Prajitura turnata cu mere este un desert de sezon, mai ales ca merele sunt foarte dulci si aromate in aceasta perioada. De la mere rosii la cele galbene sau verzi, pot spune ca, orasul meu, situat pe 7 coline si inconjurat de livezi, ofera materie prima de buna calitate, din plin.
Prajitura turnata cu mere rase este foarte simpla, dar, cumva eu am reusit sa o fac inestetica. Cand va ziceam ca nu sunt o mare bucatareasa ci gatesc doar pentru subzistenta, probabil ca nu m-ati crezut. Insa iata dovada ca pana si o simpla prajitura turnata cu mere m-a pus in dificultate la aspect, nu si la gust insa.
Pentru blatul de prajitura turnata cu mere am folosit urmatoarele:
- 450 g faina tip 000
- 1 plic praf de copt
- 300ml apa minerala
- 150ml ulei
- 75 g Steviorem Eritritol+xylitol
- un praf de sare
- coaja rasa de la lamai bio (eu le am rase si puse in borcan de la mama)
Pentru umplutura de prajitura turnata cu mere am folosit urmatoarele:
- 1.5 kg de mere
- 40g Steviorem Cocos (va da un iz usor de caramel merelor)
- scortisoara dupa gust
- optional- daca merele sunt prea zemoase, folositi putin ulei sa le caliti inainte de a le adauga in prajitura
- zahar vanilat pentru pudrat inainte de servire (la acest zahar nu am folosit nicio alta alternativa)
Mod de preparare:
- Merele se curata si se dau pe razatoare (am avut mere bio si le-am pastrat coaja care nu era groasa)
- Amestecati merele cu indulcitorul si scortisoara
- Pentru aluat se amesteca pur si simplu toate ingredientele intr-un bol si se amesteca. Se va obtine un aluat moale si elastic
- turnati intr-o tava cu hartie de copt jumatate din aluatul obtinut. Pentru a facilita aceasta operatiune, luati cu lingura si faceti gramajoare mici pe care ulterior, cu ajutorul unui dos de lingura umezit in apa le veti uni pentru a forma blatul
- Adaugati merele pe intreaga suprafata a blatului si apoi turnati si restul de compozitie in acelasi mod ca si prima data
- Prajitura este gata dupa 40-45 min, pana cand se rumeneste usor deasupra la o temperatura de 180 de grade.
- Se scoate tava si se lasa prajitura sa se raceasca. Se presara zahar vanilat inainte de servire.
Nota: se pot folosi si mere rase la borcan, ar fi necesare cam 2 borcane de 400g. Eu am folosit merele cu tot cu coaja pentru un aport suplimentare de vitamine, mai ales ca erau din surse eco, nestropite.
Prajitura turnata cu mere o facea des mama atunci cand eram mica. Cumva, eu nu am mostenit placerea de a sta prea mult timp in bucatarie, probabil ca daca o faceam, acest blog devenea unul culinar 🙂
În perioada 1 – 30 noiembrie puteți achiziționa orice produs din gama Edulcorem si Steviorem cu o rediucere de 10%, de pe www.laboratoareleremedia.ro, folosind codul EDULCOREM10
Voi ce reteta aveti pentru prajitua turnata cu mere, sau ce alta reteta imi puteti sugera sa incerc pentru a consuma merele pe care le avem din abundenta in acest sezon?
O zi dulce va doresc!
XOXO