Articole copii esentiale dupa 6 luni! O noua etapa, noi provocari – premergatorul!

articole copiiO noua etapa de dezvoltare aduce alte necesitati de articole copii esentiale pentru o buna dezvoltare dar si pentru a face munca de mamica mai usoara! Premergatorul si scaunul de masa sunt doar doua articole copii necesare din momentul in care incepe diversificarea si exploreaza prin mers.

Doua luni au trecut ca vantul! Micutul meu nu mai e un nou nascut! Acum avem de-a face cu un omulet mic in toata splendoarea lui, un bebelus care incepe sa vada, sa auda si sa simta mai intens si mai cu interes totul din jurul lui. Achizitia cea mai importanta a bebelusului, ce se dovedeste a fi si cea mai emotionanta si satisfacatoare pentru o mama, este zambetul social. Atunci cand intri in camera sau te trezesti dimineata cu un zambet știrb, niste ochi mari si curiosi, eventual niste sunete precursoare gangurelilor, stii ca nimic altceva nu mai conteaza; nici noptile albe, nici durerile, nici cearcanele nici lipsa timpului personal. Asa cum au trecut 2 luni doar clipind odata, asa vor trece si urmatoarele, iar atunci cand vine timpul schimbarii, sunt doua articole copii pe care trebuie sa le alegi cu mare grija, avand in primul rand in gand, siguranta si buna dezvoltare a celui mic.

Unul dintre cele doua articole copii ce trebuie ales cu mare grija este premergatorul. Desi este un articol foarte dezbatut, mai ales din pricina faptului ca ar fi daunator pentru buna dezvoltare a mersului copiilor, din propria experienta va spun ca in orice domeniu, totul trebuie facut cu masura. Intr-adevar, premergatorul poate intarzia dezvoltarea unor grupe de muschi, poate duce la un mers pe varfuri si poate predispune copilul la diverse accidente insa, asa cum niciun alt articol nu trebuie folosit exclusiv, nici premergatorul nu poate substitui celelalte forme miscare ale copilului.articole copii

Printre cele doua mari probleme ridicate de premergator ar fi urmatoarele:
1. Poate predispune copilul la accidente prin faptul ca ii ofera acces la o multime de alte lucruri care sunt la aceeasi inaltime cu el, creand premisele pentru accidente.

Sfat: nu lasati copilul nesupravegheat in premergator! Copiii sunt curiosi si vor atinge si “gusta” tot ce li se pare interesant sau nou. Un premergator nu este un suplinitor pentru atentia mamei sau al altui adult. Incercati sa tineti peste nivelului lui de acces toate articolele cu care ar putea intra in contact din premergator si i-ar putea cauza accidente ba chiar, din experienta personala va sugerez, sa renuntati la fata de masa care poate fi usor trasa cu tot ce este pe ea.

2. Premergatorul poate cauza mers pe varfuri si intarzie dezvoltarea unor muschi. Corect!

Sfat: mersul cu ajutorul premergatorului trebuie alternat cu alte forme de mers: tinut de manute, mers de-a busilea, statul in fundulet sau folosirea premergatorului ca punct de sprijin. Niciunul dintre articolele de copii nu este destinat folosirii exclusive ci doar pe o perioada scurta de timp, atata cat el sa poate explora lumea din jur si din alt unghi si sa poata face tranzitia mai usoara catre mersul in doua picioare.

Rolurile benefice pentru copil pe care un premergator le indeplineste ar fi:

  • il ajuta sa capete increderea necesara pentru a face primii pasi si sa isi dezvolte echilibrul
  • ii ofera sustinere in timp ce micutul cerceteaza lucrurile din jurul sau
  • il amuza, distreaza si ii dezvolta diferite abilitati in functie de jucariile cu care este echipat
  • este primul articol menit sa ofere libertate atat micutului cat si mamei

