimba pentru totdeauna experienta maternitatii. Nu ca noi, mamele, nu am sti-o deja insa, in carte se explica multe lucruri pe care poate, noi deja le-am trait insa nu am stiut de ce se intampla si nici cum sa ni le explicam. Pe parcursul cartii se analizeaza ce anume declanseaza atitudinea specifica maternitatii, cum este posibil ca experienta sa fie unica si proprie fiecarei femei in parte dar totusi sa fie comuna tuturor mamelor.

Cu exemple concrete, notiuni simple si fara blocuri intregi de text indescifrabil ce trebuie citite, pot spune ca aceasta carte este usoara de citit chiar si pentru gravide. Zic asta pentru ca, dupa cum stiti, mai avem lacune sau pierderi de memorie in perioada asta si chiar este constatat medical ca dupa jumatatea sarcinii capacitatile cognitive ale gravidelor au de suferit. Asa ca, daca vreodata a fost o vreme potrivita sa o faci pe-a uituca sau confuza, sarcina poate fi o buna scuza 🙂 !

Pana data viitoare, va invit sa imi spuneti in comentarii, cand s-a declansat cu adevarat sentimentul matern in cazul vostru? Te invit sa citesti si articolul “A doua sarcina, nimic nou dar complet diferit!”

O zi minunata!

XOXO

Leave a Reply