Prietena mea Conni! Povesti care explica lumea, ideale de citit cu voce tare!

Prietena mea ConniPrietena mea, Conni” de Liane Schneider este o colectie de 40 de carti care explica lumea inconjuratoare, copiilor, inca de la 3 ani. De curand ne-am completat colectia cu noi titluri! Hai sa le vezi!

Primele carti cu “Prietena mea, Conni” le avem inca de la gradinita si, desi credeam ca odata cu varsta, fetitei mele nu ii vor mai fi pe plac, iata ca interesul pentru ele nu a disparut. Mai nou, a aflat ca mai sunt o multime de alte carti cu Conni pe care nu le are iar scopul ei pe termen mediu este sa isi completeze colectia.

Niciodata nu am simtit dorinta arzatoare in reactia Biancai la primirea unui colet cu carti, asa cum l-am simtit la primirea coletului de la Libris cu carti din colectia “Prietena mea, Conni”. Nici la primirea unui set de magie, a unui sah pentru copii sau chiar la un set LEGO Friends. Dorinta ei de lectura ma bucura iar in ziua in care le-am primit, am facut si noi ce face Conni intr-un din carti: prajituri! Sper ca data viitoare sa nu ma care la balet, dentist sau coafor, asa cum face si Conni.

In toata tragi-comedia asta de pandemie, copila mea si-a dorit cartea “Conni invata despre Coronavirus“. In al doilea an de pandemie deja nu e nimic ce nu stia, ce nu a experimentat in conditii de pandemie si nu ii erau straine multe lucruri despre testare si vaccin, insa, probabil ca daca informatiile ii vin dintr-o carte, intr-un mod usor de inteles, de la un personaj pe care ea il indrageste, aduce o doza suplimentara de veridicitate asupra fenomenului. Pana la urma o inteleg: a stat 3 luni in casa in lockdown complet, sta cu masca la gura de i se lungesc urechile, ii este dor de activitatile si locurile unde mergea alta data si acum nu mai poate. Trebuie sa mai fie cineva care a fost in aceeasi situatie ca ea: Conni! Probabil ca asta ii aduce un anumit grad de confort psihic.Prietena mea Conni

Urmatoarea carte, “Conni face prajituri” a fost foarte obositoare pentru mine, nu din cauza ca e greu de citit ci din cauza ca a trebuit sa fac aluat de prajituri, sa le coc, sa le ornez, sa ma aplec la cuptor, sa spal vase, cand repaosul imi este imperativ pe ultima suta de metri inainte de nastere. Insa, ce nu face o mama pentru a diminua gradul de rivalitate intre frati, unul din ei chiar si nenascut! Cumva m-am regasit in situatia mamei lui Conni, care amana facutul de prajituri si care mai are in grija un copil mai mic. Daca reuseste sa isi faca pana la urma timp de prajituri in ciuda oboselii de peste zi, veti vedea in carte!

Conni merge la dentist“, un lucru pe care l-am abordat cu maxima seriozitate si atentie atunci cand a fost timpul primului control al Biancai deoarece eu am fost multa vreme un adult cu frica fata de interventiile stomatologice ca urmare a unor experiente traumatizante din copilarie.

Undeva pe la 3 ani am ajuns pe scaunul unui dentist pentru prima data cu cea mica si m-am asigurat sa fie o doamna blanda si rabdatoare cu copiii mici, care sa ofere un consult (nu era cazul de vreo interventie) si eventual cateva sfaturi viitoare si o mica recompensa la finalul consultatiei. I-am zis micutei ca doamna este pe ascuns “Zana Maseluta” iar cand ii vor cadea dintii, ea se va preface in zana si va veni sa o rasplateasca pentru dintisorul cazut. Culmea e ca la acea vreme m-a crezut, iar cand a sosit timpul sa punem cate o plombita roz nu am intampinat nicio teama de dentist sau de diferitele sunete pe care le aude acolo. A fost si este in continuare un pacient model si un copil care se spala pe dinti si foloseste apa de gura ca intr-un ritual. La fel este si cartea “Conni merge la dentist”, o abordare accesibila pentru copiii mici si mari cu multe informatii folosiroare despre igiena orala.

Conni la coafor” este o realitate cu care majoritatea copiilor sunt obisnuiti. Pe vremea mea, bretonul si linia dreapta a parului era mentinuta acasa, cu o foarfeca, de mama. In clasa 1 am fost tunsa baieteste doar ca sa nu trebuiasca sa piarda timpul ca sa ma pieptene, mai apoi, cand mi-a crescut parul, faceam vizite ocazionale la coaforul de acasa, urmand ca prima tunsoare profesionista sa o am undeva la final de gimnaziu pentru ca se apropia banchetul de clasa a 8-a.

