Nic Nastrusnic: final de serie de carti pentru copii de la Libris

Nic NastrusnicUltimele carti traduse cu Nic Nastrusnic au ajuns in posesia noastra zilele trecute si deja au fost citite din scoarta in scoarta pe nerasuflate. O fi Nic, o fi stilul lejer sau peripetiile unui copil rau, cert e ca aceasta colectie de la Editura Arthur a avut mare succes la fetita mea de 9 ani.

Desi ai presupune ca astfel de carti, cu un personaj principal masculin la varsta copilariei, asa cum este Nic Nastrusnic, ar avea mai mare succes la baieti decat la fete, iata ca nu-i asa! Sunt sigura ca aceste carti s-au bucurat de succes atat in randul fetitelor cat si al baieteilor, mai ales in randul acelora care au frati mai mici. Cartile cu Nic Nastrusnic sunt o incantare de citit: amuzante, scrise pe intelesul copiilor, cu situatii si nume cu totul iesite din comun. Luna aceasta ne-am completat colectia cu inca 3 carti: “Nic Nastrusnic”, “Nic Nastrusnic si lupta cu paduchii” si “Nic Nastrusnic si Zana Maseluta”.

Cartile scrise de Francesca Simon, avand ca personaj acest baietel nazdravan, nu se termina aici, insa ele nu sunt inca traduse si adaptate decat in numar de 7. Personajul principal are ca denumire originala “Horrid Harry” si, din ce am vazut pe site, ar mai fi cateva carti ce nu se gasesc in romana. Iar fetita mea nu citeste inca in engleza.

Asa cum ne-am obisnuit, fiecare carte are cate 4 capitole, sau 4 mici povestioare in care micul Nic incearca sa isi puna in valoare istetimea facand numai lucruri rele. In prima carte: “Nic Nastrusnic“, ce trebuie de regula citita inainte de a parcurge restul cartilor (nu asa cum am facut noi si am inceput de la mijloc!) aflam cine si cum este Nic Nastrusnic. Acesta incearca sa fie pentru o zi baietel cuminte, asa cum si Petre, va incerca in cartile urmatoare sa fie  nastrusnic. Cert e ca la finalul zilei afla cat de greu este sa fii copil perfect si decide sa redevina un baietel rau.Nic Nastrusnic

Nic Nastrusnic saboteaza lectia de dans pentru ca voia sa mearga la karate, o pacaleste pe Ica Urzica sa manance zoaie (un mix sleios si gretos gatit de cei doi din ce au gasit in bucatarie) si pleaca cu familia in vacanta cu cortul. Desi ai crede ca unui baiat ca Nic i-ar placea sa stea in natura, la cort, totusi lui Nic ii place confortul si face tot ce trebuie pentru a ajunge intr-un camping cu paturi moi, televizor si corturi mari.

Cand Nic nu vrea ceva, nu il poti forta! Asta aflam din cartea cu “Nic Nastrusnic si Zana Maseluta“. Suparat ca toti au bani de la Zana Maseluta, acesta decide sa ii fure dintele lui Petre Perfect ca sa primeasca el rasplata. Doar ca nu merge! A doua oara incearca sa o pacaleasca pe Zana cu niste dinti de vampir dar nici asa nu functioneaza asa ca incercarile lui ii atrag o pedeapsa: fara dulciuri. Fortat sa manance mere in loc de bomboane, Nic inghite primul dinte… Atunci cand celor doi frati le este “alocat” rolul de cavaleri de onoare la nunta unei rude, Nic face tot posibilul sa fie o nunta memorabila: mananca tortul, rupe rochia miresei, pierde verighetele si saboteaza toate pozele de nunta. Ica Urzica, vecina lui Nic, se muta la ei timp de doua saptamani si ii innebuneste pe toti. Noroc de Nic, care gaseste o solutie nastrusnica de a scapa de musafirul nepoftit, facandu-le tuturor din casa o mare favoare.

Uneori, tot raul e spre bine. Atunci cand Nic ii infesteaza pe toti cei din casa cu paduchi (Nic Nastrusnic si lupta cu paduchii), nu ramane decat sa le transmita si celor din clasa, paduchii lui. Astfel, nu va fi singurul si nu va fi facut de rusine! Ba chiar paduchii ajung si la Gina Ghilotina, invatatoare de 25 de ani din scoala, care se lauda ca nu avusese niciodata. Pana acum! Cum banii sunt importanti pentru Nic, dar nu reuseste niciodata sa ii economiseasca pentru ca ii cheltuie pe reviste de benzi desenate, gaseste o modalitate inovativa de a castiga cate 2 lei de la fiecare copil, promitandu-i o intalnire cu monstrul sfarma-oase. Din pacate pentru el, Ica se prinde ca e pacalita si astfel, Nic ramane fara bani. Atunci cand trebuie sa mearga in excursie cu scoala, Petre si Nic isi aleg tricouri la fel si astfel, Petre ajunge sa fie pedepsit pentru nazbatiile lui Nic. Capitolul final ni-i prezinta pe sotii Musculescu, sefii mamei lui Nic. In dorinta de a-i impresiona, mama ii cheama la cina la ei acasa. Insa Nic, distruge initial intreaga seara, pentru ca la final sa o salveze. Specific lui Nic!Nic Nastrusnic

Intr-o alta nota se petrece insa actiunea din “Heidi, fetita muntilor” de Johanna Spyri. Din categoria classic yellow, spre deosebire de funny green cum erau catalogate cartile cu Nic Nastrusnic. De data aceasta, cartea am citit-o eu, cele 352 de pagini reprezentand pentru Bianca un volum foarte mare. Poate fi insa o carte foarte buna pentru vacanta de vara sau chiar cea de Paste.

Acum multi ani, cand eram copil, ma uitam la desenele animate cu Heidi si rezonam cu ea. Petreceam aproape fiecare vacanta la bunici, la tara, iar bunicul matern semana destul de mult cu bunicul lui Heidi. Asa ca, asemenea ei, am invatat sa pretuiesc sufletul bland al bunicului ursuz, aerul curat si privelistile, prietenii si libertatea. Heidi este o fetita ramasa orfana de parinti si ajunge sa fie crescuta de bunicul patern. Aerul curat de munte, privelistile si libertatea o cuceresc pe deplin, lucru care o pune in dificultate atunci cand trebuie sa se adapteze vietii intr-un oras mare. Pana la urma se intoarce in munti, la peisajele ei frumoase, la bunicul ursuz si la vesnicul prieten, caprarul Peter.

Luna aceasta am avut si eu lecturi suplimentare, nu doar micuta mea, insa, citind impreuna, uitandu-ne la tenis impreuna, dupa ce micutul nostru de 1 an adoarme, parca reusim sa mai recuperam din timpul pe care cel mic mi-l solicita si pe care Bianca crede ca il ia din “portia ei”. Toate cartile din acest articol le puteti gasi pe Libris.

Voi ce ati mai citit luna asta?

O zi minunata, cu soare si aer curat de munte!

XOXO

One comment

  1. Fuzzy says:

    Felicitari pentru initiativele de a achizitiona doua dintre ultimele carti ce se regasesc in Editura Arthur. Aceste carti sunt de o popularitate iesita din comun in randul copiilor si se bucura de mare succes datorita umorului si nazdravaniei personajului principal, Nic Nastrusnic. Este incantator sa citim despre aventurile facute de micul Nic si ne bucuram ca in tara noastra se pot gasi cartile sale, traduse si adaptate in limba romana. Sunt convinsa ca vor avea acelasi succes la copiii nostri, asa cum au avut si cei din alte tari.

Leave a Reply