Alimentatia in sarcina este foarte importanta atat pentru sanatatea mamei cat si pentru dezvoltarea armonioasa a fatului. Inca din stadiul de organogeneza, in primele saptamani si, pana la final cand fatul simte gustul mancarii in lichidul amniotic, alimentatia unei proaspete mamici este imperativa pentru o stare de bine generala.
Alimentatia in sarcina va fi greu de mentinut pe fagasul de dinainte, aleasa rational sau planuita, deoarece atat poftele cat si greturile matinale te pot conduce pe alte cai indiferent de ce principii alimentare ai avut sau vrei sa ai din momentul in care afli ca esti gravida. Nu-i nimic insa, marea majoritatea a femeilor sunt afectate de astfel de manifestari ale instalarii sarcinii, asa ca ai la dispozitie o multime de trucuri pe site-urile de profil sau pe grupurile de mamici cu sfaturi care pot sau nu sa functioneze si la tine. In cel mai bun caz, starea pe care o resimti acum este doar temporara, perfect normala si semn al unei sarcini in evolutie.
Chiar daca uneori ne vine greu sa mancam sanatos, cel putin in sarcina, organismul preia partial controlul si ne creeaza pofta de alimentele care de regula ne lipsesc sau ne sunt utile intr-o anumita perioada a sarcinii. Asadar, daca ai manca avocado la orice masa nu este doar o pofta normala dar si felul organismului de a-ti spune ca duci lipsa de acid folic, ce se regaseste din plin in avocado. Eu, spre exemplu, am avut cure de 1-2 saptamani in primul trimestru, in care puteam manca doar guacamole, ardei copti, salata verde cu legume sau branza feta si nu am mancat absolut deloc produse din carne. Totodata, cafeaua, care imi e cea mai buna muza si prietena de 20 de ani, imi devenise ceva absolut dezgustator, pana cand micuta gamalie a decis ca imi permite sa o beau. Asta s-a intamplat dupa 3 luni…
Poftele unei gravide nu sunt neaparat ceva ce poti controla si nici nu pot fi considerate mofturi ci doar un limbaj al organismului prin care iti cere ceva ce ii lipseste. Totusi, daca poftesti sa mananci varul de pe pereti sau lipici ar fi bine sa dai fuga pana la un medic pentru ca nu este un comportament normal.
Dupa cum bine stie orice graviduta sau proaspata mamica, laboratorul naturii ne ofera ce cele mai multe ori nu doar mancare dar si leacuri. Mancarea ne poate fi atat dusman cat si balsam pentru suflet, ne poate fi prieten sau cel dintai medicament. Iar cu cat este mai naturala, cu atat valorile nutritionale sunt mai bogate, este mai usor procesata iar substantele nutritive ajung in organism fara impedimente. Cu cat un aliment este mai procesat cu atat acei nutrienti sunt mai putini, ducand la o prevalenta a gustului asupra beneficiilor.
Am acordat o atentie sporita alimentatiei din timpul sarcinii, nu doar pentru a tine sub control kilogramele dar si pentru a evita sa iau alte suplimente inafara de vitaminele prenatale recomandate de medic. A se intelege ca nu m-am oprit aici ci am limitat si substantele pe care le aplicam pe corp si care erau absorbite prin piele. Asadar am renuntat la multe produse cosmetice si am pastrat doar acidul hialuronic si uleiurile de corp antivergeturi.
Pentru ca tot ce e natural e mult mai sanatos si mai gustos, am descoperit pe Laboratorul Naturii o gama de produse alimentare denumita Cassareccio. Asadar, de la uleiul de masline autentic pana la gemuri, dulceturi, sosuri de paste si pate de legume, nu exista produs care sa nu fie pe atat de sanatos pe cat l-ai face acasa, in stil traditional din culturi ecologice. Cassareccio e ca si cum ai avea un raft intreg cu produse asa cum se faceau odata de orice “paisano” italian ce respecta gastronomia si natura prin mancaruri simple dar extrem de apetisante.
Sunt mare fan al gastronomiei italiene, al stilului de a servi masa alaturi de familia extinsa la un pahar de vin rosu sec si apoi de a te racori cu un gelato cu fistic. E ca si cum ai urma un ritual al bunastarii trupului si a mintii. Cassareccio aduce melancolia vremurilor bune, inainte de nebunia cauzata de pandemie cand lumea se aduna la masa. Familie, prieteni, straini, toti adusi la un loc de o masa buna cu ingrediente de calitate ce dau savoare pana si celor mai umile paste. Pana si un sos simplu precum “aglio, olio si pepperoncino” are un gust mai bun pe o portie de paste daca uleiul e destul de amar, daca ardeiul iute e destul de iute si daca folosesti destul parmezan incat mirosul de usturoi sa nu stea in calea socializarii.
Alimentatia in sarcina ar trebui sa fie ca un balsam pentru corp, sa fie precum un ritual pe care il astepti in fiecare zi, nu ceva fortat. Alimentatia in sarcina ar trebui sa fie ceva ce vine natural precum ingredientele folosite de Cassareccio, sa fie gustoasa precum o masa in familie si apetisanta precum desertul cu care te rasfeti la sfarsitul cinei de seara. Alimentatia in sarcina nu trebuie sa fie complicata dar trebuie sa contina mancaruri satioasa, pline de nutrienti si cat mai putine calorii goale din junk-food.
Nu te ingrijora, nu e greu sa mananci sanatos, sa bei un ceai bun sau o cafea de origine. Doar intra pe Laboratorul Naturii si vei vedea!
O zi minunata!
XOXO