Energia solara explicata copiilor – construim un robotel cu alimentare solara

energia solaraPrimele notiuni despre energia solara sunt invatate la scoala insa, asa ca multe alte lucruri ce pot fi usor explicate  prin ateliere, nici energia solara nu le este explicata practic. Sistemul e lacunos, asta nu inseamna ca nu se pot gasi solutii!

Primul contact cu energia solara pe care l-a avut copilul a fost atunci cand ne-am montat acasa panouri solare si, astfel, i-am explicat cum ne putem folosi de energia solara pentru a incalzi apa iar, odata cu ea, sa incalzim casa prin podea. Desigur, informatia a fost inteleasa fractionat, copilul neputand intelege prea multe la nivel macro, decat daca schimbi proportiile astfel incat sa se adapteze abilitatilor sale de intelegere. Asa ca am apelat la un atelier practic ce explica energia solara cu ajutorul unui robotel.

Pe Libris am gasit o varianta foarte buna de a fi pusa in practica si de a petrece si timp impreuna construind, pentru inceput, unul din cele 14 modele puse la dispozitie de acest set.energia solara

Setul pe care l-am ales se numeste “Atelier Energie Solara 14 in 1” si este produs de Buki Franta, fiind inclus la sectiunea de jocuri educative, la fel ca si acest microscop.

Avertizare: inainte de a incepe sa construiti acest set, orice model de robotel ati alege, inarmati-va cu rabdare, atentie la detalii, un spatiu intins pe care sa puteti lucra si un foarfece/cleste cu care sa desprindeti piesele de pe placi. Nu este un set la care copilul sa lucreze individual, cel putin nu la 8 ani, asa ca ajutorul unui adult este absolut necesar.energia solara

Setul contine: instructiuni de asamblare, un panou solar mic si 4 placi cu piese ce trebuie desprinse inainte de a fi folosite (doua gri, una albastra si una neagra). Pentru a identifica piesele solicitate in manualul de instructiuni, fiecare placa are scris in relief litere mari, iar fiecare model de piesa este despartita de restul prin niste bucati ingrosate de plastic. In plus, fiecarei sectiuni ii corespunde o cifra, de exemplu (A4 sau B3, etc).

Maxima atentie trebuie acordata detaliilor pieselor din manual pentru ca nu (Doamne- fereste!) sa pui o piesa invers pentru ca te asteapta ulterior multa munca de reconstructie.energia solara

Noi am facut un robotel care, alimentat de energia solara, incearca sa faca primii pasi. Nu ne-a iesit decat din a treia incercare pentru ca nu am fost destul de atente la pozitionarea pieselor. La motor am lucrat cam 30 de minute si l-am testat de nenumarate ori sa ne asiguram ca macar angrenajul intern este functional. Insa, odata facut si alimentat cu energie solara, e un robotel tare simpatic, un rezultat pe masura muncii noastre!

Daca va doriti acest robotel, precum si restul de 13 modele de robotei pe care le puteti face cu piesele din cutie, il puteti gasi pe Libris. Pentru micutii pasionati de tehnologie sau robotica e o buna ocupatie in vacanta din octombrie si poate fi un cadou foarte inspirat de Craciun.

Voi cu ce va mai ocupati timpul? Cum va impartiti ca sa aveti timp de calitate cu fiecare dintre copii?

O zi minunata si inspiratie in toate!

XOXO

Leave a Reply