Fara doar si poate, premergatorul este un pas important pentru parinti, primul pas catre o farama de independenta a copilului dar si primul articol care ne va face sa simtim pentru prima data ca micutul nu mai are nevoie de noi. Dupa o buna bucata de vreme in care cel mic a depins exclusiv de noi, sentimentul care ne incearca ne face sa ne simtim deopotriva liberi dar si nefolositori. Insa nu-ti face probleme, draga mamica, sentimentul asta de falsa libertate nu dureaza mult, pentru ca suntem pe viata menite sa ne ingrijoram si sa ii ajutam pe puiii nostri, chiar si atunci cand ei au puiii lor. Suntem pe viata menite sa ii iubim si sa le oferim sprijin chiar si atunci cand se pot descurca singuri, premergatorul este doar o etapa din toata calatoria unei mame alaturi de copilul ei.articole copii

Asa cum avem in vedere siguranta in folosire si grija pentru copil atunci cand alegem articole copii pentru cel mic, nici premergatorul nu e unul de neglijat mai ales ca poate predispune la accidentari serioase. Masurile de siguranta primeaza atunci cand suntem in cautarea unui premergator si ar trebui sa fie primul filtru in alegerea acestuia, asa ca iata care sunt aspectele cele mai importante:

  • dimensiunea cadrului de jos trebuie sa fie mai mare decat cea a cadrului de sus cu cel putin cativa centimetri pentru a putea preintampina diferitele accidente si a indeparta diferitele obstacole ce pot aparea in calea micutului
  •  rezistenta rotilor si a materialului din care este facut intregul cadru este o parte importanta, astfel, mersul se va face mai lin, fara ca cel mic sa se impinga si sa se rastoarne
  • forma de “U” a premergatorului ajuta atat in formarea notiunii de spatiu a celui mic dar are si un rol important in evitarea rasturnarii pe una dintre laturi a copilului. Acest lucru este sustinut si de cadrul inferior mai mare.
  • modificarea si ajustarea gradului de rotire si viteza al rotilor face ca premergatorul sa mearga mai repede sau mai incet atunci cand este impins de copil. Lucru foarte important atunci cand copilul devine foarte entuziasmat de ceva si se napusteste asupra lui.
  • o buna fixare a jucariilor in cadru, evitarea de unghiuri ascutite sau a partilor mici ce se pot rupe sau detasa este imperativa pentru o exploatare in siguranta de catre copil, dar si usurinta in curatare a intregului cadru.
  • curatenia este si ea o masura de siguranta, asa ca este bine ca materialul de la sezut sa poata fi curatat temeinic si sa se poata detasa de restul cadrului.

articole copiiDesigur ca lista exigentelor nu se termina aici. Usurinta in manevrare a parintilor dar si greutatea scazuta sau dimensiunile mici pentru stocarea ulterioara cat si ajustarea in inaltime odata cu cresterea copilului, sunt criterii care trebuie avute in vedere pentru a gasi premergatorul cel mai potrivit pentru copilul nostru.

Cum niciodata nu poti fi pe deplin pregatit pentru vreo etapa din viata copilului tau, nici macar atunci cand ti-l da moasa in brate, munca de cercetare incepe cu mult inaintea achizitiei propriu-zise. Asadar, eu deja am pornit in cautarea celui mai bun premergator si celui mai sigur scaun de masa pentru micutul meu.

CLD (Care Love Devotion) este magazinul online al brandului cu acelasi nume, unde ma intorc mereu cu drag datorita produselor destinate atat animalelor, adultilor, mamelor cat mai ales copiilor. La ei am gasit pompa de san electrica la un pret imbatabil dar si alte 3 articole bebelusi care continua sa imi faca viata mai usoara.

Premergatorul multifunctional oferit de CLD este inca de la prima aparitie foarte elegant. Intr-o combinatie de culori neutre si jucarii care stimuleaza senzorial orice copilas care face primii pasi, premergatorul este si usor de asamblat, curatat, pliat si stocat de catre parinti.

Timpul trece pe nevazute iar copilul se dezvolta cate putin pe zi ce trece. Nu strica sa fii pregatit atunci cand micutul va face prima rostogolire, isi va coordona micarile mana-ochi sau va dori sa faca primii pasi. Pentru fiecare etapa exista cel putin un produs care iti poate face viata de mamica mai usoara, un avantaj al timpurilor in care traim. De ce sa nu ne bucuram din plin de intreaga experienta?

O zi minunata mamici cu pitici!

XOXO

Leave a Reply