Primele saptamani cu un nou nascut sunt critice pentru crearea unui flux functional. Sunt saptamanile in care tu inca te recuperezi, in care el incearca sa se adapteze la viata extrauterina si in care amandoi incercati sa va cunoasteti!
Nu e usor sa fii si mama de nou nascut, sa ai grija de tine, sa mananci doar lucruri sanatoase care nu accentueaza crizele de colici ale celui mic, sa functionezi cu cateva ore de somn pe noapte (si alea fractionate sau dormite iepureste), sa te simti mereu deshidratata, sa simti senzatii noi, sa traiesti sentimente noi, sa te simti depasita, obosita si sa nu reusesti sa duci la bun sfarsit niciun lucru pentru ca din camera alatura te cheama datoria, sub forma unui tipat de copil.
Pampersii murdari, mirosurile si regurcitarile nu imi mai provoaca de mult nicio reactie. Noptile nedormite le gestionez deocamdata bine insa nu ma pot obisnui cu defecarea in mana si urinatul drept in sus, in buricul inca necicatrizat. Ma asteptam ca la un baiat lucrurile sa stea diferit insa, probabil ca, ma voi obisnui pe parcursul celor cateva mii de schimbari de scutece sa gestionez si acest aspect.
Statistica spune ca in primele 3 saptamani cu un nou nascut acasa, am schimbat cam 200 de scutece, dar eu cred ca le-am depasit de mult. Tin mult ca micutul meu sa nu stea ud sau murdar, mai ales ca in primele saptamani de viata urina si fecalele sunt foarte acide si pot usor sa dea un eritem fesier de mai mare frumusetea unui fundulet obisnuit sa stea pana atunci in lichid. La fel de mult tin si la doza mea de relaxare si odihna si cred ca macar o masca faciala pe saptamana ar ajuta la estomparea semnelor de oboseala. Tocmai de asta, incalzitorul de servetele s-a dovedit foarte util!
Pana acum considerandu-l un item banal, fara scop sau utilitate, facut doar pentru a veni in intampinarea unei semi-nevoi a unor mamici neexperimentate, iata ca la al doilea copil l-am gasit ca fiind de folos. In primul rand, servetelele umede, reci comparativ cu temperatura din scutec, creaza dorinta de a urina de fiecare data cand il stergi. Iar cum pana acum am avut de-a face doar cu o fetita, la baietel nu prea iti doresti sa il apuce pipi atunci cand treci cu servetelul pe la fundul lui! Mamele de baieti stiu de ce! In plus, din jetul puternic aruncat aproape de nasul tau, restul de urina poate ajunge in buric, pe body, pe haine si, pe cearceaf daca nu ai pus din timp aleza.
Expertii maternali, recomanda folosirea servetelelor umede si a lotiunilor, la temperaturi intre 40-45 grade Celsius (temperatura lichidului amniotic cu care bebelusi sunt obisnuiti). Incalzitorul de servetele CLD – ajunge la temperaturi de 55 Grade Celsuis, astfel ca va ofera ragazul de a folosi servetelele sau balsamurile la o temperatura optima. Dupa oprirea dispozitivului, gradul de racire a servetelelor va fi unul destul de scazut, datorita grosimii. Asadar, masca sau crema se vor mentine calde pana cel mic adoarme sau pana cand vei avea timp sa o aplici relaxata.
Primele 2-3 saptamani acasa cu noul nascut pot fi considerate “luna de miere”. Doarme mult, mananca mult, schimbi multe scutece si inca nu iti forteaza prea mult limitele. Totul se schimba cand oboseala te ajunge din urma, cand bratele tale sunt mai comode decat orice pat, cand colicii il fac sa fie foarte vocal in orice moment al zilei si cand, datorita lor, va dormi mai putin si va plange mai mult.