14

Micuta mea insa, a vizitat pana acum coaforul de mai multe ori decat am facut-o eu in tot liceul si nu consider ca am rasfatat-o ci doar i-am aratat ca o femeie trebuie sa aiba grija de ea, sa arate bine si sa se rasfete cu fiecare ocazie. O femeie trebuie sa se poata simti bine in pielea ei iar daca asta inseamna o tunsoare noua, o coafura in trend sau cateva suvite, atunci asta o va face sa fie mai increzatoare. Iar, ca majoritatea fetitelor de varsta ei care viseaza coafuri ca in Regatul de Gheata, a fost foarte incantata, s-a simtit tratata ca un adult.

Experienta lui Conni nu difera mult de primele experiente ale Biancai, asa ca a rezonat cu fiecare pagina si si-a adus aminte de toate vizitele ei la coafor.

Conni vrea sa devina balerina“, asa cum si Bianca isi dorea la un moment dat. Norocul meu e ca am folosit situatia pandemica in avantajul meu si am reusit sa ii focusez atentia catre alte domenii. Niciun parinte nu ii poate spune unui copil ca pentru balet are nevoie de anumite trasaturi fizice pe care, din pacate, el nu le poseda. Genetica nu e ceva ce poti controla, fie ai un corp facut pentru balet, fie nu ai. Desi imaginea pictata a unei balerine cu tutu care face piruete nu reflecta volumul urias de munca si sacrificii din spate, ea poate fi atragatoare pentru micutele fetite care considera ca este insasi intruchiparea dragalaseniei. Dupa cateva luni de pandemie, baletul a fost uitat si toata energia a fost concentrata pe tenis, unde distanta dintre jucatori e mai mare, riscurile sunt mai mici si se poate juca in aer liber.Prietena mea Conni

Copila a mai fost interesata si de atletism, karate, dansuri moderne, canto. Nu am oprit-o! La proba de canto mi s-a dat de inteles ca nu e chiar ceea ce trebuie, la karate nu s-au mai tinut cursurile din cauza pandemiei iar la dansuri si la atletism devenea prea obositor dupa un program de step by step pana la ora 16. Mi-am dorit ca micuta sa nu aiba copilaria acaparata de activitati extra-curriculare ci sa mai aiba timp si de relaxare, joaca si chiar plictiseala. Asa ca a ramas doar tenisul.

Micuta Conni se bucura insa de primele reusite in sportul ales, participand chiar si la un spectacol de balet. Dar oare drumul pana acolo a fost anevoios sau l-a parcurs usor07? Veti vedea in carte!

Conni e bolnava“- lucru pe care niciun parinte nu si-l doreste pentru copilul sau. Intreaba orice mama si vei vedea ca va spune “Decat sa imi stiu copilul bolnav sau suferind, mai bine iau eu toate greutatile si bolile lui si le duc eu pentru el”. Din pacate nu se poate, ca daca s-ar putea am vedea numai mame bolnave si copii sanatosi. Nimic nu e mai greu pentru o mama decat sa isi vada copilul in suferinta, explicandu-i de ce se simte asa, de ce i se intampla lui asta si cat trebuie sa mai stea in spital sau sa faca injectii. Daca credeai ca ai un copil relativ incapatanat sau obraznic, in momentul in care se imbolnaveste, reactiile lui vor fi cu atat mai exagerate.

Conni arata copiilor ca a fi bolnav nu e nimic de ingrijorat, ca toti copiii se imbolnavesc la un moment dat si ca poti face o multime de lucruri distractive in familie pana te insanatosesti. In plus, ai sansa de a afla o multime de lucruri noi despre procedurile medicale si despre corpul tau.

Conni isi serbeaza ziua de nastere” este cartea din colectia “Prietena mea Conni”, aleasa de Bianca cu scopul de a-mi oferi idei de planificare pentru ziua ei din aceasta luna. Desi planurile de ziua ei s-au schimbat de cateva ori in ultimele luni, probabil ca mai aproape de data in cauza vom sti cu exactitate ce si cum se va putea face pentru o petrecere a unui copil intr-un spatiu inchis. Isi doreste sa isi faca ziua intr-o locatie anume, insa asta doar evolutia evenimentelor actuale ne va putea spune daca se va putea sau nu face. Noi am pregatit-o pentru ambele scenarii.

Conni insa, nu trebuie sa se ingrijoreze pentru scenariul pandemiei, ea este o norocoasa si se poate juca in voie cu prietenii ei chiar acasa la ea. Chiar si pisoiul este invitat de onoare, el va fi mascota. Dulciuri facute in casa, invitatii hand-made, decoratiuni si multe cadouri fac din ziua de nastere a lui Conni o petrecere reusita de 5 ani. Alte idei de activitati pentru copiii de 5 ani la o petrecere aniversara gasiti in carte!

Cele 7 carti din colectia “Prietena mea Conni” au completat in aceasta luna biblioteca noastra, urmand ca luna viitoare, alte cateva carti sa aduca un supliment colectiei actuale pana la completarea acesteia.

Care sunt personajele favorite ale copiilor vostri din cartile pe care le citesc? Gasesc placere in lectura sau initiativa vine din exterior?

O zi minunata, prieteni!

XOXO

Leave a Reply