Prietena mea, Conni! Povesti care explica lumea!

ConniInca de data trecuta, setul de 7 carti “Prietena mea Conni” de Liane Schneider a completat cu succes colectia din biblioteca micutei mele. Cele 7 titluri ale lunii aprilie continua sa o aduca pe Conni in vietile noastre si ne aduc mai aproape de completarea colectiei de 40 de carti.

“Prietena mea Conni” este o colectie foarte interesanta de carti. Desi este adecvata a fi citita copiilor peste 3 ani, interesul pentru personaj nu s-a estompat nici pana la varsta de 8 ani a micutei mele cititoare. Povestile ii sunt citite noului membru al familiei si ii sunt explicate pe indelete, chiar daca mai e drum lung pana cand cel mic chiar va reusi sa inteleaga ceva. Fiind destinate copiilor mai mici, fetita mea isi asuma un rol de invatatoare, sora mai mare atotstiutoare, persoana cu experienta ce a trait deja aproape toate scenariile din carti. Pot spune ca fetita mea s-a maturizat mai usor datorita lui Conni pentru ca au crescut, oarecum, impreuna, trecand prin aceleasi experiente la varste apropiate.

Conni si Zana Maseluta” ne-a trezit multe amintiri amandurora, mai ales ca luna trecuta i s-a confirmat ca Zana Maseluta nu exista cu adevarat. Fetita mea a fost mereu foarte constiincioasa in ceea ce priveste igiena orala iar la prima vizita la dentist a fost foarte incantata. Am incercat sa o feresc de amintirile neplacute pe care le-am acumulat eu in copilarie din cauza gestionarii deficitare a diferitelor situatii. Asadar, Zana Maseluta era de fapt medicul dentist care noaptea se transforma in zana. Am ales in acest sens o doamna doctor pentru a fi mai putin deruntanta imaginea de zana :).Conni

Luna trecuta insa, a gasit printre lucrurile mele, in timp ce cauta oja, borcanelul cu dintisorii de lapte. E lesne de inteles ca nu mai aveam cum sa mint un copil de 8 ani, asa ca am facut ce mi s-a parut decent sa fac la acel moment: am recunoscut si i-am zis ca daca si asa nu mai crede in ea, nu va mai primi bani pentru urmatorii dinti care ii vor cadea. Am mai prelungit putin magia, desi stiu ca in sinea ei deja avea suspiciuni asupra existentei lui Mos Craciun, a Iepurasului de Paste sau a Zanei Maseluta. Separarea realitatii de fantastic si acceptarea diferentelor face pana la urma parte din maturizare.

Citind cartea, se amuza cum si ea credea in Zana Maseluta, iar acum, ca a descoperit adevarul ascuns, se simtea putin mai mare decat Conni.

Conni si iepurasul de Pasti” prezinta traditiile la care micutii pot participa de Pasti impreuna cu familia. Desigur ca, Conni, a mai crescut si nu mai crede in Iepurasul de Pasti, insa mentine misterul pentru fratiorul sau mai mic, Iacob. Ca parte a traditiilor de Pasti, copiii ajuta la curatenia din gradina, picteaza oua, amenajeaza o gradinuta mica de creson pe pervaz, participa la focul de Pasti de langa rau si salveaza un iepuras ramas blocat in gramada de lemne ce ardea. Conni banuieste ca cel salvat cu o zi inainte este chiar Iepurasul de Pasti deoarece ouale gasite in gradina miroseau putin a fum.Conni

Conni primeste o pisica” ne-a dus cu gandul la ziua in care am primit si noi un puiut mic, cu fundita rosie si ochi abastri. Intre timp, puiutul s-a dezvoltat si a crescut o adevarata felina care ne intampina mereu in fata portii sau pe scarile din fata casei si ne conduce pana la intrare. O pisica frumoasa, cu ochii verzi si blana deasa ce seamana a fi de rasa dar e de fapt de rasa comuna, ce ne ofera in dar soricei si pasarele pe presul din fata casei si ne impartaseste iubirea, poarta numele de Missy. Cel mai frumos partener de joaca pe care l-a avut fetita, care a educat-o cum trebuie sa se comporte cu animalutele, cum trebuie sa aiba grija de ele si ca trebuie sa le respecte spatiul, a fost si cel mai interesant pana la aparitia fratiorului ei.

Carticica reda in linii mari etapele necesare in ingrijirea unei pisici, vizita la medic, confortul de acasa si cum prevenim zgariatul mobilei prin oferirea unui loc special unde micuta felina isi poate ascuti unghiutele.

