Luasem de la Libris 2 carti de tenis acum o ceva timp si, dupa cate s-au intamplat in ultima perioada, am uitat sa va spun cum mi s-au parut. Azi ii avem la analiza pe autorii Horia Tecau si Nick Bolletieri.
Avand in vedere ca atunci cand vorbim de carti de tenis, publicul nu este atat de mare, fata de atunci cand ma adresez parintilor de bebelusi sau prescolari, nu voi intra in foarte multe detalii tehnice. Daca am invatat ceva in anii in care Bianca face tenis, e ca acest sport nu e deloc despre dat mingea stanga si dreapta si de incercat sa nu dai mingile in out sau in plasa. Sunt atat de multe chestii pe care noi, ca parinti, nici nu le banuim ca ar fi de folos in tenis, ca au o pondere foarte mare in antrenamente, pregatire fizica si/sau mentala sau orice aspect al vietii de tenis, incat mi-ar fi greu sa incep sa le enumar acum. Insa, Nick Bolletieri o face pana in cel mai mic detaliu!
Ca sa compar cu ceva acest “Manual de tenis” al lui Nick Bolletieri, cred ca cel mai bine i-as gasi echivalentul in aceste carti bebelusi de William Sears, intitulate si Biblia bebelusului. Mi-a fost usor sa fac aceasta comparatie deoarece stiu ca multi dintre voi probabil ca ati citit-o, sau planuiti sa cititi trilogia despre cum sa cresti un copil sanatos inca din prima zi. La fel e si cu jucatorul de tenis: il iei nestiutor si incerci sa il educi si cresti intr-un jucator de tenis de performanta avand in vedere inclinatiile lui naturale catre diferite lovituri, pasiunea pentru joc si placerea de a juca.
Nick Bollettieri (n. 1931) este cel mai cunoscut antrenor de tenis al ultimelor decenii. Nascut intr-o familie de imigranti italieni, Bolletieri a renuntat la studiile de drept de la Miami University pentru a se dedica antrenoratului in tenis, lucrand la inceput ca instructor pentru statiunea Longboat Key din Florida. In 1978 a pus bazele Nick Bollettieri Tennis Academy (in prezent academia IMG), langa Bradenton, Florida, si a devenit creatorul conceptului de tabara permanenta de tenis. Proiectul sau a schimbat pentru totdeauna modul de predare a tenisului la nivel de juniori.
Manualul de tenis a lui Nick Bolletieri este unul dintre cele mai complexe carti de tenis pe care le vei gasi pe piata. Face dese trimiteri catre diferiti jucatori, asa ca, o minima incursiune in lumea tenisului inainte de a citi cartea, este imperativa, altfel nu vei intelege mare lucru.
Nu pot spune ca am parcurs usor cartea, dimpotriva, fiind si eu la randul meu un novice intr-ale jocului, a durat ceva pana am inteles si absorbit informatia insa, in cele din urma a meritat. Am reusit sa inteleg de ce anumite miscari se fac intr-un anumit fel, timpii de reactie, am reusit sa patrund putin in mintea unui jucator insa, cel mai mult am reusit sa inteleg de ce uneori Bianca abandoneaza sa fuga dupa anumite mingi, de ce nu foloseste cu incredere slice-ul, de ce se fereste sa foloseasca backhand-ul desi e punctul sau forte, de ce…, de ce …., de ce….
Cartea te va lumina in multe privinte si vei descoperi ca ceea ce stii despre joc e doar varful iceberg-ului, ca jocul e mult mai profund si mai complex decat ceea ce vezi dinafara terenului. Nota 10 pentru manual! Daca aveti copii pasionati de tenis, inainte de a va da profesori si a da indicatii, puneti mana pe una din aceste carti de tenis!
A doua carte a fost o lectura light citita in timpul orelor de somn ale celui mic. Nu e nici de departe un manual dar e o frantura din experienta unui jucator roman cu rezultate ce merita notate: Horia Tecau. “Viata in ritm de tenis” de Horia Tecau este o carte prea simpla. Reduce tenisul la cateva experiente din copilarie, adolescenta si apoi din cariera sa de jucator. Ma asteptam la altceva. Dupa coperta ma asteptam sa fie o carte mai mult pentru copii, dar nu poate fi decat una pentru copii peste 10 ani. Dupa text ma asteptam sa fie una pentru adultii necunoscatori ai jocului dar e una pentru pre-adolescenti.
Nu stiu cum sa incadrez exact aceasta carte dar, nu ofera mare lucru decat o usoara biografie, fara sa dea focus pe niciun aspect al vietii de jucator, prezentand doar un fir de intamplari si cateva detalii tehnice pe langa, asezonata cu cateva imagini din arhiva personala si notite informative sub forma de post-it-uri. Seamana mult cu un scrapbook, dar nu e, vrea sa fie o carte de tenis dar nici asta nu prea e. O lectura usoara, probabil e destinata unei alte audiente decat cea adulta si neinitiata in tenis, asa cum sunt eu.
Nu sunt un fan al sportului in general insa, daca vreau sa imi sustin copilul in pasiunea sa, atunci trebuie sa am catusi de putin habar despre ce ma asteapta dupa pragul de 10 ani si ce vine odata cu acumularea de puncte la FRT. Asa ca, ocazional, va voi mai invita pe blog la cateva recenzii de carti de tenis; deja am cateva titluri sugerate de cei mai cunoscatori.
O zi minunata!
XOXO