E imposibil sa stai mereu cu un nou nascut in brate desi, la cat e de dragalas (chiar si atunci cand vomita lapte in decolteul tau) mai ca nu te-ar lasa inima sa il lasi in patut. Insa, pentru ca tu sa functionezi ca un adult, ca o mama, trebuie sa ai macar 30 minute pe zi dedicate tie: sa te bucuri de primele guri dintr-o cafea calda, un dus rapid, aplicarea de creme antivergeturi, o masca faciala sau inca 10 minute dintr-un episod al serialului favorit. De asta se recomanda deseori sling-urile. Ele te ajuta sa ai mainile libere si sa fii mereu atenta la copil, in tip ce el doarme si se hraneste ori de cate ori doreste. Insa, leaganele electrice sunt o solutie la fel de buna.
Leaganele electrice ajuta mamicile si le fac viata mai usoara in primele luni de viata ale nou nascutului. Datorita conceptului constructiv, ofera bebelusului o pozitie naturala si sanatoasa (care copiaza imbratisarea mamei) la un unghi de 25 de grade. Astfel bebelusul sta intr-o pozitie familiara si confortabila, care ii confera o stare de bine.
Facute din materiale eco, ce se pot spala in masina de spalat, leaganul electric este un produs multifunctional oferind copilului privilejul de a se juca cu jucariile agatate deasupra sau de a asculta muzica. In plus, controlul cu telecomanda, mufa USB pentru conectare Bluetooth (in cazul in care vrei sa incarci melodiile proprii) si senzorul de miscare arata ca leaganele nu mai sunt pe atat de simple pe cat erau odata.
Siguranta copilului este primordiala oriunde s-ar afla, tocmai de aceea, leaganul multifunctional de la CLD (Care, Love, Devotion) are un suport corporal reglabil, centura de prindere in 5 puncte, plasa de insecte si este portabil prin doar un click. Leaganul suporta o greutate de pana la 20 de kg, iar daca e sa consultam un grafic de dezvoltare al unui copil nascut cu o greutate de 3.5 kg, asta inseamna ca pana si un copil de 3 ani se poate urca in el, desi nu stiu zau daca ar mai avea nevoie de leagan!
Un produs ceva mai scump dar care face toata diferenta in calitatea somnului si a confortului din casa, cat si in curatarea aerului din incapere, este purificatorul de aer cu functie de sterilizare si umidificare.
O temperatura optima in camera unui nou nascut este de 21-22 de grade Celsius, la baita poate sa fie mai crescuta, pana la 23-24 grade, iar gradul de umiditate trebuie sa fie intre 40%-60% pentru un aer respirabil si un confort sporit in casa. Dupa 5-6 saptamani temperatura poate cobora pana la 18-20 de grade Celsius, cu mentiunea de a creste cu cateva grade atunci cand se face baita.
Cu 4 filtre clasice, 2 filtre avansate si functie de umidificare, purificatorul de aer se dovedeste de mare folos mai ales atunci cand unul din membrii familiei este racit. Filtrul Antibacterial Cotton Filter are capacitatea, datorita agentului anti-bacterian continut, de a neutraliza pana la 99% din virusurile si bacteriile din aer. In plus, controlul de la distanta cu ajutorul conexiunii Wi-Fi si a aplicatiei ce poate fi descarcata scanand codul QR, sau telecomanda ce vine odata cu produsul, ofera un control mai bun asupra inceperii si sfarsitului programului de filtrare. Ajuta mult si senzorul de aer ce are rolul de a verifica gradul de umiditate si purificare al aerului, adaptand programul si durata lui in functie de ele.
Filtrele pot fi curatate, fara apa si au o durata de viata de pana la 5 ani. In plus, pot fi inlocuite iar costul lor nu este unul foarte mare. Castigul cel mai mare cu un asemenea purificator este preventia imbolnavirii dar si o calitate ridicata a somnului. Iar diferenta majora se vede in marile orase unde gradul de poluare atinge cote alarmante.
Ar mai fi atat de multe produse care ne pot usura munca dar sunt si multe care vor ramane nefolosite. Daca ar fi sa mai mentionez un lucru care pentru mine inseamna mult timp economisit, ar fi masina de spalat Samsung cu uscator inclus despre care puteti citi mai multe accesand linkul.
Voua ce gadgeturi sau articole de bebelusi v-au facut viata de mamica mai usoara?
O zi minunata!
XOXO