Conni o ajuta pe mama” a fost poate una dintre cartile pe care Bianca a apreciat-o cel mai mult si a facut-o sa constientizeze ca am nevoie de ajutor suplimentar de la ea pe perioada sarcinii dar si dupa ce vin acasa cu bebelusul. Desi situatia descrisa in carte este diferita de ce traim noi, Conni fiind pusa in situatia de a o ajuta pe mama ei cat timp aceasta are piciorul rupt, totusi solutiile sunt asemanatoare. Fetita mea a constientizat ca ordinea si curatenia in camera ei trebuie sa le faca chiar ea, suplimentar, pe langa “sectoarele” ce ii reveneau pana atunci si constau in stersul prafului de pe scari si de pe comoda TV, pentru ca apoi sa putem petrece mai mult timp impreuna.Conni

Totodata, a redescoperit cat de mult ii place sa dea cu mopul si cat de frumos arata covorul proaspat aspirat, ceea ce m-a pus in situatia de mi se interzice sa calc pe el toata dupa-amiaza ca sa nu ii stric munca. Cred ca si cartea a ajutat-o sa constate ca ordinea si curatenia trebuie pastrate mai mult timp pentru ca sunt greu de cumulat si de facut intr-o singura zi, toate.

Conni la munte” ne-a tras un semnal de alarma deoarece iesirile noastre au fost cu mult restranse in ultima perioada, insa, cu cat bebelusul va creste mai mare cu atat ele vor deveni mai dese. Am facut prima iesire la munte de anul asta, ca extensie la intoarcerea acasa de la un concurs de tenis. Bebelusul a fost absolut captivat de peisaj iar aerul proaspat l-a ajutat sa se relexeze intr-un somn adanc. Astfel, noi am reusit sa petrecem timp de calitate intre mama si fiica, asa cum nu am reusit de cateva luni din cauza sarcinii sau a restrictiilor din pandemie.

Conni are parte si ea de o iesire la munte si descopera cat de placut este sa mergi in drumetie, descopera fauna si flora zonei, gustarile zonale, se joaca cu vacutele si cateii de la stana iar apoi se plimba cu barca pe rau. A doua zi, febra musculara isi spune cuvantul insa asta nu o opreste sa isi continue drumetia pe chei, traversand un pod ingust peste un rau pe care aceasta il traverseaza cu mult curaj. Cat ai clipi din ochi, concediul se termina si Conni abia asteapta sa le povesteasca prietenilor sai aventurile traite!

Desi, cu mult trecute de sezonul de iarna, povestile din “Conni la schi” si “Conni la sanius” ajuta copiii sa isi aduca aminte de avantajele iernii si a jocului in zapada. Inca de la primii fulgi de zapada, Conni iese entuziasmata afara insa, din pacate, zapada se transforma in apa deoarece pamantul este inca prea cald. Cand zapada in sfarsit se depune, Conni si fratiorul ei, Iacob, se plimba cu saniuta, fac ingerasi din zapada, om de zapada si se bat cu bulgari de zapada. Joaca la derdelus si construirea de hranitoare pentru pasari sunt doua activitati la care Conni participa cu mare drag si entuziasm! Ce distractiv este iarna! Pacat ca zapada se topeste mai repede decat la munte, asa ca toata familia merge la schi.

Odata ajunsi la munte, dupa un drum destul de lung, Conni este inscrisa la scoala de schi. Cu obrajii rosii si mainile inghetate de frig, exerseaza mersul pe schiuri pentru a se familiariza cu ele. O pauza mult asteptata este cea de gustare si cacao fierbinte, in timp de instructorul le spune tot felul de povesti captivante. Cu multe peripetii la scoala de schi dar si multe aventuri traite cu parintii, Conni se declara multumita ca a invatat sa schieze si isi doreste sa revina la munte.

Intreaga colectie de carti “Prietena mea, Conni” este disponibila pe Libris, astfel incat, daca aveti deja cateva carti cu Conni, va puteti completa colectia, sau, daca va incanta aceste carti, puteti sa incepeti propria colectie. Indiferent de varsta, cititul cu voce tare trezeste interesul copiilor pentru lectura si ne ajuta sa ne conectam cu acestia.

Voi ce colectii de carti aveti in biblioteca? Ce categorii de carti starnesc interesul copiilor vostri?

O zi minunata!

XOXO

Leave a Reply