Diversificarea este o perioada foarte importanta in viata unui bebelus, fiind totodata un motiv de stres pentru parinti. Ca orice lucru nou, il incerci cu teama si cu pasi timizi deoarece stii ca asta e un nou pas catre independenta fata de tine. Va creste si el, vei creste si tu, diferenta e ca tu vei fi mereu a lui mai mult decat va fi el, al tau.
Desi bunicile ne-ar recomanda sa incepem sa dam bebelusului mancare de la varste fragede, totusi medicii pediatri declara la unison ca alaptarea exclusiva la san pana la varsta de 6 luni a copilului este cea mai buna varianta. Insa, ce se intampla la 6 luni? De ce atunci si nu mai devreme? Cu ce incepi si cum procedezi pentru o integrare usoara a altor alimente inafara de laptele matern in dieta copilului? Iata mai jos cateva raspunsuri!
Cand incepi diversificarea si de ce? Dezvoltarea copilului la 6 luni.
Pana in jurul varstei de 6 luni, laptele matern contine toti nutrientii de care are nevoie un bebelus pentru a creste si a se dezvolta. El ramane in continuare o componenta esentiala in alimentatia bebelusului si dupa acea varsta, tocmai de aceasta, e mai putin important cat mananca bebelusul in primele saptamani de diversificare si este mai important ca el sa se acomodeze cu altfel de mancare. Tocmai de aceea, piureurile sau cerealele integrale imbogatite cu fier sunt printre primele alimente pe care le poti include in noua lui dieta.
Diversificarea mai devreme de 6 luni poate duce la intoleranta pentru diferite alimente, infectii si alergii ca urmare a unui sistem digestiv incomplet dezvoltat. In plus, productia de lapte va descreste si bebelusului ii va fi greu sa inghita mancarea deoarece inca va avea reflexul de a o impinge cu limba si o va da afara.
Sunt 2 mari tipuri de diversificare: una in care mama ii da bebelusului cu lingurita diferite piureuri de legume sau fructe si alta, in care bebelusului i se pun la dispozitie diferite bucati de fructe si legume fierte sau crude si acesta mananca ce si cum vrea din fiecare. Cu toate acestea, o mare importanta o joaca pastrarea unei cantitati cat mai mari de vitamine si minerale in fiecare aliment, astfel incat bebelusul sa isi satisfaca necesarul din alimentele pe care le mananca.
Ce alimente sunt recomandate pana la un an si de ce exista o schema in care ele trebuie incluse?
Unele alimente sunt mai predispuse in a cauza alergii, altele au in compozitie alimente pe care copiii mici nu le tolereaza dar altele sunt pline de nutrientii necesari unui bebelus in crestere. De asta, in momentul in care va decideti sa incepeti diversificarea, este bine sa faceti vizita lunara la pediatru si sa cereti o schema orientativa de includere a alimentelor in dieta copilului. Desigur, puteti gasi o varietate de informatii si online, insa este bine ca aceasta sa fie in concordanta cu ce va spune medicul.
Fereastra de timp in care bebelusii sunt foarte receptivi la noutati este intre 6-8 luni, astfel si diversificarea se poate face fara mari batai de cap. Primul aliment pe care l-am inclus in dieta micutei mele, cand era un bebelus, a fost morcovul. Alte legume pe care le poti include sunt dovleacul, cartoful, cartoful dulce, fructe precum mere si pere (coapte, fierte sau crude), banane bine coapte, branzica sau iaurt facut in casa in doze mici, orezul, cereale din orez sau orez bine fiert. Conteaza foarte multe textura, astfel incat bebelusul sa poata inghiti usor. Treptat, de la cateva lingurite pe zi se poate trece la 3 mese principale doar cu piureuri. Desigur, in paralel, alaptatul la san este indispensabil.
Un aparat de gatit, de mare ajutor, odata cu inceperea diversificarii este cel cu aburi. Nu trebuie sa aloci sume mari de bani pentru asa ceva. Modalitatea de gatira la abur este una foarte sanatoasa pentru intreaga familie, asa ca, odata cu prepararea alimentelor pentru bebelus veti avea ocazia sa mancati mai des alimente pline de vitamine si nutrienti.
Noi am gasit un aparat de gatit cu aburi care se poate manevra cu o singura mana de catre mamici, luand in considerare ca majoritatea activitatilor le vom (re)invata sa le facem cu o singura mana atunci cand micutul vrea sa stea mai des in brate. O varianta de a avea mainile libere ar fi marsupiul, insa, sa fiu sincera, rareori il folosesc prin casa, asa ca am mereu doar o mana disponibila pentru alte treburi atunci cand nu e micuta mea domnisoara sa ma ajute.
Tuturor ne plac gadget-urile care ocupa loc putin si sunt multifunctionale, asa ca, de ce nu ar fi si acest aparat de gatit? Aparatul de gatit de la CLD (Care Love Devotion) are nu mai putin de 5 functii: gatire cu abur, reincalzire, dezghetate, sterilizare cu abur si maruntire. Astfel, inlocuieste cu succes un sterilizator, un aparat de gatit cu abur, un chopper si un blender. Ba mai mult, te ajuta sa dezgheti in timp util inghedientele pentru viitoarea masa a celui mic.
Cum siguranta folosirii lui si calitatea materialelor nu trebuie sa fie excluse din caracteristicile un aparat multifunctional, acest aparat de la CLD ofera si optiunea de blocare pentru copii, alerta sonora si oprirea automata precum si garantarea folosirii celor mai sigure si de durata materiale. Astfel, recipientul de apa este conceput din inox, lamele de maruntire sunt din titan iar bolul pentru mixer este BPA free (fara Bisfenol A, un compus chimic folosit in producerea de material plastic).
“Asezonam” un aparat de gatire deja complex cu un cablu detasabil, usurinta in curatare si un zgomot redus si astfel avem cel mai bun aparat de gatit cu abur, de dimensiune medie, care isi merita toti banii atunci cand ai un bebelus la varsta diversificarii.
Aparatul de gatire cu aburi poate fi gasit pe site-ul CLD, locul de unde poti achizitiona si rucsacul fara de care eu nu mai concep deplasarile cu cel mic, salteluta de activitati care il tine ocupat in timp ce incerc sa imi beau primele guri de cafea in liniste, tarcul in care in curand se va juca in siguranta si dispozitivul de masaj pentru mamici obosite.
In completare, pti vedea si cum alegi un scaun de masa potrivit pentru micutul tau. Spoiler alert: e tot unul multifunctional de la CLD.
O zi minunata va doresc! Spor in toate si rabdare in diversificare!
XOXO